Les millors aplicacions per celebrar Sant Jordi

Els mòbils són de gran utilitat per llegir, conèixer noves obres, ordenar col·leccions i compartir opinions sobre literatura

Redacció

Les millors aplicacions per celebrar Sant Jordi
Les millors aplicacions per celebrar Sant Jordi | Vicente Zambrano González (Imatges Barcelona)

Després de dos anys amb una celebració irregular, Sant Jordi torna amb el seu màxim esplendor per repartir roses i llibres entre els ciutadans catalans. Malgrat tractar-se d’una festivitat especialment analògica, la tecnologia també reivindica el seu espai, sigui amb llibres temàtics, videojoc narratius o llibreries digitalitzades. Seguint aquesta línia, en aquest article us portem una col·lecció d’apps per a telèfons mòbils Android i iOS que segur que us seran de gran ajuda si sou aficionats a la literatura.

Xarxes socials per a lletraferits

Fundada el 2006, Goodreads és la principal xarxa social per als amants dels llibres a internet. Amb aplicacions per a Android i iOS, la plataforma ens permet compartir les nostres lectures amb la resta d’usuaris, fer valoracions i ressenyes de llibres, afegir-los a llistes temàtiques i descobrir recomanacions d’altres persones a través de seleccions i suggeriments personalitzades. El servei també incorpora funcionalitats com reptes de lectura i comunitats d’usuaris, entre les quals destaca una dedicada a la lectura en català. Cal mencionar, això sí, que les aplicacions no tenen la interfície disponible en la llengua.

D’altra banda, si sou més aficionats als còmics, Whakoom és la vostra millor opció. Aquesta web creada a Barcelona, de la qual en vam parlar en un reportatge a MetaData, ens permet registrar les nostres col·leccions d’historietes, valorar-les i descobrir els nous llançaments de les diverses editorials, així com cercar llistes creades per altres persones i veure les llibreries de les nostres amistats. Té versions per a iOS i Android, però no incorpora el català a les aplicacions (tot i que sí que té registrats la gran majoria d’obres disponibles en la llengua).

Apps per a col·leccionistes i estadistes

La literatura és una afició molt lligada al col·leccionisme i a l’afecte que sent una persona per les seves prestatgeries plenes d’obres que l’han fet gaudir o emocionar-se. Amb tot, és possible que no disposem de l’espai físic per mostrar-les totes en un mateix lloc, que estiguin disseminades en diferents cases o que vulguem incloure aquells títols que hem llegit en format digital o que ens ha deixat un amic. Per aquestes situacions, existeixen múltiples apps que ens permeten ordenar i mostrar les nostres lectures en llibreries virtuals, cadascuna d’elles amb una sèrie de característiques úniques.

Handy Library, Libib, Bookshelf i StoryGraph ofereixen diverses opcions per catalogar les nostres biblioteques en format virtual

Handy Library és probablement la més popular de totes elles. Disponible en 26 idiomes (però no en català) i només per a Android, aquesta aplicació destaca per permetre’ns registrar els nostres llibres mitjançant un escaneig del codi ISBN, la qual cosa ens estalvia temps de cerca, i després ordenar-los a través de les categories que vulguem. A més a més, disposa de seccions específiques, com una per controlar els llibres que deixem o que ens deixen i una altra de llista de desitjats. Una alternativa similar, tant per Android com per iOS, és Libib, que té un funcionament semblant i també permet afegir pel·lícules, música i videojocs, però que es troba disponible només en anglès.

D’altra banda, si el que us interessa és conèixer més dades sobre el vostre consum de llibres, potser us escau millor Bookshelf. Aquesta aplicació, disponible en català i amb versions per a Android i iOS, no només ens permet classificar les nostres obres, sinó també marcar quantes pàgines ens falten per acabar-les, veure quants llibres hem llegit cada any o quin percentatge dels títols que tenim encara no hem consumit. També inclou l’opció d'escanejar les obres pel seu ISBN, com Handy Library i Libib. Una versió més hardcore la trobem en StoryGraph, que ens permet filtrar per encara més opcions les nostres lectures, com el to o temàtica dels llibres o el ritme al qual els hem llegit, i compta amb l’opció d’importar les nostres dades directament des de Goodreads. Això sí, l’aplicació només es troba disponible en anglès, tant per Android com per iOS.

