Sant Jordi es digitalitza per repartir llibres arreu de Catalunya

Les llibreries superen el temor a la venda en línia i als costos logístics, i fan el salt a la xarxa per apropar-se a nous compradors amb un servei que intenta traslladar l’experiència i la proximitat a internet

Categories:

Aida Corón

Les llibreries tenen el repte d'oferir una experiència de compra en línia tan propera com en el format físic
Les llibreries tenen el repte d'oferir una experiència de compra en línia tan propera com en el format físic | La Carbonera

La digitalització ha arribat també a les llibreries, un sector que després dels estralls de la pandèmia ara rep un Sant Jordi posant-hi tota la il·lusió i les ganes de fer-lo tan proper a les diades “normals” com sigui possible. I és que la covid-19 va generar una caiguda de la facturació d’entre 250 i 270 milions d’euros, segons assenyalen fonts de l’àmbit, unes males xifres que no els ha posat gens fàcil la recuperació, però que ha obert els ulls a molts professionals davant la necessitat de sumar-se a les oportunitats que brinda el comerç en línia i de fer front a l’oferta de grans gegants com Amazon i Fnac.

Precisament va ser el marketplace creat per Jeff Bezos la plataforma que més negoci va fer durant el confinament. Tal com assenyala un informe de la Federació del Gremi d’Editors, el 70% dels títols venuts en aquest període van ser pel canal online. Més de la meitat van sortir els magatzems d’Amazon i només el 6% es van adquirir en llibreries físiques amb botiga digital. Davant aquest context, prenen força iniciatives com Bookshop.org, que ha llançat la seva versió per al mercat espanyol aquest mes d’abril. A escala estatal, ja s’hi han sumat més de 200 establiments, i a Catalunya ho han fet una seixantena, les quals també compten amb l’opció de visualitzar la pàgina en català.

El 70% dels llibres venuts durant el confinament va ser pel canal ‘online’

La iniciativa va néixer el gener del 2020 als Estats Units i es va estendre al novembre al Regne Unit. L’objectiu és ajudar les llibreries i editors independents a convertir-se també en referents de la venda de literatura a internet, oferint un servei personalitzat i una experiència de valor afegit tan propera com la que pot trobar un client adreçant-se directament a l’establiment físic.

Al darrere del web per als lectors de l’Estat espanyol hi ha La Memòria, del districte barceloní de Gràcia, que va sentir durant la pandèmia, més que mai, la necessitat de fer el salt a internet. “A l’abril vam posar en marxa la pàgina i ens vam adonar que era bastant diferent de l’atenció presencial perquè tenim recursos limitats i no podíem estar pel catàleg, les comandes i la gestió pròpia del negoci”, assenyala la copropietària de la llibrera, Marta Marrón. Per això van veure una bona oportunitat amb Bookshop.org, que facilita la creació d’un espai a internet i una botiga en línia, i centralitza les comandes per minimitzar el cost logístic i fer les entregues en 24 hores. També s’ofereixen recomanacions dels mateixos llibreters, que són qui tenen el coneixement i la capacitat de traslladar al canal en línia l’experiència de compra personalitzada i experta.

Bookshop.org va néixer per ajudar les llibreries i editors independents a posicionar-se al mercat en línia i fer front als gegants tecnològics

Marrón, juntament amb el també copropietari del negoci, Marc Subirats, van treballar al llarg del 2020 amb enginyers de Bookshop.org a Nova York i el Londres, i amb distribuïdors espanyols, per adaptar la plataforma. De fet, aquesta feina de personalitzar la pàgina per al mercat espanyol i català és un dels valors afegits. “No hem fet una simple traducció, sinó que un usuari hi troba llistes amb destacats diferents per al lector espanyol i al català perquè no tenim els mateixos interessos”, destaca Marrón, qui afirma que ha rebut peticions de llibreries de zones com Galícia per replicar l’experiència als diversos territoris de l’Estat.

