Wipass, la portada d’entrada automàtica a les xarxes wifi

La ‘start-up’ catalana crea un dispositiu que permet connectar-se a internet sense escriure la clau a través de NFC i una app per rebre ofertes i descomptes dels locals que usen la tecnologia

Categories:

Aida Corón

Wipass permet connectar-se al wifi amb tecnologia NFC i sense necessitat de saber la clau ni el nom de la xarxa
Wipass permet connectar-se al wifi amb tecnologia NFC i sense necessitat de saber la clau ni el nom de la xarxa | Wipass

Connectar-se a una wifi per primera vegada sempre acaba generant problemes. O costa troba la xarxa, o no s’entra bé la clau, o dona problemes en l’accés. És tot un clàssic que té solució amb el dispositiu creat per la start-up catalana Wipass. En forma de rodona, la solució es pot trobar enganxada a la paret o sobre qualsevol superfície. Només cal acostar-hi el telèfon amb l’NFC activat i deixar que ambdós aparells es connectin per tenir automàticament accés a internet. I tot, sense haver de buscar manualment la xarxa ni escriure la contrasenya.

Al capdavant de la companyia hi ha la Mariam Ayadi, qui va idear el dispositiu després de tenir problemes per connectar-se a la wifi d’un restaurant. “Tenia clar que seria una eina que funcionaria i ajudaria molta gent, així que em vaig posar amb el pla de negoci i amb la cerca de fabricants a Taiwan per tirar-ho tot endavant”, explica. I és que ella lidera tota la part de números i màrqueting, però necessitava un partner que s’encarregués de la part tècnica. A la seva mateixa universitat, el TecnoCampus de Mataró, va conèixer en Nil Mandri, actual CTO i també cofundador de l’empresa.

Premiar els clients i els venedors més digitals

Si Wipass, segons la seva idea original, ja apuntava maneres, Ayadi i Mandri van decidir anar una passa més enllà i convertir-lo també en un dispositiu de fidelització de clients. “Internet és un canal de comunicació per saber què passa al negoci, així que vam desenvolupar una aplicació per a l’usuari i una altra per a l’empresa”, comenta la CEO. Així, l’app ofereix promocions i descomptes a través de la geolocalització a clients potencials que es troben a prop del local que usa la solució. Es tracta d’oferir, com diu, un “tres en un: connectar, atraure clients i fidelitzar”.

Això sí, cal tenir la solució instal·lada al smartphone. La cofundadora reconeix que aquest requisit dificulta arribar als qui no coneixen Wipass, però té clar que és un problema transitori: “L’objectiu és créixer i arribar cada cop a més gent. Com més restaurants i hotels usin la solució, més gent tindrà l’app quan sàpiga que la necessita per beneficiar-se de descomptes”. O per llegir el menú, acabar amb el procés compra per als qui el tinguin en línia, buscar talles en una botiga de roba....; la start-up vol aprofitar la tecnologia que té entre mans per ampliar-ne les funcions i donar un impuls a la digitalització del comerç. Ara bé, per usar el dispositiu i connectar-se a la xarxa gratuïtament no cal l’aplicació, només és necessari tenir obert la funció NFC i únicament caldrà instal·lar-la per tenir aquests beneficis addicionals.

Wipass ofereix promocions als usuaris que es connecten al wifi i ajuda els comerciants a obtenir dades dels clients

Queda clar que el client guanya en bonificacions, però el botiguer també té avantatges. “Les dades que obtenen ajuden a tenir una mostra representativa del que passa al teu negoci”, afirma en clara defensa de l’ús del big data també per al petit comerç. Petit o no tan petit, ja que tenen entre mans un pilot amb Carrefour a Màlaga per resoldre la manca de relació entre compradors i supermercat.

També s’han interessat per la solució Coca-Cola a Barcelona i Mahou San Miguel a Madrid. Ambdues proveïdores de productes veuen Wipass com una solució idònia per oferir-la als restauradors. Així, els propietaris poden tenir informació clau dels clients del local que regenten, i les grans marques, també dades per conèixer com és el consum actual. Telefònica és una altra de les grans companyies que Ayadi enumera com a interessat, entre altres multinacionals de les quals “no es pot dir el nom” i amb qui mantenen converses.

Fotografia: Wipass

En tot el procés, la seguretat dels establiments i dels usuaris està garantida. El propietari de la xarxa pot decidir si mostra, o no, el nom de la connexió, així com amb la contrasenya. D’entrada, l’ideal és no fer-ho per tal de garantir-ne un ús sense riscos. A més a més, la CEO remarca que tot el procediment està protegit: “Tota la informació està encriptada, queda amagada sota una massa de codi i no es compromet res”.

Un creixement sense fre

Wipass ja ha fabricat la primera sèrie i ho ha fet a Catalunya. De cara a futures produccions, han contactat amb proveïdors de Taiwan –relacions sorgides del primer intent d’Ayadi de llançar el producte- per tal d’assegurar una oferta de producte adequada a la demanda creixent que preveuen.

A més a més, aquest mes de setembre la companyia es troba en plena ronda de finançament amb una xifra encara “per determinar”.