Crea i llegeix a través del mòbil

Un dels grans avantatges de l’expansió d’internet ha estat la democratització dels mitjans de producció, de manera que qualsevol persona pot fer arribar les seves creacions arreu del món. Aquest fet ha dut a molta gent amb idees i talent, però sense mitjans per comercialitzar les seves obres, a publicar els seus escrits a la xarxa, i per aquesta tasca no hi ha lloc més conegut que Wattpad, una plataforma més de 90 milions de lectors on qualsevol persona pot escriure relats i compartir-los amb el món. Amb sengles apps per iOS i Android i una web traduïda parcialment al català, Wattpad pot ser el lloc perfecte per iniciar-se com a escriptor amateur o per trobar noves obres d’autors primerencs. Si no sabeu per on començar, teniu més de 450 relats en català per explorar.

Wattpad i Webtoon han permès democratitzar la creació i publicació de relats, noveles i còmics en format digital

I si Wattpad és la referència pels aficionats a la litertura, Webtoon és l’equivalent en el món del còmic amateur digital. Amb apps per a Android i iOS, aquesta plataforma compta amb milers i milers d’obres que s’han anat publicant des de 2004, quan es va crear el web a Corea del Sud. Actualment, el servei compta amb més de 72 milions de lectors i moltes de les obres que es van començar a publicar en les seves pàgines han acabat comercialitzades en paper o fins i tot amb adaptacions per al cinema o la televisió. Un cas autòcton és el de Hooky, historieta creada per la catalana Míriam Bonastre Tur amb gairebé 100 milions de lectures en la seva versió en anglès (i gairebé 17 milions en castellà) que es va publicar en paper l’any passat als Estats Units i que enguany ha arribat a Espanya de la mà d’Ediciones Martínez Roca. Ara per ara, Webtoon no està en català, però existeix un moviment a Twitter que pressiona perquè l’aplicació es localitzi a la llengua.

Amb tot, és possible que el que necessiteu no és tant un lloc on descobrir noves obres, sinó simplement una aplicació completa per llegir els vostres llibres electrònics i documents des del mòbil. Existeixen multitud d’eines d’aquesta classe, però una de les més recomanades per als usuaris d’Android és Moon+Reader, aplicació traduïda al català que ens ofereix una gran quantitat d’opicions per visualitzar les pàgines: podem canviar la mida de lletra, el color, la font, l’alineació dels textos... L’app també ens permet subratllar parts en diversos colors i desar-nos-les en un altre document, una funció especialment útil si estem llegint un assaig o si ens agrada guardar-nos cites. La part negativa és que té anuncis, però per evitar-los podem comprar la versió PRO per 6,99 euros, que també incorpora altres característiques a l’aplicació base.

Els llibres també s’escolten!

La tecnologia no només ha democratitzat l’accés a la publicació d’obres, sinó que també ens ha donat noves formes de consumir-les. Una d’elles són els audiollibres, un format que encara està creixent a Catalunya, però que ja compta amb centenars d’obres en català. Si us interessa el format, existeixen diverses plataformes per endinsar-s’hi. Les més conegudes són Audible i Storytel, ambdues amb models de subscripció i catàlegs diferents, però també existeixen plataformes com Scribd i Nextory o marketplaces com Rakuten Kobo i Audiomol.

D’altra banda, si el que busqueu és una manera d’escoltar ebooks i altres documents de text que no teniu ganes de llegir pel vostre compte, @Voice Aloud Reader és exactament això, amb diverses opcions com tirar endavant i enrere i modificar la velocitat de lectura. Això sí, no es troba disponible en català.

Les biblioteques se sumen a la digitalització

Finalment, no volíem tancar aquest article sense parar l’atenció en el sector públic. Si sou de la Demarcació de Barcelona, BibliotequesXBM és una aplicació que us interessa tenir al telèfon. Disponible tant per Android com per iOS, aquesta eina recull totes les gestions que podem fer en les biblioteques en un únic programari: reserva de llibres, renovació de préstecs, consulta del catàleg ALADÍ i de l’agenda d’activitats de les instal·lacions més pròximes.