Silt, el PayPal de la identitat digital

La ‘start-up’ crea una solució que verifica les dades d’una persona sense necessitat d’aportar en cada procediment fotografies i documentació

Categories:

Aida Corón

Silt facilita l'emmagatzematge de documents per facilitar la verificació de la identat a l'estil de PayPal
Silt facilita l'emmagatzematge de documents per facilitar la verificació de la identat a l'estil de PayPal | Cedida

Totes les plataformes que requereixin dades personals i la seva verificació acostumen a demanar una imatge del DNI o d’algun document que acrediti que no hi ha suplantació d’identitat. Això suposa per a l’usuari haver de fer una fotografia als carnets o papers pertinents en cada cas i pujar-los a la pàgina en qüestió. El procediment sembla ràpid, però acaba resultant feixuc, sobretot en plena digitalització com la que vivim. Silt hi posa solució amb una proposta que s’encarrega d’emmagatzemar tota aquesta informació perquè les persones no hagin de repetir les mateixes accions cada cop que es tanqui alguna gestió en línia. “Tot el concepte és com el de PayPal: senzill, accessible i intuïtiu”, compara el fundador de Silt, Marc Pérez.

La solució també garanteix que la documentació queda desada en un sol espai i evita que es distribueixi per diferents plataformes, les quals no sempre informen d’on es desen les dades. Però els inconvenients no són només per a les persones, sinó també per a les empreses. “Perden fins a un 60% dels usuaris per demanar la documentació cada cop”, assenyala Pérez. Per això l’equip va treballar en la creació d’una eina que funcionés igual que qualsevol de les apps de pagament que tenim ja disponibles en els ecommerces. “Quan arribis al moment de registrar-te, donar les dades o pagar, t’apareixerà un botó que clicaràs i et portarà cap a Silt. Allà et registraràs, pujaràs la documentació i ja la tindràs desada als nostres servidors per accedir-hi sempre que sigui necessari”, explica, “nosaltres en farem una verificació ràpida, de només 6 segons, i sempre diem que som l’última verificació que farà un usuari”. La plataforma, que empra la intel·ligència artificial com a base del sistema, està dotada d’un detector de textures artificials per identificar si un document és original o és una fotografia en pantalla, una impressió en paper o una superposició.

Imatge: Cedida

Tot i que el sistema de la blockchain sembla ser la vareta màgica per a qualsevol sistema de seguretat, Silt treballa amb servidors propis. “Ens permet tenir el control per garantir que algú é qui diu que és i per donar accés a les empreses als documents si algú comet frau o robatori. Amb la cadena de blocs es fa més complex el procediment”, afirma Pérez.

Aplicable a qualsevol sector

La proposta de Silt s’està aplicant en empreses de lloguer de vehicles, verificació d’identitat de repartidors a domicili, marketplaces com Wallapop o Idealista, o en fintechs. Tots aquests sectors requereixen tenir la seguretat que els seus clients són realment les persones que diuen que són, i sovint cal la identificació pertinent mitjançant documentació. Això permet, entre altres, garantir que un anunci en un portal d’internet és real o que no hi ha sublloguer de llicències en el sector del delivery, entre altres. També apliquen la plataforma en negocis B2B de lloguer de material o micropréstecs, i en l’entorn digital per oferir l’opció d’iniciar sessió en un portal sense haver de posar la clau d’usuari.

El sector públic és un altre dels entorns en els quals preveuen aterrar. La start-up ha estat en contacte amb diverses administracions, entre elles, Hisenda, per tal d’ajudar en la creació d’una identitat digital definitiva que cobreixi qualsevol tràmit. Fins al moment, l’objectiu de l’equip és donar un cop de mà en els tràmits legals fent-los més àgils, senzills i segurs.

A més d’Espanya, la companyia ja ha portat el servei a Llatinoamèrica i Malta, i té previst créixer per Europa. El principal conflicte que troben és la diversitat d’identitats que hi ha al continent, on cada país ha implantat diferents iniciatives. “Per això ens cal una proposta a escala de la Unió Europea, facilitaria la gestió per a l’usuari i la implantació tecnològica”, conclou.