De YouTube a Twitch: crònica d’una migració digital
La dependència de l’algoritme o les dificultats per monetitzar el contingut audiovisual són algunes de les raons que expliquen el canvi de plataformes
Categories:
Twitch s’ha erigit com la plataforma per excel·lència quant a transmissions en directe de contingut audiovisual. El primer quadrimestre de 2021 el servei d’Amazon va acumular més de 6.300 milions d’hores d’emissió i ja representa el 72,3% de les hores emeses en plataformes d’aquest estil, segons les dades recollides per Streamlabs. Creadors nacionals com Ibai Llanos, Raúl Álvarez “AuronPlay” o David Cánovas “TheGrefg” lideren classificacions internacionals de retransmissors amb més seguidors, i tots ells tenen un passat comú: YouTube.
I és que bona part dels joves que ara triomfen a Twitch a través de directes van iniciar la seva travessia digital a la xarxa social de reproducció de vídeos, una plataforma que a principis dels 2010 va esclatar com a ecosistema per aquests joves emprenedors. Amb tot, durant el darrer lustre s’ha produït un transvasament gradual de creadors de contingut d’una plataforma a l’altra. Els youtubers, a poc a poc, s’han convertit en streamers o retransmissors, una ocupació que, malgrat que la plataforma de Google tracta de potenciar a través del seu servei d’emissions en directe integrat, és liderada clarament per Twitch. Per què un sector important dels creadors de contingut ha abandonat YouTube o l’ha relegat a la seva segona opció, com a contenidors de directes pregravats?
Els youtubers, factors clau
Me at the zoo és un vídeo de 18 segons en què Jawed Karim parla sobre les trompes dels elefants del Zoo de San Diego. La particularitat d’aquesta peça audiovisual és que es tracta del primer vídeo publicat a YouTube, plataforma creada el 2005 per tres exempleats de PayPal, entre els quals es trobava Karim. Un any més tard, Google ja l’havia adquirida per 1.650 milions de dòlars, i des d’aleshores YouTube s’ha assentat com el segon lloc web més visitat a internet, només per darrere del cercador de l’empresa.
Amb el creixement de YouTube i la facilitat per pujar-hi contingut, a poc a poc la gent es va anar animant a publicar muntatges, videoblogs i partides de videojocs, una tendència que comença als Estats Units i arriba a finals dels 2000 a Espanya. "El creixement de la plataforma ha estat expansiu i la influència dels youtubers hi ha tingut molt a veure", assevera l’especialista en estratègia digital i consultor a The Plan Company, Pedro Rojas (@seniormanager).
Rojas: "El creixement de la plataforma ha estat expansiu i la influència dels youtubers hi ha tingut molt a veure"
Un d’aquests primers creadors de contingut nacionals, coneguts posteriorment com a youtubers, és Roc Massaguer “Outconsumer”, qui el 2010 va començar a penjar a YouTube les seves partides de Call of Duty. “Al principi l’audiència encara no era tan gran i era molt jove, molt infantil, i això et condicionava", rememora el periodista de professió. En el seu cas, va començar a reconèixer les possibilitats econòmiques del seu canal el 2011, després de diverses col·laboracions remunerades amb marques internacionals com Electronic Arts o Ubisoft: "Que et paguin un viatge, firmis un contracte, facin un càsting per escollir-te... Tot això va ser el dinamitzador".
Dels ‘eSports’ a liderar els ‘streamings’ mundialment
A diferència de YouTube, Twitch ja va néixer amb l’oci electrònic al seu nucli, i és que la plataforma sorgeix el 2011 com una evolució de Justin.tv orientada a la retransmissió de competicions de videojocs. L’enfocament en els eSports mantenia la xarxa en una situació de creixement constant, però limitat a un públic concret. Tot va canviar a principis 2014, quan una retransmissió d’una intel·ligència Artificial (IA) jugant a Pokémon Rojo a través de les instruccions que el públic introduïa pel xat es va fer viral. Aquell mateix estiu, Amazon comprà l’empresa per 970 milions de dòlars.
El gran creixement de Twitch es dona durant el 2020, especialment a partir del confinament domiciliari fruit de la covid-19. Entre el primer i el segon quadrimestre d’aquell any, la plataforma creix un 64,4% en hores de visualització. “2020 és l’any en què Twitch arriba al públic mainstream“, corrobora Massaguer.
