Actelser, l’empresa catalana que millora la connexió a internet de la Moncloa
La companyia de Terrassa desenvolupa una solució basada en fibra òptica de plàstica per garantir el 100% del senyal d’internet a les llars
Categories:
Ningú se n'escapa de tenir problemes amb la connexió a internet, ni tant sols la Moncloa, que en una de les reformes de l'edifici va aprofitar per millorar la cobertura de la xarxa. L'encarregada d'instal·lar-hi un sistema innovador i realment eficient per assegurar un bon ús de les dades va ser la catalana Actelser. Aquesta terrassenca distribueix un sistema basat en un terminal que, connectat a la fibra òptica plàstica (POF), garanteix que una llarg pugui aprofitar el 100% dels Mb disponibles segons la seva tarifa.
Quan es busca dotar una planta o una habitació allunyada de l'encaminador de connexió, el més habitual és recórrer al desplegament de cable d'ethernet, a un repetidor o a un PLC. El primer és l'únic d'aquests sistemes que permet aprofitar la totalitat de la velocitat disponible que surt des del dispositiu, mentre que els altres dos, en els millors dels casos, "només reprodueixen un 40% de les dades", apunta el CEO de l'empresa, Jordi Calsina. Per posar punt final a aquest desaprofitament dels recursos, el 2015 va crear juntament amb quatre professionals més del sector una eina que funciona com un convertidor. "L'aparell rep el senyal d'internet del router i el transforma; la traslladem amb POF a un altre punt de l'habitatge on hi ha un altre aparell; i es torna a deixar en el llenguatge inicial per poder-hi connectar qualsevol ordinador o dispositiu", explica.
La combinació de la fibra òptica plàstica i el convertidor garanteix una velocitat d’1 Gb a 50 metres
La tecnologia d'Actelser garanteix 1 Gb a 50 metres, una distància suficient per a una llar, i fa eficient una velocitat de 100 Mb. "No cal pagar més perquè no ho necessitem. Les operadores estan fent ofertes de dades que no usarem mai, ni tan sols una família de quatre persones, perquè el problema és de qualitat del transport del senyal", afirma Calsina.
Un pilot amb Telefónica
La idea va començar a prendre forma amb la necessitat de Telefónica de donar un servei de més qualitat als clients. Bona part de les parets de l'interior dels habitatges resten cobertura a la xarxa, pel que les queixes dels usuaris pel servei de l'operadora eren habituals. Passar cable per l'interior de l'habitatge podria resoldre molts casos, però no aquells que per estètica rebutjaven la proposta o bé els casos on era impossible fer-ne la instal·lació per les interferències. Així és com van donar amb el primer prototip de la tecnologia d'Actelser, que llavors es basava en la substitució d'un endoll per un convertidor connectat directament a la xarxa elèctrica. "La primera prova es va fer a l'edifici de Telefónica a Madrid i a escala tècnica es va validar, però en el procés de comercialització es va tirar enrere perquè suposava manipular la instal·lació de les llars i era un risc", relata el CEO.
El pilot es va desenvolupar amb Telefónica el 2015, però l'operadora el va desestimar perquè suposava manipular la xarxa elèctrica
En un segon intent, els cinc socis van modificar el sistema per incloure-hi una font d'alimentació externa, però tampoc va tirar endavant. "Crec que no volien assumir la inversió financera que suposava comercialitzar-ho", critica.
A les portes d'un teletreball massiu
Arribats a aquest moment, l'empresa ja sumava quatre anys de feina i una inversió d'1 milió d'euros sense cap ingrés. "Vèiem que les companyies no estaven disposades a gastar diners per donar un bon servei i vam pensar a tancar", diu en una entrevista a MetaData, "però enter els particulars la idea era ben vista i ens vam animar a vendre-ho nosaltres en una botiga en línia".
Aquesta porta mig oberta que van decidir obrir del tot va ser la solució. Ningú s'esperava que una pandèmia mundial pogués capgirar-ho tot, però Actelser va tenir la sort de fer la darrera aposta en el moment en què el teletreball passaria a ser massiu i internet seria un bé vital. "El virus ha estat una desgràcia, però no podem negar que ens ha ajudat a vendre el producte", reconeix Calsina, que afirma amb orgull que reben peticions d'empreses interessades a distribuir aquesta tecnologia catalana arreu del món.
Al web tenen disponibles paquets per a totes les necessitats. El més bàsic es pot adquirir des de 170 euros i permet dotar de connexió una sola habitació, mentre que es pot comprar un altre kit per 1.100 euros amb cinc connectors per millorar la xarxa a una llar sencera i de diverses plantes. Malgrat que Actelser distribueix el producte al complet, és a dir, amb els convertidors, el cable de POF i tots elements necessaris, cal experiència per fer passar el cable. Per això, han habilitat un espai a la pàgina on localitzar tècnics que col·laboren amb l'empresa i saben com instal·lar el sistema.
Més enllà de l'àmbit domèstic
Amb la presa de contacte amb clients i tècnics, els socis d'Actelser han vist que la seva tecnologia es pot aplicar també en el sector industrial. Les fàbriques amb línies de muntatge automatitzades o amb robots en les seves plantes en són un exemple, on els talls obliguen a reiniciar els sistemes i perdre temps. Com també les càmeres de seguretat que usen wifi o cable d'ethernet i que, segons Calsina, "són sensibles de patir robatoris del senyal o punxades". Si s'utilitza POF, "la llum no es pot manipular perquè es talla la connexió i es detecta l'intent de robatori de dades", afirma.
Aquest nou filó de negoci, així com la bona rebuda que ja estan tenint en l'àmbit domèstic, esperen assolir el 2021 una facturació de 450.000 euros.