La IA crea la teva pròpia història de Sant Jordi

Dos catalans creen una plataforma que utilitza els algoritmes de ChatGPT per crear relats dels clàssics populars amb noves trames i personalitzats per a cada usuari

Aida Corón

Protagonista.cat crea relats de Sant Jordi amb trames úniques gràcies a la intel·ligència artificial
Protagonista.cat crea relats de Sant Jordi amb trames úniques gràcies a la intel·ligència artificial | MD

La princesa ja no és una noia desvalguda i sense recursos, ni Sant Jordi tampoc és l’únic heroi de la història: la intel·ligència artificial ha arribat per adaptar la llegenda als nous temps. I és que aquest 23 d’abril, més enllà dels clàssics llibre i rosa, també es pot regalar un punt de llibre vinculat a un relat personalitzat i únic on cada persona pot ser protagonista de la seva pròpia història. Aquesta és la proposta d’en Marc Pujol i en Sergi Canyameres, que s’han basat en els algoritmes de ChatGPT per crear Protagonista.cat, una eina que actualitza els contes tradicionals.

Ambdós impulsors de la iniciativa han pres el mecanisme de la solució d’OpenAI per donar-li noves instruccions que generin històries innovadores. “El més habitual és sentir a parlar d’algoritmes entrenats de zero amb moltes dades, però nosaltres hem agafat una tecnologia que representa que ja és prou llesta i li hem dit què volem fer”, explica Pujol, que detalla que el principal repte ha estat “explicar-li amb dades que volíem destacar uns personatges amb unes habilitats determinades”. El procés va ser laboriós, però ha derivat en una plataforma on l’usuari descriu com són els personatges que protagonitzen la història, donant des del nom fins a interessos i capacitats, per tenir una trama totalment nova. Així, posa com a exemple el cocreador, “si tens un actor i una advocada, la IA combina les habilitats i experiència dels dos per crear un nou relat basat en Sant Jordi”. ChatGPT ja coneix les històries, així que aquesta part no ha estat necessari ensenyar-li. Amb els detalls que s’indiquen dels personatges, el desenllaç final és el mateix, però el procés per arribar-hi és totalment nou. I no només es queda aquí, ja que la proposta també coneix Els tres porquets, El patufet, La castanyera o La caputxeta vermella, entre un total de 12 clàssics de la cultura popular.

Exemple d’un relat de Sant Jordi | Protagonista.cat

Una persona pot incloure fins a cinc personatges en cada relat i en només cinc segons obté el resultat. També es poden incloure mascotes o objectes com a protagonistes. Les descripcions que s’han de donar són lliures, un tret que facilita la creació de relats nous, però que alhora ha estat la pedra a la sabata per crear el producte. Tot i això, tal com diu Pujol, “en un parell de mesos” els algoritmes van estar preparats per oferir contes nous i adaptats al que buscaven.

Les històries es poden generar entrant al web per només 1 euro, o bé pagar-ne 3 i tenir la possibilitat de crear 10 relats. Per a aquest Sant Jordi, també és possible trobar punts de llibre a les paradetes amb un codi QR que donen accés a la plataforma.

Protagonista.cat es basa en els algoritmes de ChatGPT entrenats per entendre la descripció dels personatges i crear una trama nova

Posar el seu granet de sorra amb el català

“En català no hi ha res”. Així resumeix Pujol la motivació principal per desenvolupat Protagonista.cat, una més de les iniciatives que se sumen a les seves aportacions, on hi ha DALLE.cat. “La intel·ligència artificial és il·limitada. Té tantes utilitats que poden aparèixer centenars d’idees, però la majoria de les coses acaben derivant en propostes en anglès o, com a molt, en castellà”, apunta. Per això van aprofitar una data clau com la del 23 d’abril per llançar una plataforma que “es quedés a casa i enfortís la nostra llengua”. Si es busca desestacionalitzar la idea i convertir-lo en un regal per a qualsevol moment de l’any, els altres contes disponibles ho permeten.

La IA ha de ser una eina per posicionar el català i el talent de Catalunya a l'ecosistema digital

Tant Canyameres com Pujol estan vinculats al sector tecnològic. El primer és enginyer informàtic expert en machine learning i visió per computació a Alemanya, mentre que el segon va emprendre el seu projecte vinculat al sector a Suècia. Tot s’ha desenvolupat en remot i justament fa pocs dies van poder conèixer-se en persona a Catalunya. Malgrat que tots dos han desenvolupat la seva carrera a l’exterior, Pujol que cal parar atenció al talent del territori: “Tenim bons estudis, universitats i centres de recerca, com també professionals, el que ens falta és aprofitar les eines disponibles per crear nous projectes. La qualitat que ofereix ChatGPT en les traduccions al català és molt bona. Si ho sabem aprofitar, podrem dotar el país de bones plataformes i ajudar a destacar les capacitats que tenim”.