Assessor del creixement i autor del llibre 'Creix i prospera'
Deixa que el dron faci la teva feina
"Hi ha persones que, quan han de delegar certes tasques a algú, diuen que ells ho fan més ràpidament i més bé"
Fa uns mesos, l'empresa israeliana Tevel va aplicar l'ús de drons intel·ligents a la collita de fruita a Israel. Les imatges que circulaven per internet ens mostraven un aparell que sobrevolava els camps fruiters, mentre estudiava i collia aquelles fruites que ja estaven al punt de mida i maduració adequat. Com no podia ser d'altra manera, ràpidament va sortir algú a dir que el seu avi, pagès, collia la fruita molt més ràpidament.
No nego que, a les imatges, el dron sembla trigar més del que trigaria una persona a fer la mateixa feina, però la pregunta no és aquesta, sinó si la persona podria estar fent una feina de més valor afegit mentre el dron fa aquesta tasca més mecànica.
Em recorda a aquelles persones que, quan els hi dius que deleguin certes tasques a algú altres et diuen que ells ho fan més ràpidament i més bé, i que trigaran més a explicar-ho que en fer-ho. La pregunta errònia, novament.
Durant més de 15 anys, vaig treballar i dirigir un despatx d'assessorament fiscal i comptable de Barcelona. Quan vaig iniciar el meu projecte d'assessorament estratègic, en canvi, vaig decidir no fer la meva pròpia comptabilitat ni impostos. En sé, i no em costaria gaire temps, però vaig triar no fer-me'ls perquè, entre altres motius, el temps és un recurs i, com a tal, es prioritza. Quan assessoro empresaris per a dirigir els seus negocis, sempre els hi faig la mateixa pregunta: per què et paguen a tu? Els meus clients no em paguen per a fer-me la comptabilitat, sinó per a afegir-los valor a ells.
“Quan assessoro empresaris per a dirigir els seus negocis, sempre els faig la mateixa pregunta: per què et paguen a tu?”
Si la meva empresa em té fent la comptabilitat, soc car, ja que cobro com un directiu per a fer una feina de comptable. És com els equips comercials que es neguen a fer servir un CRM per a automatitzar la gestió de l'agenda i la relació amb els clients, o els directors generals d'empreses mitjanes que segueixen obsedits en prendre totes i cadascuna de les decisions de l'empresa.
No és el primer cop que dic que la tecnologia és una eina que multiplica allò que fas, i en aquest cas, un dron que cull la fruita mentre tu estàs organitzant la temporada que ve, pensant en com afegir-hi valor (fent-ne confitura, per exemple) o reunint-te amb distribuïdors per a obrir nous mercats, no és un dron lent, sinó un dron molt rendible.
El comentarista que a l’inici del vídeo diu que el seu avi és més ràpid que el dron collint fruita és l'exemple de resposta correcta a la pregunta errònia, ja que no es tracta de saber si és o no més ràpid sinó de si el seu avi hauria d'estar-ho fent, així com quin cost representa per al negoci que estigui al camp, en lloc de dirigir les operacions.
Fes-te, doncs, tres preguntes:
- Què fas, avui dia, que sigui car per a l'empresa?
- Què hauries d'estar fent mentre ho fas?
- Com podries deixar de fer-ho, encara que fos més lent?
Un cop resolguis aquestes preguntes, ja sabràs què fer i com fer-ho, però faltarà el més important: posar-t'hi.