Local.IA, l’eina d’intel·ligència artificial que apropa l’administració als ciutadans

La iniciativa, impulsada per la Diputació de Barcelona, busca ajudar els municipis a desplegar aquesta tecnologia per millorar els serveis i fer-los més eficients i propers

Redacció

La realitat actual és que el 90% dels ajuntaments catalans no disposen de prou recursos per fer front projectes digitals complexos
La realitat actual és que el 90% dels ajuntaments catalans no disposen de prou recursos per fer front projectes digitals complexos | TippaPatt (Shutterstock)

La intel·ligència artificial (IA) cada cop està més present en la ciutadania, però també en l'administració pública. Amb l’objectiu d’acompanyar els ajuntaments en la transformació digital, la Diputació de Barcelona ha creat Local.IA, una eina pensada per integrar aquesta tecnologia en la gestió de pública, en especial, en aquells municipis de menor dimensió. Fent ús d’aquest recurs, es vol aprofitar les possibilitats de la IA per millorar els serveis i fer-los més eficients, propers i personalitzats.

Recursos i eines pels ens locals

La realitat és que el 90% dels ajuntaments catalans no disposen de prou recursos per fer front projectes digitals complexos i la iniciativa posa a disposició una sèrie de materials com eines jurídiques, guies, models pràctics, formació i assistència per una aplicació responsable i transparent i per una administració més digital, proactiva i centrada en les persones. Més enllà d’incorporar i presentar les últimes novetats del sector i resoldre les necessitats reals dels equips, posa especial atenció en garantir la supervisió humana de processos automatitzats i en preservar els drets fonamentals de les persones.

Local.IA recull una sèrie de recursos com eines jurídiques, guies, models pràctics, formació i assistència tècnica

L’assessorament tècnic personalitzat, que ofereix suport directe als municipis per detectar oportunitats reals d’aplicació en el seu dia a dia, és un dels recursos de Local.IA; així com programes formatius per capacitar el personal de les administracions locals dotant-los de coneixements i eines per afrontar amb seguretat els nous reptes. També ajuda a identificar i documentar casos d’ús que aporten valor a través d’un banc de bones pràctiques per tal de compartir experiències reals i casos d’èxit d’altres ens locals.

L’aplicació de la IA ja es deixa veure en diferents àmbits com, per exemple, l’atenció ciutadana a través de bots de conversa o chatbots i d’assistents virtuals que agilitzen la resolució de consultes i milloren la comunicació amb els ciutadans. Un altre cas el trobem en la gestió urbana, posant en marxa sistemes d’anàlisi de dades que permeten optimitzar serveis com l’enllumenat públic per l’estalvi energètic; o en els serveis socials, identificant automàticament situacions de risc de manera anticipada i reforçant la capacitat preventiva dels consistoris.

Una guia teoricopràctica d’implementació

Per tal d’orientar sobre el procés de transformació impulsat amb Local.IA i facilitar la tasca dels ajuntaments, també ha elaborat el Llibre Blanc de la IA al món local. Aquesta guia ofereix un marc teòric i pràctic per implementar la intel·ligència artificial perquè sigui ètica, sostenible i útil per la ciutadania. La Diputació de Barcelona ja ha destinat prop de vuit milions d’euros de fons europeus NexGenerationEU al projecte DIGITAL DIBA i ha modernitzat les infraestructures de fins a 264 ajuntaments.