Un robot pioner connecta pediatres i pacients a distància

El sistema permet als professionals de Sant Joan de Déu atendre en temps real als pacients de l’Hospital de Berga mentre consulten els seus paràmetres biomèdics

Categories:

Redacció

El robot de Teladoch Helath permet posar en contacte directe a professionals d'hospitals de referència amb centres mèdics més allunyats
El robot de Teladoch Helath permet posar en contacte directe a professionals d'hospitals de referència amb centres mèdics més allunyats | Cedida

Els pediatres de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ja poden atendre a distància als infants de l’Hospital de Berga gràcies a un robot pioner a Espanya desenvolupat per l’empresa estatunidenca Teladoc Health. L’eina va instal·lar-se al centre mèdic l’11 de gener com una prova pilot d’un any de durada, i permet als professionals interactuar amb els pacients a través d’una pantalla, així com tenir accés als diferents aparells de monitoratge i als paràmetres biomèdics dels infants.

"Aquest sistema de consulta per videoconferència obre moltes possibilitats en el món de la salut, perquè permet als pacients tenir accés a professionals més especialitzats en la seva malaltia, encara que físicament estiguin molt separats”, expressa el responsable de projectes de transformació digital a l'Hospital Sant Joan de Déu, Francesc García Cuyàs. El robot permet una atenció més “humanitzada” que el d’una simple videotrucada, atès que el metge pot controlar el moviment de la càmera per tenir la mateixa perspectiva que en una atenció presencial, a més a més de poder comunicar-se amb els nens, els pares o els professionals de l’altre centre mèdic, per compartir antecedents i decisions clíniques. 

Forcada: "El sistema evita desplaçaments als usuaris i ens permet oferir una atenció molt més especialitzada i de molta qualitat a pacients d'un entorn rural"

La utilització d’aquest sistema permet posar en contacte hospitals amb menys recursos amb especialistes d’àmbits com la cirurgia o la traumatologia pediàtriques, les cures intensives i els nounats, la qual cosa possibilita la reducció d’infants derivats a centres de fora de la comarca. "Es tracta d'un sistema innovador que evita desplaçaments als usuaris i connecta el nostre centre amb un hospital de tercer nivell, la qual cosa permet oferir una atenció molt més especialitzada i de molta qualitat a pacients d'un entorn rural”, opina la gerent de l’Hospital de Berga, Anna Forcada.

Durant aquest any de prova pilot, ambdues institucions mèdiques avaluaran no només l’eficàcia del robot, sinó també l’acceptació que genera per part de les famílies, els pacients i els professionals. Amb tot, Teladoc Health i l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona segueixen exportant aquest sistema a altres centres mèdics més allunyats, i pròximament es preveu la seva implementació a l’Hospital d’Andorra. “La tecnologia és un mitjà molt important en l'àmbit de la salut, que pot ajudar al professional a donar un millor servei al pacient i aconseguir que realment hi hagi un accés equitatiu per a tothom als serveis sanitaris de primer nivell, independentment de la teva localització”, apunta el director mèdic de Teladoc Healt Internacional, Rafa Gotsens.