L’esgotament professional colpeja els desenvolupadors de ‘software’

Gairebé la meitat dels informàtics associa aquesta patologia a l’augment de la càrrega de treball patida durant la pandèmia

Categories:

Redacció

L'augment de la càrrega de treball, l'ansietat o l'incertesa són les principals causes de l'esgotament professional dels desenvolupadors durant la pandèmia
L'augment de la càrrega de treball, l'ansietat o l'incertesa són les principals causes de l'esgotament professional dels desenvolupadors durant la pandèmia | Djordje Petrovic (Pexels)

La pandèmia ha provocat una digitalització accelerada de la població, un fenomen que s’ha pogut dur a terme gràcies als professionals del sector. Aquest procés, però, ha passat factura als desenvolupadors de software, i és que un estudi de Haystack Analytics desvela que un 83% dels programadors ha sentit esgotament professional en major o menor mesura durant els darrers mesos, una síndrome reconeguda com a malaltia laboral per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Segons l’informe, un 21% l'ha patida “en gran mesura”, un 34% de manera moderada i un 28% a petita escala.

D’entre les diferents causes generals d’aquest esgotament professional, el 47% dels treballadors enquestats identifiquen l’augment de la càrrega de feina com la principal raó de la seva condició. La vida personal dels desenvolupadors és el segon factor de més pes, ja que supera una tercera part de les respostes, mentre que la ineficiència dels processos i la indefinició a l’hora d’establir objectius clars ha afectat al voltant del 30% dels programadors.

Quan han estat preguntats específicament sobre com la pandèmia ha afectat el seu esgotament professional, la càrrega de treball segueix sent la raó principal, aquesta vegada pel 40% dels desenvolupadors. Amb tot, causes com l’ansietat generalitzada fruit de la covid-19 (39%), la incertesa sobre el futur (37%) i l’aïllament d’amics i familiars (33%) escalen posicions.

“Els resultats mostren que l’esgotament professional dels desenvolupadors és molt pitjor del que imaginava quan vaig dissenyar aquest estudi”, assevera l’autora de la recerca, la informàtica teòrica Junade Ali. “Sigui permetent-nos mantenir-nos connectats o construint sistemes de reserves de vacunes, els desenvolupadors de programari han jugat un paper clau durant la pandèmia”, considera Ali, raó per la qual creu que els resultats de l’informe plantegen “serioses preocupacions sobre la qualitat del programari que exerceix un paper integral en les nostres vides quotidianes i en les infraestructures nacionals”.