Payflow, deixar de rebre el sou un sol cop al mes
La ‘start-up’ utilitza una plataforma de gestió de dades i pagaments que permet ingressar la retribució dels assalariats repartida al llarg dels 30 dies per millorar la gestió financera personal
Categories:
Cobrar el sou a finals de mes és el més habitual a Europa, però no passa el mateix a tot el món. A l’Amèrica Llatina, per exemple, es cobra per quinzena. Però això només és il·lustratiu per als treballadors per compte d'altri, ja que els autònoms facturen cada cop que tanquen un projecte. “Si ens remuntem anys enrere, veiem que quan un pagès portava a vendre la collita, cobrava al moment. Si sempre ha estat així, per què es va consolidar el model de rebre el salari un cop al mes? No tothom es gestiona bé així”, critica Benoit Menardo. Ho diu amb convicció perquè, juntament amb Avinash Sukwhani, va cofundar Payflow, una start-up amb base a Barcelona que gestiona les nòmines dels assalariats en nom de les empreses que els ocupen per adaptar-se a les necessitats de cada persona.
Els ideòlegs del projecte es van conèixer quan eren estudiants del Massachusetts Institute of Technology (MIT). Allà van conèixer com un repartidor de pizzes rebia la retribució de tots els treballs que feia a través d’una plataforma, i això els va motivar a investigar fins a adonar-se que aquest sistema als Estats Units està molt arrelat. “No ho havíem vist enlloc més. De fet, a Europa, no és gens habitual, per això ens va sorprendre veure que cobrar sota demanda no era una cosa del tot innovadora. El 30% de la població dels EUA cobra així”, comenta, rememorant aquell moment de ja fa 10 anys. El destí va fer que cadascú emprengués un camí professional diferent, però la casualitat els va portar a retrobar-se i el tancament generalitzat amb la covid-19 va ser el caldo de cultiu perquè les seves ments es posessin a treballar: “Volíem emprendre, ho teníem claríssim, i resoldre un problema que hem vist en moltes persones. No tothom es pot permetre cobrar un cop al mes, o no vol que sigui així, perquè treballes tots els dies i tens despeses tots els dies. Vam pensar que era el moment perfecte per desenvolupar una eina que ens ho permetés fer”.
Payflow fa extensiu a l'economia el model de pagament de l'economia digital: es cobra al moment de tancar la feina
Les bases les han pres de l’economia digital, on pagar un taxi per avançat amb Cabify o amb Uber, o la comanda d’un restaurant abans no arribin els de Glovo. “Pagues al moment, no a finals de mes, que no és més que establir un vincle directe entre la feina i la recompensa”, afegeix Menard, “per això no ens hauria de sorprendre que una persona de qualsevol altre sector demani també que se’l pagui, si vol, cada dia”.
Consolidar una operativa típica de l’economia digital
Actualment, gestionen més de 1.000 clients i 500.000 treballadors, el més habitual és abonar el salari entre quatre i cinc vegades cada mes a Europa, mentre que a l’Amèrica Llatina s’estan trobant amb fins a set ingressos al mes. La penetració és major en aquesta segona zona, on han arribat al 60% de les companyies, segons el cofundador, mentre que al Vell Continent la dada és del 40%.
Les empreses poden abonar a principis de mes el total de diners que suposa la despesa en recursos humans a Payflow o bé fer-ho al cap de 30 dies, de manera que és la start-up qui ho assumeix fins que no arriba la injecció de diners. Aquesta operativa també ajuda les empreses a saber que en cap moment haurà de fer correccions en els ingressos. Això és possible gràcies al tancament de deus rondes que van sumar 32 milions d’euros. Uns 20 milions d’euros provenen del BBVA, que els permet fer aquests moviments sense posar contra les cordes els comptes. La part restant es destina a invertir en expansió internacional, creixement intern, i manteniment de la pròpia operativitat i plantilla.
El programari s'integra amb l'estructura interna de cada empresa per accedir a la informació dels treballadors i automatitzar els pagaments d'acord a cada persona
La plataforma creada per Menardo i Sukwhani s’integra en el programari de gestió de cada companyia. “En coneixem ja 50 i podem dir que no hi ha cap sistema que no hàgim vist o que ens hagi donat problemes”, presumeix el cofundador, “és important que tot funcioni bé, que el flux d’intercanvi d’informació sigui immediat i que no hi hagi barreres que dificultin la verificació de les dades dels empleats”. I és que la solució demana accés a la base de dades de la plantilla per tenir les dades essencials per abonar les nòmines, però també per verificar que cada assalariat compleix amb l’horari que li pertoca. “Si una persona em demana aquesta setmana 53 euros, necessito saber que el seu temps real de treball per estar segur que li he de pagar aquesta quantitat”, posa com a exemple. Malgrat que aquest mecanisme suposa accedir a dades delicades, Menardo confirma amb rotunditat que s’han establert “pautes de seguretat” perquè no hi hagi cap filtració ni cap vulneració de la privacitat de les persones.
Diversificar serveis
Després de veure la bona rebuda del servei de Payflow, la start-up ha dissenyat una nova funcionalitat anomenada Flexflow. Cada treballador rep de forma física o al mòbil una targeta per pagar, però només està disponible per abonar costos de menjar, transport, llar d’infants o formació, conceptes que sovint tenen una nomenclatura diferent de la nòmina o que es paguen en forma de tiquets a banda. La plataforma també inclou Saveflow, que ajuda a destinar automàticament una part del sou a l’estalvi.
La companyia ha tancat aquest juliol una ronda de finançament de 6 milions d’euros, liderada per Seaya Ventures, Cathay Innovation, 6 Degrees Capital i Wayram, que ja són inversors, juntament amb Thomson Reuters Ventures i GED Conexo Ventures, com a nous actors. Actualment, la start-up té una facturació recurrent anual de 4 milions d’euros