Digitalització obligada amb ‘partners’ claus

Una altra de les llibreries que ha obert la venda en línia per minimitzar els efectes de la covid-19 és La Carbonera. Ubicada al Poblesec de Barcelona, ha passat de tenir només clients del barri a atendre comandes de tota Catalunya i, fins i tot, de l’estranger. “Si ens haguessin regalat una botiga online fa un o dos anys, hauríem dit que no perquè logísticament no era viable”, reconeix Mar Redondo, copropietària juntament amb Carlota Freixenet, “les grans plataformes normalment fan els enviaments gratuïts i nosaltres no ho podíem assumir”.

Marrón: “No hem fet una simple traducció, sinó que un usuari hi troba llistes amb destacats diferents per al lector espanyol i al català perquè no tenim els mateixos interessos”

Més enllà de la pandèmia com a impuls en la digitalització, Redondo apunta cap al suport al sector amb eines com l’emprada per Correus: “El novembre es va aprovar una tarifa especial per a l’enviament de comandes de llibreries independents. Ens bonifica més del 80% del cost i ho facilita molt”. Una ajuda a la qual se li ha de sumar la troballa d’un proveïdor de software que cobreixi la part tècnica i “sense un preu prohibitiu”. En el cas de La Carbonera, el company de viatge ha estat Oleoshop, que amb Defontsoft comercialitza Galatea, un programa que fa més de 20 anys que està en marxa i que ha donat presència a la xarxa a més de 70 llibreries.

El fundador de la companyia, Xavier Mingo, constata que la crisi sanitària ha disparat el nombre de clients que tenen, tot i que reconeix que les peticions d’informació han anat en augment en els últims tres anys. “Molts negocis optaven per fer-se un Wordpress o un Prestashop, però gestionar un catàleg de 200.000 o 500.000 referències no és fàcil i demana temps, cal sincronitzar-ho tot, tenir-ho actualitzat i que treballi bé amb el programa de gestió”, assenyala. Muntar una botiga en línia requereix entre 20 i 40 dies, segons la magnitud de l’empresa, i té un cost que oscil·la aproximadament entre els 790 euros i els 3.990 segons el paquet a contractar. “És un preu assequible si es té en compte que facilitem la gestió del catàleg, que és el que més porta de cap”, aclareix Mingo, “i amb un servei de proximitat que, quan aixeques el telèfon, saps amb qui parles i entén les particularitats del teu negoci”.

Nous hàbits, nous compradors

Igual que quan un comprador entra a La Carbonera, un usuari de la botiga en línia trobarà les recomanacions “d’una llibreria de batalla que té la voluntat de crear una comunitat lectora”. “No usem cap algoritme com Amazon, que proposa els més venuts, sinó que personalitzem la portada i fem propostes segons els interessos que ens envien a través del formulari”, afirma Redondo. Un tarannà que també traslladen a les xarxes socials, on saben que poden captar un públic més jove que algun dia pot ser client. “Ara no compren perquè llegeixen textos acadèmics i llibres de text, i potser no tenen poder adquisitiu per fer-ho, però els agrada com comuniquem i ens segueixen per saber de què es parla. Si transmetem la nostra identitat i connectem, algun dia ens vindran a buscar”, destaca la copropietària del negoci sobre les bondats dels canals digitals. I és que la qüestió, com diu, és “fer marca i captar un comprador potencial”.

Redondo: “No usem cap algoritme com Amazon, que proposa els més venuts, sinó que personalitzem la portada i fem propostes segons els interessos”

En definitiva, tenir vida digital ja és inherent a una societat que utilitzar internet com a primer canal per informar-se. Crear comunitat és, doncs, la via per fidelitzar i traslladar les consultes a través del mòbil cap a les llibreries on tocar les pàgines amb les mans i escoltar en persona les recomanacions de la veu experta d’un llibreter.