Taquilles ‘intel·ligents’: una solució d’èxit al comerç electrònic que s’expandeix cap a d’altres sectors
Oficines, plataformes de logística, farmàcies o comunitats residencials veuen en les ‘smart lockers’ un mitjà per la custòdia, el control i la gestió de la paqueteria i l’estoc
Categories:
El treball en remot ha accelerat una necessitat que el comerç en línia va fer néixer fa ja uns quants anys: qui pot dedicar-se a custodiar, emmagatzemar i entregar de manera efectiva la paqueteria que rebem cada dia? El volum d’enviaments s’ha incrementat notablement, tant pel que fa a les compres personals com a la circulació de material entre una empresa i els seus proveïdors, o entre els treballadors mateixos. Ja no som sempre a l’oficina ni tampoc ens conformem a recollir les trameses en un horari reduït, i la tecnologia hi ha trobat una resposta fent possible una segona generació de taquilles: les intel·ligents, conegudes al sector com les smart lockers.
“Als entorns residencials ningú rep cartes, tothom espera paquets, i quan es treballa en remot cal un nexe unió entre el que és físic i el món digital. Sempre farà falta material o un lloc on desar les coses”, explica la Service Advantatge Bussiness Manager de Ricoh, Cristina Lerma. Des de la seva seu a Sant Cugat del Vallès, Ricoh és una de les empreses que està desenvolupant les solucions de hardware i software per aquest tipus de taquilles. El model més habitual que ens ve al cap és el que ens hem acostumat a veure a centres comercials, aparcaments, benzineres o estacions de metro i ferrocarril. Les grans companyies dedicades al comerç electrònic, com Amazon, van ser les primeres a apostar per uns prototips que estalvien l’últim tram de recorregut als repartidors i permeten als usuaris anar a buscar el seu paquet a un punt concret, quan vulguin.
La recollida a través d’un codi QR és un dels tipus de programari més senzill que, a més, fa possible tenir la traçabilitat del procés de click&collect del comprador. Ricoh va debutar en aquest sector actuant com a soci d’un dels gegants de la distribució i, des de llavors, s’ha especialitzat a crear hardware propi i també software que pot integrar-se fàcilment a les aplicacions i les plataformes de comerç electrònic ja existents de tota classe d’empreses que volen implantar smart lockers.

“Les plataformes logístiques, per exemple, volen tenir monitorat tot el seu equipament industrial, saber quins usuaris han utilitzat els actius i tenir-los localitzats en tot moment, i això és possible amb un programari concret aplicat a les taquilles. També hi ha empreses que les han instal·lat perquè els empleats hi desin objectes personals o bé per gestionar el material tecnològic de les oficines, i fins i tot els hotels s’estan començant a interessar per donar servei als seus clients un cop han fet el check-out i volen seguir unes hores més a la ciutat sense carregar encara tot el seu equipatge”, detalla Lerma.
A Ricoh fins a 250 tècnics estan involucrats en un moment o altre en aquesta divisió del negoci —força diferent de la tecnologia per a impressores que és la llavor de la firma—, ja que s’han reciclat per intervenir en qualsevol de les solucions digitals enfocades als lockers que es desenvolupen a la seu de Sant Cugat.
Custòdia de fàrmacs i menjar refrigerat
Les farmàcies i hospitals són dos àmbits on l’ús dels armariets intel·ligents s’està obrint pas. En el primer cas, en un sistema molt similar al clàssic click&collect, on el ciutadà demana el medicament a través de la web o l’app de l’establiment, l’abona a través d’una plataforma de pagament i obté el codi de recollida que l’habilitarà a obrir el caseller corresponent, situat fora de l’establiment. Aquest recurs pot proliferar, sobretot, en l’horari de guàrdia nocturn, per augmentar la seguretat de les transaccions.
A les clíniques i centres hospitalaris, el sector hi veu potencial pel que fa a la custòdia de drogues. El protocol actual es basa en l’ús de caixes fortes, que no acaben de garantir un control clar de quins fàrmacs s’agafen i a quins pacients se’ls subministren. Amb les smarts lockers, cada membre del personal sanitari pot tenir una identificació, saber la part de l’estoc que s’endú i calcular el cost imputable al malalt que acaba rebent les dosis.
Alguns mercats municipals estan començant a instal·lar consignes refrigerades per fer l’entrega de les comandes de producte fresc sense repartidor
Les taquilles refrigerades suposen un pas encara més enllà. En la creixent cursa per digitalitzar-se que també ha emprès el comerç al detall, alguns mercats municipals estan començant a implantar-les per fer l’entrega desassistida (sense un repartidor) de les comandes de producte fresc, amb l’avantatge pel client d’estalviar-se les cues. En empreses més grans com Sodexo, la multinacional francesa dedicada a gestionar incentius laborals (xecs restaurant, guarderia i transport, entre d’altres), els seus empleats trien i reserven l’àpat mitjançant una aplicació i el menjar els arriba al compartiment de la seva consigna, emmagatzemat amb garanties higièniques i compliment de la cadena de fred.
“Cada vegada serà més freqüent veure comunitats de veïns o residències d’estudiants amb smart lockers en lloc de bústies, que han perdut la seva raó de ser. D’aquesta manera, les recepcions o els serveis de consergeria es deslliuraran de la saturació de feina que suposa repartir trameses i podran dedicar les seves hores a tasques de més valor”, puntualitza Lerma. No serà d’estranyar, doncs, que ben aviat els administradors de finques es plantegin la instal·lació de taquilles intel·ligents que actuïn com a serveis de gestió de paqueteria externa.