CEO d'Etailers Ecommerce
El futur digital de les empreses i el comerç
"El present i futur de les nostres empreses és omnicanal, però cada vegada més digital"
Segons les dades que acaba de publicar la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) el passat 2 de juliol, el comerç electrònic marca un nou rècord i supera aquest 2020 per primera vegada la barrera dels 50.000 milions d’euros a l'Estat espanyol, un 5,8% més que l'any anterior, tot i la caiguda en vendes del sector oci i turisme. La pandèmia de la covid-19 va impactar de forma desigual en els diferents sectors. El negoci en línia associat al turisme va patir un descens superior al 57% en la seva facturació respecte al 2019. En canvi, sectors com els supermercats o la compra d'electrodomèstics van doblar la dada.
Si ens fixem en els quatre trimestres de 2020, el comerç electrònic ha estat per sobre dels mateixos trimestres de 2019 tot i haver caigut tant en el sector turisme, especialment en el segon trimestre amb confinament. I és que tot i perdre una bona part del negoci de turisme online, que té un tiquet mitjà de compra elevat, la pandèmia ha fet que molts altres sectors hagin crescut en volum de transaccions.
Si veiem les dades en volum de transaccions, veurem que el sector del comerç electrònic ha crescut un 26,9% més de transaccions que a 2019 (tot i que el tiquet mitjà ha sigut inferior i, per tant, en volum el creixement no sembli tant), una mitjana similar a la de d'altres anys en global, però molt més alta si descomptem els sectors que han caigut.
Si en anys anteriors el comerç electrònic creixia en tots els sectors i les activitats lligades al turisme lideraven els de més volum electrònic, aquest 2020 ha sigut el sector de la moda el nou líder amb un 9,8% de la facturació total del comerç electrònic. El segueix la subscripció a canals d'oci com Netflix amb un 5,1%, i les cases d'apostes i jocs d'atzar amb un 4,9% (sent aquestes les que més ha crescut en transaccions).
Malauradament, encara les empreses d'aquí tenen molt a fer, i la pandèmia ha desequilibrat encara més la balança comercial amb un dèficit comercial que ha crescut fins als 7.691 milions d'euros pel creixement de les compres online a botigues de d'altres països (cosa que no ha passat al revés).
Estem vivint un tsunami del comerç electrònic i per fi ja està a l'agenda de totes les empreses, siguin del sector que siguin i facin B2C o B2B. O totes dues coses, ja que la pandèmia ha accelerat que les empreses B2B obrin portes a la venda directa a consumidor. També les marques de gran consum s'estan llançant al D2C i no només per les vendes que poden aconseguir, sinó per connectar-se amb els seus consumidors, ja que aquelles marques que no es connectin el perdran. La lluita pel first party data serà cada vegada més important pels canvis que arribaran per protegir la privacitat dels consumidors.
"La lluita pel 'first party data' serà cada vegada més important pels canvis que arribaran per protegir la privacitat dels consumidors"
El nostre consumidor és cada vegada més digital, i la pandèmia ha accelerat aquest procés. Per primera vegada en la història, l'audiència d'internet acaba de superar a la de la televisió a Espanya, segons els resultats publicats aquesta setmana a la II Ola de 2021 del Estudio General de Medios que elabora l'Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació (AIMC). El consumidor està cada vegada més connectat, s'informa en línia, decideix on line, en moltes ocasions compra digitalment i també recomana i prescriu per internet. El present i futur de les nostres empreses és omnicanal, però cada vegada més digital.