El BSC crearà xips de codi obert en un laboratori de computació avançada

El consorci EUROfusion escull l’organisme català per engegar un dels cinc espais encarregats d’investigar en nou ‘hardware’ i en l’aplicació de l’energia de fusió

Categories:

Redacció

El BSC-CNS lidera la creació d'un dels laboratoris europeus de computació avançada per crear el xip europeu
El BSC-CNS lidera la creació d'un dels laboratoris europeus de computació avançada per crear el xip europeu | BSC

El Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) ha anunciat la creació d’un dels cinc laboratoris de computació avançada per accelerar el desenvolupament de l’energia de fusió encomanats pel consorci internacional EUROfusion. La nova planta de recerca s’encarregarà de dissenyar i desenvolupar a Europa, en conjunt amb les altres quatre, xips basats en codi obert per aplicar-los als futurs superordinadors i equipaments destinats a la investigació.

L’anomenat Laboratory Open Computer Architecture (LOCA) s’ubicarà a Barcelona i donarà suport a projectes d’investigació experimental orientats a aplicar la fusió com a nova energia per generar electricitat. Una ambició que, segons ha apuntat en un comunicat el director del BSC-CNS, Mateo Valero, demostra que “cal crear arquitectures obertes per garantir la transparència, competitivitat i sobinaria tecnològica” d’Europa. Un objectiu que comparteixen els 28 països que participen en el consorci i les empreses, fundacions i institucions acadèmiques que col·laboraran en el laboratori.

El BSC-EUROfusion Advanced Computing Hub (ACH) estarà dirigit per la doctora Mervi Mantsinen, professora investigador d'ICREA i líder del grup de Fusió del BSC. El centre entrarà en funcionament l'1 de juliol i el seu equip arribarà a 8 membres. Per la seva banda, el doctor en Enginyeria Electrònica de la Universitat de Stanford John D. Davis estarà al capdavant del LOCA.