Cinc apps per lluitar contra el malbaratament de recursos

Controlar millor els aliments que consumim, aprofitar l’excés de producció de comerços o evitar la publicitat física és més fàcil amb aquestes aplicacions per a telèfons mòbils

Categories:

Redacció

El 2018 es van malbaratar més de 37.000 tones de menjar a Catalunya, una tendència que pots ajudar a frenar
El 2018 es van malbaratar més de 37.000 tones de menjar a Catalunya, una tendència que pots ajudar a frenar | picjumbo.com (Pexels)

Tots hem hagut de llençar alguna vegada menjar caducat de la nevera a les escombraries, o bé hem notat l’excés de plàstic i paper que utilitzem en el dia a dia. El malbaratament de recursos, naturals o manufacturats, és una pràctica que afecta el global de la població, però qualsevol persona pot col·laborar per intentar minvar aquesta tendència. De la mateixa manera que per trobar restaurants o estalviar-nos diners de la factura de l’electricitat, les aplicacions per a telèfons mòbils ens poden ajudar a complir aquests objectius.

Magic Fridge

Segons l’Agència de Residus de Catalunya, el 2018 es van malbaratar més de 37.000 tones de menjar a tot el territori. Bona part d’aquest aliment descartat prové de les productores, però com a usuaris també podem evitar augmentar aquesta xifra, i una de les vies més encertades i accessibles és controlant el que comprem i consumim. En aquest sentit, Magic Fridge és una eina ideal per evitar llençar menjar. L’app ens recomanarà receptes ràpides i fàcils de cuinar en funció dels ingredients dels quals disposem a casa, per tal d’aprofitar totes les restes que ens hagin quedat durant la setmana.

Magic Fridge ens permet trobar receptes en funció dels aliments de què disposem a casa
Magic Fridge ens proposa receptes en funció dels nostres aliments

Els seus creadors defineixen l’aplicació com “l’Spotify de les receptes”, ja que les idees que ens proposa són personalitzables i s’adaptaran en funció de la nostra dieta, menjar disponible, nombre de persones pel qual cuinem i altres factors. L’app és gratuïta i es pot descarregar en dispositius Android i iOS, tot i que només inclou l’anglès i el francès com a idiomes disponibles.

Too good to go

Fleques, pastisseries, bars, restaurants i hotels produeixen grans quantitats de menjar cada dia, però moltes vegades es veuen obligats a descartar-ne unitats pel fet de no haver-les venut. Too good to go vol ser la solució a aquest problema a través de la seva aplicació, que posa en contacte als negocis en qüestió amb la ciutadania. L’objectiu és oferir pacs d’aliments sobrants del dia per tal que els usuaris els puguin adquirir a un preu rebaixat.

Un cop introduïda una ubicació, l’aplicació ens mostrarà els pacs d’aliments més pròxims a nosaltres, amb una petita descripció de què poden contenir i un apartat de valoracions dels usuaris, per tal que ens ajudi a decidir si adquirir o no els aliments. En cas que decidim comprar algun dels pacs, caldrà reservar-ne la quantitat que vulguem i passar a recollir-lo al local dins de l’hora establerta. L’app és gratuïta i està disponible tant per a Android com per a iOS.

Too good to go ens ajuda a evitar el malbaratament d'aliments
Too good to go ens ajuda a evitar el malbaratament d'aliments

Planta

Una altra alternativa per modular l’adquisició d’aliments i adequar-la al nostre ritme de consum és produir-lo nosaltres mateixos, especialment pel que a vegetals i fruits respecta. Existeixen moltes opcions per cultivar els nostres propis horts a la terrassa o al balcó de casa, però si no ho hem fet mai, tenim el risc de cuidar malament les plantes i deixar que es morin. Per evitar-ho, aplicacions com Planta són ben útils, ja que ens donen tota la informació que necessitem per proveir un cuidat adequat als nostres cultius.

L’app en qüestió, desenvolupada per la companyia sueca Strömming AB, és capaç d’identificar plantes amb una única fotografia i donar-nos consells adequats a les nostres habilitats. A més a més, també ofereix la possibilitat de programar recordatoris intel·ligents per regar, fertilitzar o netejar els nostres cultius, i compta amb guies pas a pas per dur a terme una gran diversitat de tasques. Com la resta d’aplicacions, es troba disponible tant per Android com per iOS.

Buzón Verde

Malgrat que internet ja s’ha assentat en la gran majoria de llars, la publicitat segueix confiant en el suport físic, raó per la qual encara ens arriben multitud de fulletons a les nostres bústies, un material que moltes vegades acaba a les escombraries. Buzón Verde vol lluitar contra aquest malbaratament de recursos naturals, i ho fa a través d’una aplicació d’ús molt simple.

Els usuaris interessants en deixar de rebre aquest tipus de publicitat poden baixar-se l’app i sol·licitar una “etiqueta verda”, que arribarà al domicili dins d’una carta manufacturada amb fibres de cotó residuals. Enganxant l’etiqueta a la bústia, podrem comunicar als carters que no ens deixin publicitat, la qual rebrem en format digital a l’aplicació. El programa, a més, ens permet seleccionar quin tipus d’anuncis i promocions ens interessa rebre en funció de la temàtica i compta amb una eina per informar els gestors en cas que no hagin respectat la nostra etiqueta. El software es troba disponible, ara per ara, per dispositius Android.

The Planet App

Som conscients de fins a quin punt les nostres accions generen un impacte mediambiental? L’ús de serveis en streaming, per exemple, té un pes important en la generació d’emissions contaminants. Si el que volem és conèixer millor les conseqüències dels nostres actes, The Planet App ens pot ajudar. Quan instal·lem l’eina desenvolupada per l’empresa madrilenya Clean Planet Ventures, aquesta ens farà un qüestionari ràpid per analitzar la nostra petjada de carboni, que després es podrà comparar amb la mitjana mundial i espanyola.

Un cop establerta la situació inicial, l’aplicació ens proposa començar un pla setmanal en què ens acostumem a canviar diversos hàbits diaris, com pujar per les escales en lloc d’utilitzar l’ascensor, portar sempre bosses reutilitzables per evitar usar-ne de plàstic o bé optimitzar al màxim l’ús del rentavaixella. L’objectiu és anar apuntant els hàbits que complim cada dia, de manera que l’aplicació vagi comptabilitzant les emissions que estem estalviant al planeta i, de retruc, nosaltres evitem malbaratar recursos i diners. The Planet App pot descarregar-se en tots els dispositius que funcionin amb Android i iOS.

The Planet App ens proposa hàbits per reduir la nostra petjada de carboni
The Planet App ens proposa hàbits per reduir la nostra petjada de carboni