Assessor del creixement i autor del llibre 'Creix i prospera'

Adeu xarxes socials! Hola comunitats!

"L'objectiu no ha de ser omplir la sala de seguidors, sinó posar-te al davant d'uns potencials clients: pocs però bons"

Dos dels darrers canvis a X (antiga Twitter) han estat poder escriure més de 280 caràcters i amagar els enllaços externs, de manera que no queda clar si parlem d'un enllaç o d'una imatge. Això, que podríem considerar una nova ocurrència del seu polèmic propietari, Elon Musk, no deixa de ser un calc d’allò que fan altres xarxes socials d'un temps ençà. Tant LinkedIn, "premiant" el contingut creat dins la plataforma (butlletins, vídeos...) com Instagram, que no permet posar un enllaç en el post, tenen el mateix objectiu que Twitter: que t'hi quedis. 

Fa uns anys, la consultora canadenca Lisa Larter, em va comentar que eines com Hootsuite o Buffer (per publicar a diferents xarxes socials des d'un sol lloc) eren "castigades" per les mateixes xarxes, ja que aquestes volien que entréssim a la seva web i, si pogués ser, triguéssim a sortir-ne. I tenia raó.

Però no només les grans fomenten això. Eines "independents" com Substack obren canals de micro-blogging (com ho fa Twitter) i promouen que publiquis els teus vídeos i àudios a la seva plataforma, de manera que controlen l'atenció del visitant i el teu contingut, no ho oblidis. Ens trobem, doncs, amb unes xarxes socials que tenen poc de xarxa —ja que compartir enllaços era una manera de connectar coneixement de dins i fora la plataforma— i molt de portal.

Te'n recordes dels portals d'abans de l'esclat de la bombolla tecnològica, a primers de segle? La pretensió d'Elon Musk de convertir X en l'app que ho fa tot segueix aquest patró. Però també ens trobem amb unes xarxes socials cada cop menys socials, perquè en lloc de mirar de connectar persones d'arreu, creen i alimenten la seva pròpia comunitat per a fer-la més homogènia i, per tant, atractiva a ulls de l'anunciant.

"Ens trobem amb unes xarxes cada cop menys ‘socials’ perquè en lloc de connectar persones d’arreu, alimenten la seva pròpia comunitat per fer-la més homogènia i atractiva a ulls de l’anunciant”

El futur, com ja he escrit més d’un cop, són les comunitats. Per això, el teu objectiu no ha de ser omplir la sala de molts seguidors, sinó posar-te al davant d'uns potencials clients (pocs, però bons) que valorin el que fas i estiguin disposats a compartir espai amb d'altres com ells. I això pot fer-se de dues maneres, no necessàriament excloents.

Per un costat, si tens una marca prou potent, atrau el teu potencial client a l’espai des d'on puguis connectar persones amb un interès genuí en allò que fas. En resum, crea la teva comunitat, online i/o offline. Pot ser en format de web, butlletí o pòdcast, però també vestint-les com esdeveniments o trobades del sector, per exemple. D’altra banda, si la teva marca encara no és prou potent, fes-te fort en una o dues aplicacions que encaixin amb el tarannà i perfil del client ideal, de manera que, arribat el moment, puguis derivar-los cap al teu espai.

En tot cas, s'ha acabat això d'estar a tot arreu repicant campanes que ningú no sap si sonen o se senten. Cal triar un camí que et garanteixi que la teva comunitat segueix les teves regles, i no les d'un ocurrent gurú tecnològic amb interessos no sempre alineats amb els teus.