President del Clúster TIC Catalunya Sud i CEO de Movertis

El sector TIC del territori demana pas

Sovint es fa difícil posar el focus en allò que passa fora de les grans ciutats. El territori té molt a dir i demana pas

Es pot viure al Priorat o a l’Alt Camp i treballar en una multinacional tecnològica programant i creant sistemes o aplicacions. Triar la Ribera d’Ebre o la Conca de Barberà per fundar-hi una start-up és ja una opció més. Ser a la Terra Alta o al Baix Camp no és incompatible amb formar part d’una empresa pionera en ús de tecnologies com blockchain, intel·ligència artificial, big data, realitat virtual i augmentada o ciberseguretat. Les normes han canviat i això està passant al nostre voltant, el sector TIC a les comarques de Tarragona porta anys treballant per ser un motor de transformació econòmica i n’estem veient els resultats. Amb un 2% de població ocupada en serveis i manufactures d’alta tecnologia, Reus és ja la segona ciutat de Catalunya amb més percentatge de població ocupada al sector TIC, només per darrere de Barcelona on és del 3,6%.

"Reus és ja la segona ciutat de Catalunya amb més percentatge de població ocupada al sector TIC"

El Clúster TIC Catalunya Sud va néixer l’any 2013 per unir les empreses del sector tecnològic de les comarques de Tarragona. Des de llavors, el seu creixement ha estat constant i en els darrers dos anys, tot i el context de crisi global i local, hem aconseguit duplicar la xifra d’empreses i partners associats. Superem ja la vuitantena de membres i comptem amb empreses de tot tipus, des de start-ups fins a grans multinacionals; passant per empreses consolidades que des de Tarragona treballen en projectes a Catalunya i arreu del món.

També formen part de la nostra entitat ajuntaments i altres institucions públiques com la Universitat Rovira i Virgili. De fet, el TIC Sud va sorgir precisament de la col·laboració del sector públic i privat perquè estem profundament convençuts que només d’aquesta manera marcarem una diferència real al territori. Volem afavorir un impacte de les TIC a la resta de sectors productius i econòmics amb gran pes a la zona com el químic, turístic o l’agroalimentari. A més de potenciar aquelles empreses que formen la cadena de valor del sector tecnològic i digital del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Tot plegat, sense oblidar la importància de crear un espai on les empreses puguin trobar-se, col·laborar i compartir projectes.

"El talent és una peça clau si volem que el creixement de l’ecosistema tecnològic de casa nostra es mantingui en línia ascendent"

A punt de celebrar el nostre desè aniversari, seguim compromesos amb l’objectiu de treballar amb tots els agents de la demarcació per construir a la Catalunya Sud un model territorial pioner i potent en noves tecnologies i innovació, convertint-nos en punt de referència al sud d’Europa. Amb aquest afany de situar-nos al mapa tecnològic, hem fet també un aposta decidida per captar projectes europeus. Formem part de RESETTING, una iniciativa coordinada per Eurecat, que compta amb la implicació de socis a Catalunya i a una desena de països a Europa, que està treballant per la digitalització i sostenibilitat de les pimes del  sector turístic. Un altre exemple destacat és el Hub Foodtech&Nutrition, promogut des de Reus i en el qual participem per treballar braç a braç en la renovació i l’impuls tecnològic del sector agroalimentari en un moment de màxima necessitat.

Som a l’àrea metropolitana amb més potencial de creixement de Catalunya i tenim les empreses, el coneixement i les institucions per seguir construint. No obstant, tenim davant també el gran repte de pal·liar la manca de talent del sector TIC. Les empreses veuen, en molts casos, limitat el seu creixement per la dificultat de trobar talent digital i aquí és on el TIC Sud enfoca part dels seus esforços. Oferim formació especialitzada, facilitem l’accés a formació digital i acabem d’iniciar també una estreta col·laboració amb els centres de formació professional del Baix Camp per portar fins a les aules la realitat i necessitats del sector. El talent és una peça clau pel present i, especialment, pel futur si volem que el creixement de l’ecosistema tecnològic de casa nostra es mantingui en línia ascendent.

Sovint es fa difícil posar el focus en allò que passa fora de les grans ciutats, però en això treballem també des del Clúster TIC Catalunya Sud. El territori té molt a dir i demana pas.