Ctrl4enviro, les càmeres de les ciutats intel·ligents
La ‘start-up’ utilitza algoritmes entrenats per detectar el moviment de persones i vehicle amb l’objectiu de portar un control de l’aforament i oferir dades clau per a la gestió
Categories:
Les ciutats han incorporat els darrers anys tota mena de sistemes tecnològics que les acosten al concepte d'intel·ligents. Tant poden ser sensors per detectar els aparcaments lliures, com càmeres tèrmiques per identificar el flux de persones. Si a aquestes dues propostes se'ls afegeix un software basat en intel·ligència artificial que extregui dades qualitatives, el resultat obtingut permet fer una passa endavant. Això és el que proposa la start-up Ctrl4enviro, desenvolupadora d'un programari que pren la imatge com a recurs bàsic per interpretar informació i ajudar els gestors en la presa de decisions.
La companyia va iniciar la seva activitat a partir d'una investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona sobre contaminació ambiental en piscines cobertes per optimitzar el consum de productes químics. Amb el temps, la proposta va donar forma a un sistema capaç de dissenyar la millor estratègia de manteniment d'una instal·lació en funció del nombre de persones banyant-s'hi. Una idea que es va aplicar en els Jocs Mediterranis de Tarragona del 2018.
De fet, la solució catalana és una de les preferides a Barcelona per al control d'aforaments. La proposta d'utilitzar "la imatge com a sensors", que suggereix el CEO, Anton Gomà, s'aplica en esdeveniments com les festes de la Mercè o indrets com el Park Güell. "Fem el recompte, seguiment i classificació de fluxos urbans, des de persones fins a vehicles, i això es pot aplicar molt fàcilment en el control de persones que hi ha en concerts o llocs on cal verificar que no s'excedeix el límit", assenyala.
El Park Güell i espais de la Mercè a Barcelona controlen l'aforament amb càmeres connectades a un programari basat en algoritmes
L'espai creat per Antoni Gaudí compta amb nou entrades. Totes elles tenen càmeres connectades al programari de Ctrl4enviro i poden avisar en temps real als gestors quan s'està al límit de l'aforament. "Tenim un sistema d'alertes automàtiques que salten al mòbil, així poden donar l'avís al personal perquè no deixin passar ningú més", especifica, "abans això es feia manualment i si havies d'atendre algú, calia aturar la cua o perdre el recompte".
Menys costos i millors resultats
L'estalvi en costos i l'automatització de processos també s'ha donat als aparcaments. Les clàssiques llums de color vermell i verd que s'activen amb sensors tenen un preu elevat, tant per l'adquisició i la instal·lació, com pel manteniment. Ara es poden substituir per una sola càmera per zona i uns algoritmes entrenats per identificar les zones lliures. Però no només això, sinó que Gomà recorda que es pot obtenir més informació: "Saber si un lloc està ocupat per un camió, un cotxe o una moto; saber quanta estona hi està o quines hores són les de més afluència; detectar si l'estacionament és bo o es perd espai... les funcionalitats a afegir són múltiples".
I és que l'ànima de Ctrl4enviro és que el software no només ajudi en la gestió immediata, sinó que sigui una eina de presa de decisions a llarg termini. "Cada cop tenim algoritmes més sofisticats i a un preu més baix perquè la tecnologia es massifica; i el fet de treballar amb un programari propi permet adaptar-lo a les necessitats de cada client sense haver de fer cap gran despesa", explica el CEO de la start-up. Les dades no s'emmagatzemen, només s'utilitzen en el moment per extreure la informació.
La IA permet extreure dades per actuar en temps real i informació qualitatives per dissenyar estratègies de gestió a llarg termini només amb imatges
L'administració pública és un dels principals demandants de la tecnologia, però el primer sector a mostrar interès, afirma Gomà, va ser la indústria: "Es poden evitar errors de fabricació, augmentar la qualitat del producte, evitar que un tall no es desviï... les aplicacions són diverses i mai acabaríem de trobar-ne de noves". La potencialitat, assegura, es deu al fet que la imatge és un recurs emprat des de fa anys en l'entorn, i ara els algoritmes "han aportat un plus d'intel·ligència que ajuda a destinar la capacitat humana a altres tasques més importants". No obstant això, es mostra convençut que tant per part de les ciutats intel·ligents com de la indústria 4.0, la tecnologia es continuarà desenvolupant i tindrà "un impacte més que positiu".