Eurecat aplicarà la intel·ligència artificial per millorar el conreu de les vinyes

El centre de recerca coordina un projecte europeu centrat en l’ús de la IA i les dades geoespacials per obtenir indicadors que facilitin la gestió de les explotació vitivinícoles

Categories:

Redacció

VitiGEOSS ha rebut finançament del programa Horizon 2020
VitiGEOSS ha rebut finançament del programa Horizon 2020 | Eurecat

La Unitat d'Intel·ligència Artificial Aplicada d'Eurecat, amb seu a Lleida, aplicarà l’analítica de dades satel·litals, drons, maquinària i dades de sensors a la millora de la gestió d’explotacions vitivinícoles. El centre de recerca coordina el projecte europeu, dissenyat per traslladar models d’intel·ligència artificial amb dades geoespacials per obtenir indicadors que ajudin al conreu de la vinya, com poden ser la previsió climàtica, detecció i previsió de la fenologia, el risc de malalties, o predicció de producció i optimització dels recursos.

Finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea, el projecte millora les solucions existents per acoblar les imatges de satèl·lit amb els sensors ubicats al camp per tal d'augmentar la resolució i fiabilitat de la informació provinent dels diferents satèl·lits aplicada al sector vitivinícola.

En una nota de premsa, el director de la Unitat d'Intel·ligència Artificial Aplicada, Xavier Domingo, explica que estan validant el potencial d'integrar les capacitats dels serveis d'imatges satel·litals, imatges aèries i dades de sensors al camp i maquinària mitjançant la intel·ligència artificial per promoure una millor gestió i planificació de camps i vinyes, així com l'optimització de pràctiques agrícoles innovadores. "L'ús de recursos oberts com ara els serveis d'observació de la terra facilita l'accés a noves fonts d'informació que poden millorar l'eficiència de les vinyes mitjançant nous indicadors de l'estat d'aquestes i de la seva producció", afegeix.

El consorci del projecte VitiGEOSS està format per nou socis de l'Estat espanyol, Itàlia, Portugal i dels Països Baixos. Entre aquests hi ha tres organitzacions de l'àmbit de la recerca i la tecnologia (Eurecat, el Barcelona Supercomputing Center i Fundazione Links), la Universitat de Nàpols Federico II, l'empresa ELEAF, la firma de consultoria PwC i els cellers Familia Torres, Symington i Mastroberardino.