Amb la intenció de competir amb l’aplicació d’Amazon, el 2015 YouTube va crear YouTube Gaming, un servei d’emissions en directe centrat en videojocs. Amb tot, la proposta de Google mai ha arribat a acostar-se a les xifres de Twitch. De fet, la nomenclatura YouTube Gaming va desaparèixer el 2019 i les seves funcionalitats van ser integrades dins de YouTube.
Algoritmes, drets d’autor i canvis de consum
Cap al 2018, els youtubers de més renom ja havien començat a expressar els seus dubtes cap a la plataforma vermella, centrats en la visibilitat dels seus continguts i en la seva monetització. "A YouTube tens més problemes amb el copyright i depens més de l’algoritme”, reconeix Massaguer, unes dificultats que no troben els creadors a l’altre servei: “A Twitch, tu fas el teu directe i la gent vindrà, perquè són seguidors i saben a quina hora emets. Aquesta menor dependència de l'algoritme ajuda molt”.
Massaguer: "A YouTube tens més problemes amb el copyright i depens més de l’algoritme”
La monetització de la producció dels creadors és l’altre gran factor de l’equació. A diferència de YouTube, que fins fa poc es basava únicament en els ingressos publicitaris, Twitch compta des dels seus inicis amb les subscripcions. Aquest sistema permet que els usuaris paguin una quota mensual determinada per donar suport als seus retransmissors preferits i per accedir a una sèrie de bonificacions. La funcionalitat ha estat impulsada per la mateixa empresa a través d’Amazon Prime, que inclou una subscripció mensual gratuïta per poder utilitzar a Twitch.

Per tal d’igualar aquest sistema, YouTube va llançar el 2019 les membresies dels canals, un mecanisme amb el qual el públic podia accedir a contingut exclusiu a través del pagament d’una quota mensual. “Tot i que té bones eines de monetització, YouTube no té implementada la cultura de la donació de Twitch i tampoc té la subscripció Prime, que és molt important”, apunta el youtuber.
“Crec que s’ha donat una situació de pèndol”, explica Outconsumer. El periodista remarca l’interès incipient en els vídeos sota demanda que oferia YouTube en contraposició a la televisió a principis de la dècada dels 2010, i com a partir de 2015, quan aquesta tendència ja s’havia establert, “apareix una nova experiència col·lectiva i que té sentit veure en directe”. En el seu cas, no ha abandonat la producció de vídeos a YouTube com han fet altres creadors, però sí que ha augmentat la seva presència a Twitch, on va començar a retransmetre el 2019. "Les plataformes et demanen contingut diari, però és impossible ser excel·lent cada dia. És llavors quan has d'acostumar el públic a la mediocritat, i en això Twitch és molt millor que YouTube", considera Massaguer.
Massaguer: "Les plataformes et demanen contingut diari, però és impossible ser excel·lent cada dia. És llavors quan has d'acostumar al públic a la mediocritat, i en això Twitch és molt millor que YouTube"
La convivència entre el VOD i el directe
Entre el creixement sense pausa de Twitch i les queixes sobre el funcionament intern de YouTube, molts es pregunten si en el futur s’acabarà produint una substitució total d’un servei per l’altre. Les fonts consultades, però, ho veuen altament improbable. “Estem al 2021 i la ràdio encara funciona. Crec que el streaming seguirà creixent, però el vídeo sota demanda no desapareixerà. De la mateixa manera que abans hi havia una necessitat de zàping, també hi ha una necessitat de vídeos més profunds", opina Massaguer. Les dades acompanyen aquesta afirmació: d’acord amb Barlovento Comunicación, els espanyols dediquen una mitjana de 35 minuts al dia a YouTube.
Aquesta convivència entre ambdues plataformes possibilita també l’adaptació dels continguts d’una a l’altra de manera orgànica. “Imagina que faig una classe d’una hora per Twitch. Tu te la miraràs sencera? El que fa el retransmissor és condensar l’hora d’emissió en un vídeo de 15 o 20 minuts amb els millors moments de la sessió i la penja a YouTube. I no ho fa amb tot el contingut, només amb el que ha tingut una mica d’èxit", exemplifica Rojas. Així mateix, per Massaguer hi ha determinades temàtiques que segueixen triomfant més a la plataforma de Google, com els assajos, els reculls de curiositats, l’actualitat o la música. "Molta gent fa servir YouTube com si fos Spotify", assegura el creador de continguts.