Vöbu, el robot que t’avisa de la contaminació invisible a casa
Dos enginyers catalans creen un dispositiu que registra les partícules ambientals i ofereix consells per millorar la qualitat de l’aire
Categories:
Quan es pensa en pol·lució, el primer que ve a la ment és el fum que deixen anar els vehicles al carrer. Per tant, pot semblar que un cop ens tanquem a casa, l’aire que respirem és net. Aquesta creença és errònia, ja que l’ús de productes químics per a la neteja, mala ventilació o les olors que es desprenen mentre cuinem són també agents que hem de fer fora de casa per incrementar la qualitat de l’aire. Tot això es pot millorar amb els consells de Vöbu, un robot capaç de monitorar la contaminacióinvisible, donar consells per netejar-lo i millorar l’entorn que ens envolta.
El dispositiu neix de la mà de l’Imma Martínez i en Pau López, enginyers en Química i Mecànica, i en Electrònica Industrial i Automàtica per l’Eseiaat (UPC) respectivament, que van participar en un concurs de generació d’idees a Dinamarca en el seu any de màster. “Allà tenen més consciència sobre la sostenibilitat i vam veure que hi havia interès en la proposta”, explica Martínez. En acabar l’etapa formativa, i després de veure com els membres del grup que va idear el projecte va fer camí de manera independent, van tornar cap a Catalunya amb l’objectiu d’impulsar la creació del robot.
Ara Vöbu es troba en plena fase de captació de finançament amb una campanya de crowdfunding a Ulule. Ja han assolit el 100% marcat, uns 5.200 euros, però ara aspiren a tancar el 300% i obtenir el capital suficient per produir 40 robots i desenvolupar una aplicació que mostri tota la informació que reculli el dispositiu, bons hàbits i altres funcionalitats.
Un robot en forma de joguina
El robot està dissenyat perquè generi empatia. Somriu, s’empipa s’entristeix segons la qualitat de l’aire, i emet llum led de color verd, taronja o vermella, de manera que està pensat inicialment per a famílies amb nens. “Vöbu genera simpatia i fa que els nens es comprometin més i s’impliquin aviat en la sostenibilitat”, assenyala la CEO de la start-up. Per saber si el que respirem està més o menys net, el dispositiu capta els nivells de CO2, els compostos orgànics volàtils (TVOC), la humitat i la temperatura.
Les primeres unitats de Vöbu es distribuiran en format “maker”, apunta la cofundadora, “ve un kit amb els components per ensamblar-los, sense soldadures ni necessitat de programar res, només s’ha de muntar i tancar”. El sistema està pensant per empoderar l’usuari i ajudar-lo a identificar els elements que formen un robot seguint les instruccions. Els compradors que ho prefereixen, poden adquirir el robot ja muntat.

Un cop ha fet els registres pertinents per saber la contaminació de l’entorn, el robot informa a l’usuari i li dona pautes per millorar la qualitat de l’aire. La més bàsica és ventilar l’habitació i es pot fer amb un cronòmetre que fa el compte enrere de 10 minuts per assegurar que es tenen finestres i portes obertes el temps adequat. En fases posteriors del dispositiu, la previsió dels ideòlegs és anar cap a una personalització dels consells com pot ser posar més plantes a l’habitació o indicar quins productes de neteja són els més recomanables, entre altres. “Seran sempre pautes per construir una societat més conscient del seu entorn, per això ens dirigim inicialment a famílies, per motivar-les a fer el canvi”, diu Martínez.
Inicialment, el robot incorpora un sensor que monitora els paràmetres bàsics, però Martínez afirma que hi haurà actualitzacions: “La carcassa està dissenyada per encabir-ne més que puguin mesurar les partícules TMB10, la contaminació electromagnètica del wifi, el soroll, el pol·len o els àcars”. Les noves funcionalitats estan “gairebé enllestides” i només falta desenvolupar el codi.
‘Partners’ tecnològics claus
El projecte està integrat en el programa Emprèn UPC i rep també el suport del Servei d’Innovació de l’Ajuntament de Terrassa, però els seus fundadors també han rebut formació per part de Barcelona Activa per endinsar-se en la part de gestió de l’emprenedoria. A més a més, compten com a partner estratègic amb la multinacional Zehnder Group, dedicada a la fabricació de sistemes de ventilació i qualitat de l’aire interior. “Hi ha la típica por de no explicar el projecte perquè no te’l copiïn, però a Dinamarca vam aprendre que tenir col·laboradors és útil”, relata Martínez, “ells busquen incrementar la consciència sobre la contaminació a Espanya i veuen en nosaltres un ajuda per impulsar el canvi”. La companyia, amb una planta a Cerdanyola del Vallès, ha fet una aportació de mil euros com a mecenes i ajuda els emprenedors en les taques de màrqueting, cessió d’equipament i participació conjunta en tallers i fires.
En la llista de companys de viatge també es troba Ro-botica, especialitzada en distribució de solucions per a l’entorn educatiu, i eSTEAM, centrada la introducció de tècniques STEAM a les escoles. Quan van idear Vöbu, la idea inicial era portar el dispositiu a les escoles de Dinamarca, però portar el prototip al mercat espanyol va significar canviar aquest element i adreçar el robot a les llars. “Tot i que ara no és l’objectiu principal, també treballem per portar tard o d’hora el robot als centres docents per millorar la qualitat de l’aire”, conclou la CEO.