Optivinya, l’ús de satèl·lits per una agricultura vitivinícola de precisió
El projecte de Vallformosa aposta per la captura d’imatges aèries per seleccionar vinyes, analitzar l’estat dels ceps i controlar els tractaments fitosanitaris
Categories:
La viticultura, un sector de llarga tradició a Catalunya, fa anys que treballa acompanyada de la tecnologia més puntera per optimitzar la seva producció i, a la vegada, millorar la qualitat dels escumosos i vins. Això és precisament el que ha fet Vallformosa, amb més de 150 anys de tradició, amb el projecte Optivinya, que aposta per l’agricultura de precisió i que, a través de satèl·lits, permet seleccionar les vinyes i els moments òptims per la maduració del raïm. La solució els ha fet guanyar el premi del sector primari en els guardons Catalunya Impacta, que atorga el Cercle Tecnològic.
L'empresa ubicada a Vilobí del Penedès impulsa la seva capa tecnològica des del 2017, amb la col·laboració del clúster vitivinícola INNOVI. Aquesta iniciativa basada en imatges aèries, que s'ha desenvolupat a la Universitat de Lleida (UdL) emprant tecnologia d'origen austríac, es fa servir per observar el camp amb més detall. “Vam iniciar el projecte per identificar parcel·les per després comparar-les. Amb les imatges ara podem fer una anàlisi de les fulles i de la collita, així com controlar el vigor de les plantes i monitorar el tractament fitosanitari”, explica l’enginyer agrònom de Vallformosa, Lluís Coll.
Les primeres passes d’aquest control es van donar amb drons, però ràpidament van fer el salt cap als satèl·lits, ja que els primers, tot i ser més flexibles, no presentaven tanta precisió i tardaven més a prendre una fotografia del cep. De moment, l’Optivinya ja s’aplica a tots els camps amb els quals treballen, que sumen més de 1.200 hectàrees. Altrament, aquesta tecnologia, combinada amb la intel·ligència artificial, permet augmentar el grau de precisió en el moment d’anticipar malalties de la planta i calcular el nombre de brots o raïms.
Coll: “La idea que tenim pel futur és poder passar als agricultors el mapa de vigor de cadascuna de les parcel·les que treballen, per tal que el puguin integrar en un ordinador sobre el tractor i anar regulant ells mateixos els tractaments de les vinyes”
“La idea que tenim ara, com a evolució del que ja fem, és poder passar als agricultors el mapa de vigor de cadascuna de les parcel·les que treballen. Així el podran integrar en un ordinador sobre el tractor i anar regulant ells mateixos els tractaments de les vinyes”, apunta Coll com a un dels grans reptes de futur de Vallformosa en els pròxims dos anys. “L’agricultura és molt permeable, però hem d’anar de mica en mica. La clau és simplificar la tecnologia, separar el gra de la palla”, afegeix.
El camp, on convergeixen més tecnologies
Mentre la robòtica juga un paper clau en l’embotellament i l’etiquetatge dels diferents escumosos i vins de la companyia viticultora, el camp és l’espai on conviuen més avenços tecnològics. Més enllà de l’Optivinya i el seu ús de satèl·lits per l’anàlisi dels ceps, hi ha el Projecte Plus, on s’analitza el terreny i el raïm de diferents vinyes al llarg de l’any per tal de crear un producte final al gust de l’enòleg. També el Visual Nacert, un programa de gestió agrícola que permet administrar de forma senzilla les parcel·les, estalviant temps, controlant la producció i adaptant-se a la normativa.
Coll explica que en els últims anys han centrat els esforços en l’aplicació directa a la terra fent ús de les últimes tecnologies amb la premissa d’incrementar la qualitat mitjana dels vins. “Entre els reptes tecnològics de futur que tenim hi ha el fet d’identificar les parcel·les segons la varietat i el terreny i unificar les diferents maneres de treballar segons l’enòleg incidint en la qualitat del camp”, detalla com a objectiu a curt termini. També subratlla el fet de “saber adaptar-se a les noves condicions climàtiques, controlar la productivitat i les problemàtiques de les vinyes i agrupar les tecnologies als agricultors”.
Amb el suport de: