La tecnologia ‘start-up’ que revoluciona el dia a dia

El BNEW selecciona cinc empreses emergents amb potencial per introduir nove dinàmiques tecnològiques i digitals en entorns com la construcció, la gestió de les ciutats o els RRHH

Categories:

Aida Corón

El BNEW premia cinc start-ups per la seva capacitat diruptiva
El BNEW premia cinc start-ups per la seva capacitat diruptiva | BNEW

Les start-ups tenen a les seves mans el gran repte de portar la innovació al mercat i a la ciutadania. Les grans companyies ho saben, per això cada cop més integren la tecnologia d’aquests actors emergents, o els tenen com a partners estratègics. I és que les seves propostes són les que revolucionen el dia a dia de les persones, tant en l’àmbit personal com professional, i ho fan seguint un terme clau en aquest segle: la sostenibilitat. El congrés BNEW, organitzat pel Consorci de la Zona Franca, ha posat els ulls sobre aquest talent i ha premiat un tot de cinc propostes cridades a canviar la manera com coneixem el nostre entorn.

BChange, cinema i intel·ligència artificial en els RRHH

La digitalització interna és un dels reptes de les empreses en el moment actual, però la clau es troba en abordar-la des de l’equip. “El procés de canvi no va de tecnologia, sinó de persones; i cal motivació i un canvi de xip per ajudar els treballadors a ser més àgils i incorporar els avenços de forma natural en el dia a dia”, explica el director d’operacions de BChange, Borja Esquirol. Aquesta companyia ha estat premiada amb el guardó millor start-up del BNEW Talent per la creació d’una plataforma digital amb continguts de neuromanagement distribuïts en tres mòduls que porta els professionals d’una companyia a un viatge a través d’ells mateixos amb un vídeo de prop de 8 minuts centrats en les intel·ligències interpersonal, intrapersonal i transversal. “Són imatges gravades amb una qualitat cinematogràfica que t’ajuden a reflexionar i replantejar-te com treballes, com et comuniques, com actues... No ensenyem res nou, sinó que fem pensar”, detalla sobre la proposta, que pot anar acompanyada de sessions presencials.

BChange utilitza el format audiovisual per promoure un canvi en les organitzacions que promogui una digitalització efectiva

Els resultats es recullen en unes entrevistes personals al final del procés per obtenir un perfil dels treballadors i detectar mancances de coneixement d’eines digitals i tecnològiques, falta de motivació o de suport o problemes de gestió, entre altres. “Fem una radiografia de l’organització i oferim recomanacions”, resumeix Esquirol.

La plataforma destaca per oferir les formacions en forma de vídeo, però preveu escalar amb la introducció d’algoritmes d’intel·ligència artificial que siguin capaços de predir futures incidències en una companyia arran dels resultats. El seu objectiu és arribar a finals d’any amb un model de machine learning, que alimentaran amb les dades recollides fins al moment.

Build Lovers, la llar dels somnis

Qui no voldria viure en una llar totalment personalitzada? Segons l’Idescat, Barcelona va perdre el 2021 un total de 18.613 persones, mentre que comarques com el Maresme, el Vallès Oriental o el Baix Penedès han incrementat significativament la seva població. “El confinament va fer veure que marxar de la ciutat i traslladar-se a l’exterior podia significar trobar obra nova a bon preu o habitatges més grans a un cost més reduït que a la capital”, assenyala el CEO i cofundador de Build Lovers, Marcelino Aragonés, que ha rebut el premi a la millor start-up en la categoria de Real Estate. Aquesta situació es va ajuntar a la popularitat creixent de la construcció industrialitzada i va ser la clau per definir una plataforma que unís tots els actors que intervenen en la construcció d’una nova edificació. I és que el procés de construcció inclou des de la cerca de terrenys i paperassa per a la compra o la contractació de la hipoteca, fins al disseny els plànols, la selecció dels materials de l’habitatge o les feines d’electricitat i lampisteria. “Busquem ajudar l’autopromoció cobrint tota la cadena. Comencem amb una anàlisi financera i acabem donant-te les claus de la teva casa prefabricada, que és també una construcció amb menys residus, més sostenible i amb un període més curt de construcció”, detalla.

Build Lovers uneix en una plataforma tots els actors que intervenen en l'autopromoció per facilitar el procés de construcció i optar per un model sostenible

La plataforma opera com un agregador de bancs, constructores i fabricants que elaboren l’estructura de les cases. El client només té com a interlocutor Build Lovers i aquesta s’encarrega d’engegar la maquinària per identificar el millor col·laborador en cada cas. A més a més, garanteixen que cadascuna de les companyies empra l’última tecnologia per garantir un treball alineat amb els ODS. En només sis mesos de vida, ja tenen en marxa 20 projectes.

