El sector vitivinícola aplica la realitat virtual i la IA per formar personal qualificat

El projecte d’Eurecat consta d’un prototip de tisores de poda amb sensors que simulen una experiència real entre ceps

Categories:

Redacció

Aquesta iniciativa també busca determinar els efectes futurs dels diferents tipus de poda al llarg de l’any
Aquesta iniciativa també busca determinar els efectes futurs dels diferents tipus de poda al llarg de l’any | Alex Gorbi (Unsplash)

El centre tecnològic Eurecat, amb la col·laboració de cellers i del clúster vitivinícola català Innovi, ha desenvolupat una eina formativa ideada per facilitar la incorporació de personal qualificat a les tasques de la vinya i millorar la competitivitat del sector. La iniciativa utilitza tecnologies com la realitat virtual (RV) i la intel·ligència artificial (IA) per formar a les persones, sobretot, en activitats com la poda dels ceps.

El projecte consta d’un prototip de tisores de poda amb sensors que permeten simular en un entorn virtual una experiència molt semblant a la realitat, transportant així els usuaris a una vinya. D’aquesta manera, amb l’ajuda d’una plataforma basada en IA, s’ha creat un curs d’iniciació on els continguts es personalitzen i la complexitat s’adapta al ritme d’aprenentatge dels estudiants. Tot el procés queda registrat segons unes mètriques i s’avalua la capacitació de forma continuada.

Un altre punt amb el qual està treballant Eurecat amb les entitats de sector vitivinícola és el tractament de dades d’evolució de vinyes reals. L’objectiu és acabar obtenint un model intel·ligent, gràcies a totes les informacions recollides, que permeti determinar els efectes dels diferents tipus de poda al llarg de l’any. Per fer-ho possible, s’ha d’anar recopilant material visual periòdicament durant els dotze mesos per poder definir les característiques de creixement.