Barcelona, en la cursa per rebre el Centre Europeu de Previsions Meteorològiques

L’organisme impulsa l’obtenció de ‘big data’ sobre la terra i el medi ambient a través d’estacions de mesura i satèl·lits per generar pronòstics

Redacció

Barcelona, en la cursa per rebre el Centre Europeu de Previsions Meteorològiques
Barcelona, en la cursa per rebre el Centre Europeu de Previsions Meteorològiques | Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF)

Barcelona podria rebre una de les noves seus del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF). Després de perdre la cursa per acollir l’Agència Europea del Medicament el 2017, la capital catalana ha superat la primera fase amb la candidatura presentada pel Barcelona Supercomputing Centre (BSC-CNS) després d’enfrontar-se a nou ciutats més. El dia 9 de desembre se celebrarà la darrera etapa i es coneixerà quina serà la localització definitiva d’aquest centre d’investigació.

L’organisme europeu de recerca s'encarrega de generar pronòstics; de monitorar dades sobre la Terra a través d'estacions de mesura i de satèl·lits; d’impulsar estudis en meteorologia i en medi ambient; i de nodrid una base de dades meteorològiques i ambientals.

Segons informa el Departament d’Empresa en un comunicat, Barcelona destaca per tenir un ecosistema científic-universitari i d’innovació potent; una oferta àmplia d’escoles internacionals; ser una ciutat amb una alta qualitat de vida i ben connectada al món; un mercat de treball dinàmic per a professionals qualificats; un edifici clau situat en un entorn científic de qualitat, que pot acollir fins a 400 persones; un programa d’activitats científiques i d’innovació orientat al futur, i un suport personalitzat per al trasllat i instal·lació del personal de l’ECMWF.

El secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, ha valorat el pas a la fase final de la candidatura del BSC-CNS “com a una molt bona notícia que cal acollir amb optimisme per les fortaleses del projecte, encara que també amb la prudència que s’imposa en aquest tipus de processos de selecció internacionals”.

En l’equip de treball de la candidatura del BSC-CNS, creada el juny passat, estan presents integrants de la Generalitat, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i l’Ajuntament de Barcelona, que treballen d’una manera intensa i coordinada amb l’AEMET, l’agència espanyola de metereologia.