Lexy, l’aprenentatge automàtic en la creació de publicacions de xarxes socials
La ‘start-up’ barcelonina ha ideat una plataforma que amb l’ajuda de la IA genera contingut personalitzat per una marca i una audiència concreta
Categories:
Quan entrem a les xarxes socials és habitual trobar publicacions d’entitats públiques i companyies privades promocionant els seus serveis i productes. El màrqueting digital és quelcom que qualsevol empresa amb presència digital no pot obviar, però no sempre es té un equip de professionals especialitzat a crear contingut i donar a conèixer la marca. Per aquest motiu va néixer l’any 2022 la plataforma Lexy, amb seu a Barcelona, que vol ajudar a les organitzacions en aquesta matèria i ho fa a través de la intel·ligència artificial (IA). “Conjuntament amb la tecnologia, generem publicacions més personalitzades per tal d’acostar una determinada marca a la seva audiència”, comenta la cofundadora Gabriela Moncada.
Un dels punts diferencials de la start-up catalana és que la creació no prové dels mateixos empleats, sinó que fan servir l’aprenentatge automàtic. “La IA analitza el perfil de la xarxa social i, a partir d’una informació que s’ha d’introduir de quin tipus de missatge es vol donar, genera la proposta automàticament”, explica Moncada. Entre les diferents opcions que tenen per escollir els usuaris hi ha l’elecció del to o la plataforma on es publicarà. Alhora, també entrena el sistema a partir de l’anàlisi de mètriques, sabent allò que més ha funcionat, o incorporant documents per tal que els tingui com a referència i model a seguir. Amb tot això, es genera un text com a proposta, que el client pot modificar i ampliar al seu gust.
Gabriela Moncada: “La intel·ligència artificial analitza el perfil de la xarxa social i, amb l’ajuda de les informacions que se li donen, genera una proposta de contingut de forma automàtica”
“No cal que se li doni tota la informació, ja que el sistema la va a buscar tot sol, així com paraules clau o etiquetes”, destaca la cofundadora de Lexy, “amb una idea i tots els detalls, es crea una publicació totalment adaptada”. Ara com ara, treballen amb Instagram i LinkedIn, on tenen més presència les empreses i hi ha més dades per analitzar. Al mateix temps, la plataforma disposa d’un apartat de crítiques i comentaris, que serveixen per anar millorant els continguts i fent-los encaixar d’una forma més acurada a les demandes dels clients. A part d’aquest servei, en presenta d’altres de complementaris com la creació d’articles de blog, l’estudi de mètriques o la generació d’imatges a través de la intel·ligència artificial.
Actualment, l’eina es troba disponible en set idiomes com són el català, el castellà, l’anglès, el francès, l’italià, el portuguès i el suec. Pel que fa a les empreses que sol·liciten els seus serveis, es poden distingir dos perfils diferents. En primer lloc, els centres formatius i locals de restauració, perquè, tal com expliquen, “són petites empreses no especialitzades en el màrqueting digital” i que es volen treure un cert volum de feina automatitzant aquest procés. En segon, grans companyies com Desigual, que tot i tenir equips amplis i diversos, busquen personalitzar algunes campanyes o identificar necessitats específiques per impactar més en un públic concret.
Compatibilitat amb els gestors de continguts
L’automatització d’aquests processos pot portar-nos a preguntar en quin lloc deixa als gestors de continguts de les empreses. Per Gabriela Moncada l’eina és totalment compatible: “La intel·ligència artificial està present a tot arreu i no vol desplaçar la funció de community manager en absolut, només alliberar-lo d’algunes tasques i que se centri en la interacció amb l’audiència”. Alhora, recorda que a Lexy “sempre hi ha d’haver algú que prengui la iniciativa o l'última decisió”, ja que tant en la planificació final com amb la creació de la proposta, és el professional qui acaba decidint.
Lexy també disposa d’un assistent virtual expert en màrqueting per tal d’ajudar a aquells amb menys experiència a definir objectius i crear estratègies
Per aquelles empreses amb menys personal i que desconeixen el funcionament de les xarxes socials i del màrqueting digital, la companyia catalana posa a disposició un assistent virtual expert. “La tasca és la d’orientar i ajudar a crear una estratègia de màrqueting o definir els objectius”, explica la cofundadora, “hi ha persones que no tenen tant de coneixement en aquesta matèria i necessiten saber per on han de començar”. Per fer-ho, és important que el sistema d’aprenentatge automàtic se l’alimenti de molta informació sobre l’activitat i el sector del client, per tal que aclareixi tots els dubtes i pugui fer una proposta que s’adeqüi a les demandes.