Urban Radar, pensar en les ciutats sostenibles

Urban Radar vol que les ciutats prenguin consciència del “valor de les dades i les apliquin en la presa de decisions per crear urbs sostenibles”. Així és com el cap d’Estratègia i Operacions de la companyia, Vianney Senlecq, explica la seva feina, que els ha portat a obtenir el reconeixement del BNEW en l’àrea de mobilitat. El seu repte és, continua, “treure suc a la informació ja recaptada i que no s’està utilitzant perquè les ciutats siguin espais habitables i transitables”.

Urban Radar recull, organitza i aplica les dades en la presa de decisions per construir ciutats sostenibles

La start-up es va fundar fa tres anys i recentment s’han expandit a Barcelona amb un equip de 17 persones. La seva metodologia ja ha permès que la capital catalana situï al mapa tots els pàrquings de la ciutat per categories, capacitat i localització. Tot això ha permès plantejar una electrificació més eficient i endreçada, tenint en compte els usos i el potencial en funció de la zona i l’entorn. El programari de captació i gestió de dades també està preparat per donar servei al sector logístic a l’hora d’instal·lar zones de càrrega i descàrrega o habilitar espais de smart logistics.

L’experiència viscuda tant a Barcelona com a França els ha portat a veure que les ciutats “no utilitzen el potencial de les dades en la presa de decisions, fet que repercuteix en solucions que no funcionen del tot o queden obsoletes massa de pressa”. Tal com explica Vianney, la principal dificultat és “planificar al mateix ritme que avança la tecnologia”. Una trava que afirma que cal superar com abans millor per “frenar l’impacte climàtic i impulsar decisions que vagi d’acord amb la sostenibilitat i el problema ecològic”.

Fotografia: BNEW

Le Petit Planet, un marketplace infantil

El premi a la millor start-up del BNEW en la categoria de sostenibilitat és Le Petit Planet, el primer marketplace que integra qualsevol producte infantil nou de proximitat i de segona mà alhora. L’eix que mou la companyia és la circularitat i té el repte de “reduir la petjada de carboni en l’adquisició de roba, joguines i altres elements que utilitzem en el dia a dia dels més petits”, relata la seva fundadora, Patricia Sancho.

El projecte va néixer després d’identificar tres problemes: “La venda de productes infantils està molt fragmentada; la covid-19 ha fet que siguem més conscients amb el nostre consum i l’impacte ambiental; la rapidesa amb què creixen els nens fa que es generi un excés d’estoc de productes que estan nous”. “Cal donar una sortida a tota la roba i joguines que deixem aparcades i no hi havia millor manera que posar-la de nou al mercat per conscienciar sobre la possibilitat de donar una segona vida”, afegeix.

Le Petit Planet és el primer 'marketplace' que uneix productes nous i de segona mà, i que emet un certificat digital en cada transacció

A més de combatre el malbaratament i les emissions que genera el comerç electrònic, Le Petit Planet aporta com a valor afegit l’ús dels principis del blockchain per facilitar el procés. “Hi haurà qui estigui compromès amb el medi ambient, però també qui només busqui reduir una mica la despesa en les compres per al seu fill, per això intentem posar-ho fàcil generant fitxes amb informació dels productes que compren per si més endavant el volen vendre”, explica la cofundadora. I és que la botiga en línia emet un certificat digital en cada transacció que emmagatzema informació com nom del producte, marca, talla, composició, descripció, fotografies i propietaris que ha tingut. Aquesta credencial es desa en el compte d’usuari de la persona que l’ha comprat i es penja a la plataforma si es vol vendre, sense la necessitat d’entrar de nou la informació. En el cas de ser venut, el certificat es traspassa.

Theker Robotics, la precisió de la màquina

Robòtica, intel·ligència artificial i visió per ordinador són les tres disciplines que ha unit Thekers Robotics per crear el que la fundadora, Carla Gómez, defineix com “la tecnologia de microsoldadura electrònica més avançada del món”. Fundada el gener del 2022, la start-up ha desenvolupat el robot que munta el puzle de tots els components dels circuits impresos amb la precisió més gran mai vista fins ara.

Thekers Robotics automatitza la microsoldadura electrònica i redueix un 96% el consum energètic

El sistema actual compta amb processos semiautomàtics on un professional pren com a base una mena de quadre on s’introdueix punt per punt on vol que la màquina instal·li cada component. “Això genera errors i inviabilitat en tirades curtes. Si hi ha un error, cal llençar tota la placa, un clar malbaratament de recursos. A més a més, s’utilitzen piscines d’estany que demanen molta energia per escalfar-les”, comenta sobre el procés habitual, que segons afirma, genera 50 milions de tones de residus electrònics cada any. La seva proposta es basa en l’automatització completa i que sigui el robot mitjançant algoritmes i visió per computació qui identifiqui quina mena de placa és, la posició i la mida, i així soldar els elements amb més precisió. Els resultats obtinguts fins ara han permès reduir el consum de 30 kW a només 0,8 kW, un 96% menys. La companyia s’ha alçat amb el premi a millor start-up en el segment industrial.

Etiquetes