Dona i ‘streamer’, una rara avis pendent de normalitzar
Les creadores de contingut a Twitch reclamen espai i protecció en una plataforma amb un gran desequilibri de gènere
Categories:
D’entre els 100 streamers de Twitch més vistos a tot el món durant el febrer de 2022, només quatre són dones, amb la vtuber ironmouse encapçalant el llistat des de l’onzena posició del rànquing, segons les dades de TwitchMetrics. Si ens fixem entre els creadors en llengua castellana, la situació millora lleugerament, pujant fins a les vuit dones dins del top 100, amb la mexicana AriGameplays a la setzena posició. Això no obstant, la diferència és més que palpable: el panteó de la plataforma d’Amazon està clarament masculinitzat. Què ha succeït per arribar a aquesta situació?
Per a Susana Pérez, retransmissora coneguda a les xarxes com a Simmer Valenciana, aquest fet és una conseqüència de la preponderància dels homes dins del públic del món dels videojocs, del qual Twitch va néixer. “Quan va començar el mundillo hi haguera zero dones retransmetent, i això comporta que tot el públic, que també és majoritàriament masculí, només consumira contingut fet per homes”, opina la creadora de continguts. Pérez, que va començar a fer vídeos a YouTube a finals de 2019 i va fer el salt a Twitch el gener de 2020, té un canal dedicat a videojocs i cultura valenciana que ja supera els 1.160 seguidors.
Amb tot, és realment aquest desequilibri de gènere tan evident entre els grans creadors un reflex de l’audiència del servei? La plataforma no dona la informació demogràfica del seu públic, de manera que cal cercar estudis externs al respecte. El més recent és l’elaborat per GlobalWebIndex el segon quadrimestre de 2019, on comptabilitzava a través d’una enquesta a gairebé 16.000 usuaris que el 35% dels consumidors s’identificaven com a dones. Aquesta dada ens desvela que, efectivament, l’audiència de Twitch és majoritàriament masculina, però també que la diferència es troba molt lluny de les xifres mencionades anteriorment. "O ets un prototip de streamer, o no t’accepten. Amb un estil de roba, amb unes característiques físiques i fisiològiques especials, fins i tot arribant a la cosificació de la dona dins del món del streaming. Al final, les que no complim aquests estàndards tenim clar que no passarem dels 20 viewers", apunta Simmer Valenciana.
Per a Sònia Martí, el fet de pertànyer a Creadors.tv l’ha fet sentir més protegida davant possibles ‘trolls’ i comentaris inapropiats
Aquest entorn és el que provoca que moltes dones tinguin dubtes a l’hora de llançar-se a la piscina d’internet. Aquesta va ser la situació de Sònia Martí, creadora del canal de Twitch aya_son, un espai en català dedicat als jocs de taula que aglomera 600 seguidors a la plataforma. "En el meu cas, m’ho vaig pensar molt. Veus què passa a vegades i penses: ‘I si em comencen a dir coses?’", desvela Martí, qui va començar a retransmetre continguts durant la pandèmia. Segons explica, la raó que li ha permès gaudir de la plataforma sense problemes ha estat pertànyer a la comunitat de Creadors.tv: “El fet de ser una pinya fa que si hi ha algú que entra a fer el troll, els altres reaccionaran i saltaran, no permetran que et sentis malament".
Protecció contra comentaris i assetjaments
L’èxit de Twitch es deu, en bona part, a la desaparició de barreres entre productors i públic a través del xat, la qual cosa permet una reciprocitat més directe. Això no obstant, aquesta fluïdesa també pot ser problemàtica. L’anonimat que proveeix la plataforma emmascara els comentaris nocius de determinades persones, que poden anar des de crítiques al contingut fins a atacs personals. "Tenim tot el dret del món a crear contingut i a mostrar, mitjançant aquesta finestra digital, el que som capaços de fer. Dona igual que no sàpigues jugar a un videojoc o un altre, la qüestió és que Twitch ens serveix per gaudir, conèixer gent i interactuar", defensa Pérez. L’alter ego de Simmer Valenciana confessa haver rebut pocs comentaris lesius, però en una ocasió li van desitjar la mort per defensar l’ús del català a internet.
Pérez: "Tenim tot el dret del món a crear contingut i a mostrar, mitjançant aquesta finestra digital, el que som capaços de fer"
Davant d’aquestes possibilitats, la creadora no creu que sigui Twitch la que hagi d’actuar, sinó que considera que és “un treball més de base i a escala social". Pérez recomana activar les proteccions que el mateix servei ofereix, com el fet que només puguin comentar persones que tinguin el compte verificat tant amb el correu electrònic com amb el número de telèfon, a més a més de reivindicar la importància dels moderadors, les persones amb drets especials per eliminar comentaris i bloquejar usuaris durant les retransmissions: “Són ells i elles qui t’han de donar suport quan estàs fent un directe”. "Hem de trencar la idea que la noia no juga a videojocs, perquè és mentida”, afegeix Martí, qui sí que creu que Twitch hauria d’oferir més eines per “bloquejar a la gent que molesta o que fa comentaris que no toquen".
Un altre dilema sorgeix de l’ús inadequat de les raids, un mecanisme que Twitch ofereix als seus streamers per migrar tot el seu públic cap a un altre canal que estigui en directe. El passat mes d’agost, un grup de creadors de la plataforma va iniciar una vaga de directes com a protesta davant les conegudes com a raids d’odi, “invasions” de canals petits a base de comentaris discriminatoris. El cas en qüestió és un extrem, però l’arribada d’una gran quantitat de persones a un canal petit pot provocar situacions no desitjades. Martí admet que no sap com limitar l’eina sense perdre el seu cantó positiu, el descobriment de creadors desconeguts a un gran nombre de gent, però sí que demana consideració als retransmissors més grans: “Hi ha moltes vegades que estàs sola o, com a molt, amb 20 o 30 persones. No estàs acostumada, així que no tens el xat preparat ni ho estàs tu mateixa".
El treball darrere les càmeres
I és que aquestes situacions poden afegir una pressió psicològica a una activitat de la qual no s’acostuma a percebre tota la feina que comporta. "Has de preparar un overlay (el disseny de pantalla que situa les persones i les imatges del directe), preparar les càmeres, informar als convidats sobre com s’han de connectar i com han de posar el micro... aquestes coses tenen un procediment", assenyala Pérez, qui també remarca la importància de planificar els temes dels quals es parlarà: "Quan fas contingut de videojocs has d’estar al dia en informació i notícies, no pots perdre’t res perquè aleshores fas un seguiment d’un esdeveniment i, si t’equivoques, et contesta algú i quedes malament, així que has de ser cauta". Martí, per la seva banda, té l’afegit d’assegurar-se que els jocs de taula es vegin bé en directe, de manera que s’ha de cuidar molt bé l’enfocament de les càmeres i la il·luminació i estar pendent que es vegi nítidament en tot moment, a més a més de buscar informació sobre els jocs i contactar les editorials per possibles col·laboracions.
Un altre punt a tenir en compte és la necessitat de produir de manera constant i sempre dins d’uns determinats horaris. "Hi ha streamers que poden fer directes a qualsevol hora i tindran públic, però en general sí que han aconseguit que els canals es marquin una regularització”, considera Martí, qui ho ha après a base d’experiència: “En època de vacances ho notes: quan estàs dues setmanes sense fer contingut, arrancar i que et tornin a veure les 10 persones de sempre, costa”. Per tal d’evitar-ho, la creadora d’aya_son recomana avisar als seguidors sobre tots els canvis d’horaris i “estar molt a sobre” de la comunitat.