Membre de la junta del Clúster TIC Catalunya Sud i CEO de Studiogenesis
Talent i tecnologia amb DO Catalunya Sud que creuen fronteres
"El disseny, el manteniment i el suport tècnic en projectes d'IoT o smart city no és només patrimoni de multinacionals"
Una empresa nascuda i amb seu a la Catalunya Sud està avui dia revolucionant la forma com es gestionen els sistemes de transport públic a la capital de Xile. Al voltant d'11.000 quilòmetres separen Reus de Santiago de Xile i això no impedeix que tecnologia creada al Baix Camp permeti gestionar una mitjana mensual de 250.000 recàrregues de targetes de transport a la capital xilena. Un programari innovador dissenyat a Catalunya fa possible virtualitzar unes targetes de transport físiques i transformar la xarxa comercial, i l'ús del sistema de càrrega de viatges de transport públic a una ciutat que supera els cinc milions d'habitants, aconseguint un sistema més eficient i sostenible. També a Xile, i a través de l'aplicació amb DO Catalunya Sud d’Innpark, es gestionen més d'un milió i mig de tiquets d'aparcament que suposen més de 2,5 milions d'euros.
Però això no és tot. Professionals formats a Catalunya són els responsables del disseny d'un sistema de més de 40.000 sensors instal·lats a Los Condes (Xile), que proporcionen dades a temps real sobre la il·luminació i el trànsit a la ciutat. Un sistema que permet als serveis públics ser més reactius i eficients. A més, gràcies a un portal amb dades obertes, la ciutadania també pot accedir a informació valuosa sobre el seu entorn i comparar-la amb altres zones del municipi. Tot plegat, integrat en l'aposta per la sostenibilitat d'aquesta ciutat xilena i en el seu camí cap a convertir-se en una smart city. Novament, un exemple de com tecnologia dissenyada a Reus ha travessat fronteres importants, tan físiques com en termes d'innovació.
"El disseny de 'software', el manteniment i el suport tècnic en la implantació de projectes d'IoT o ‘smart city’ ja no és només patrimoni de grans multinacionals"
Aquests projectes, liderats per l'empresa reusenca Studiogenesis, són només un exemple de com les petites i mitjanes empreses de la Catalunya Sud estan fent realitat projectes innovadors de gran impacte local, regional i internacional. Això està passant avui i cal donar-ho a conèixer. El disseny de software, el manteniment i el suport tècnic en la implantació de projectes d'IoT o smart city ja no és només patrimoni de grans multinacionals amb seu en llocs específics i potser més mediàtics. Això és possible gràcies a factors diversos i entre ells, especialment, el talent que es pot trobar a casa nostra. El Clúster TIC Catalunya Sud ha esdevingut també un actor clau i estratègic en la promoció i el desenvolupament d'aquest sector a la zona, fomentant la col·laboració i el networking entre empreses i professionals del sector; un fet que facilita l'atracció i la dinamització de projectes tecnològics d'alt impacte.
“Cal donar suport al sector i als seus professionals per seguir el camí de consolidació com a referent tecnològic dins i fora de les nostres fronteres”
De fet, des del TIC Sud treballem amb el convenciment que les comarques de Tarragona uneixen els factors necessaris per situar-se com un hub tecnològic molt potent i destacat al sud d'Europa, perfectament complementari al nucli d'atracció que suposa Barcelona. El potencial de creixement del sector tecnològic i digital a la demarcació de Tarragona és enorme. El territori compta amb una àmplia xarxa d'empreses i professionals que han creat un ecosistema propici per al desenvolupament de projectes innovadors i amb pes local, regional i internacional. La indústria tecnològica i digital de les comarques de Tarragona té davant un futur prometedor, i cal donar suport al sector i als seus professionals per seguir en aquest camí de consolidació com a referent tecnològic dins i fora de les nostres fronteres.