CEO d'Etailers Ecommerce
El comerç electrònic postcovid
"Moltes persones van comprar 'online' durant la covid-19, però alguns estan tornant a comprar només en botiga física"
El passat 1 de juliol la Comissi Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va publicar les dades del comerç electrònic a tancament de l'any 2021 a Espanya, en un any més de creixement trimestre a trimestre, amb un acumulat de l'11,7% respecte a 2020 i amb un total de 57.700 milions d'euros online. Les dades de la CNMC mostren com les vendes online continuen creixent i van ser un 15,8% més en l'últim trimestre de l'any per les compres nadalenques.

La moda lidera el negoci amb el 8% de la facturació total, i tornen a aparèixer en tercer lloc (pel camí de recuperar el primer) les agències de viatge i operadors turístics, amb un 5,3%.
Si ens fixem en el nombre de transaccions, en el quart trimestre de 2021 s'han registrat més de 334 milions de transaccions, un 8,6% més. Els jocs d'atzar i apostes lideren el rànquing per compravendes (7,3%).

En conclusió, en els set primers trimestres de pandèmia han entrat més clients en el comerç electrònic i han fet que el volum de transaccions hagi continuat creixent al ritme habitual, fins i tot amb un pic important durant els primers 12 mesos. Si ho mirem en volum de negoci, el creixement ha sigut més moderat, ja que el tiquet mitjà per transacció ha estat més baix a causa de l'enfonsament de les vendes en línia de certes categories com els viatges, que tenen un tiquet mitjà més elevat.
"Durant pandèmia han entrat més clients en el comerç electrònic i han fet que el volum de transaccions hagi continuat creixent al ritme habitual"
La pandèmia ha generat un tsunami en el comerç electrònic durant l'any 2020 i 2021, i l'onada inicial ara està tornant a aterrar en la corba de tendència de creixement que portava. Si mirem les dades del mercat dels Estats Units (veure gràfica a continuació), el comerç electrònic continua tenint un percentatge superior al que tenia abans de la pandèmia (percentatge sobre la totalitat del retail).

Veiem, per tant, que s'està tornant a comprar en la botiga física, tendència que també està passant a Catalunya i a la resta d'Europa. El comportament dels clients també ha canviat en moltes formes durant la covid-19: inicialment moltes persones van començar a comprar online per pur pànic, alguns s'han quedat i ja són compradors online habituals; i d'altres, estan tornant a comprar només de nou a les botigues físiques. També veiem que aquesta tendència és diferent per països.

I a qui està beneficiant aquest tsunami? Doncs molt més als grans comerços electrònics i per sobre dels grans retailers com Walmart, per exemple.

En resum, a partir d'aquest segon any de pandèmia, i en un moment en el qual sembla que ja no és tan greu i hem perdut tots una mica la por, podem concloure algunes coses.
- Segueix creixent en volum i transaccions, tot i que més moderadament.
- S'està recuperant el volum, a causa de la recuperació del sector oci i dels viatges.
- Hi ha més compradors cada dia.
- El tiquet mitjà s'ha incrementat.
- El sector d'alimentació ha sigut el més beneficiat i de més creixement.
- El consumidor és més poderós que mai gràcies a les xarxes socials, que també han crescut en el seu ús.
- Ha crescut i s'ha consolidat la necessitat de donar més opcions d'entrega, que no vol dir que s'hagi d'escurçar els temps d'entrega (l'entrega immediata no és una necessitat majoritària ni diferencial).
- Durant la pandèmia van créixer categories que van sortir molt reforçades (a part de l'alimentació, la decoració, electrònica, material esportiu, etc.) i d'altres es van enfonsar, i ara es recuperen amb força (viatges, especialment).
- El mòbil ja arriba en alguns llocs a suposar el 90% del tràfic.
Sens dubte, tenim una segona meitat de 2022 amb moltes inquietuds i dubtes per la pandèmia, l’increment de costos, els problemes d'abastiment, la inflació, la guerra a Ucraïna... però tot i això, sembla que de moment el comerç electrònic continuarà sent un canal de creixement que totes les empreses haurem de tenir en compte i en el qual hem de posar més esforços.