CEO d'Etailers Ecommerce

Tendències en comerç electrònic pel 2022

"La botiga 'online' ja és molt més que la botiga més important per qualsevol retailer'"

El passat 7 de gener de 2022 la Comisión Nacional de los Mercados i la Competència (CNMC) va publicar, com a cada inici de trimestre, les dades del comerç electrònic a tancament de dos trimestres abans, en aquest cas a tancament del segon trimestre del 2021.
 

Font: CNMC


Si veiem l'evolució dels darrers trimestres en valor, podrem observar que la tendència ha continuat sent de creixement en cada trimestre tot i la pandèmia, i que el segon trimestre del 2021 va recuperar uns percentatges de creixement més elevats. Si mirem les mateixes dades, però en volum de transaccions, veiem que el comerç electrònic va continuar creixent en uns percentatges molt més elevats. I és que els sectors d'activitat amb majors ingressos han sigut les peces de vestir, amb el 8,4% de la facturació total; els serveis auxiliars a la intermediació financera, amb el 6,3% i els jocs d'atzar i apostes, en tercer lloc, amb el 4,5%, mentre que sectors que han liderat tradicionalment les vendes online lligades al turisme, i que són de tiquets més elevats, no han recuperat el nivell de transaccions que tenien abans de la pandèmia.

Font: CNMC

Les previsions que fan tots els analistes pels trimestres vinents i anys són de creixement continuat, que s'accelerarà també més en volum amb la recuperació de mica en mica del sector turisme, i dels viatges de negocis.

Font: Statista

I quines seran les tendències en comerç electrònic en aquest nou any 2022 que ajudaran a aquest creixement? Tractarem de resumir en 10 punts algunes de les principals:

  • Un sector dominat pels marketplaces: els marketplaces lideren les preferències de cerca i compra de producte i guanyen quota de mercat any rere any. Els grans retailers han obert els seus canals online també a la venda per part de tercers (FNAC, Carrefour Online, El Corte Inglés, etc.) i seguiran molts altres més, també en sectors verticals (per exemple, Tienda Animal en el sector de l'alimentació i accessoris per mascotes).
Font: UNCTAD

 

  • Flexibilitat a les entregues: reduir la barrera de les despeses d'entrega, oferir diferents opcions de temps d'entrega (incloent-hi la immediata) i incorporar els punts d'entrega per fer nosaltres la recollida, permet que cada client es faci el seu vestit a mida per rebre les seves comandes.
  • Múltiples opcions de pagament: cada país tenim els nostres hàbits de pagament, i vendre a escala internacional ens obliga a adaptar-nos a cada mercat. També el pagament ajornat és cada vegada més important, en especial en compres online amb import més elevat. I sens dubte que la tendència creixent al pagament des del mòbil, farà que la conversió en la compra des del mòbil també creixi.
  • La botiga online ja és molt més que la botiga més important per qualsevol retailer, és el canal que representa una gran part de les vendes, i cada vegada més. Empreses com Inditex han anunciat que la venda en línia superarà el 25% de la seva facturació i que el canal online serà el de més creixement (i així passa en la majoria dels retailers).
"La botiga 'online' ja és molt més que la botiga més important per qualsevol retailer'"
  • El D2C (Direct to Customer) ofert per totes les marques de fabricant: totes les marques de gran consum obriran les seves botigues online. Un consumidor no entenc avui en dia que les seves marques favorites no li ofereixen l'opció de fer una comanda. Per les marques és la gran oportunitat de tenir First Party Data i de conèixer als seus consumidors sense comprar les dades a un tercer. Empreses com Danone amb Font Vella a Casa han sigut pioneres, i darrere han vingut i vindran totes les marques de gran consum.
  • Construcció del DMP (Data Management Platform): l'obtenció de First Party Data, més la quantitat ingent de dades que podem recollir pe molt altres mitjans (web, xarxes socials, CRM, venedors, etc.), ens permeten tenir una empremta digital de tots els nostres clients. Guardar tota aquesta informació i poder-la explotar de la forma adequada ens permet tenir un màrqueting més eficient (data driven marketing) i més automatitzat.
  • Preocupació per la sostenibilitat: la sostenibilitat també és un factor important a l'hora de decidir la compra, segons el I Estudi Veepee-IESE. El 52,9% afirma que és útil disposar d'informació social i ambiental, mentre que 52,7% prefereix tenir opcions de compra més sostenibles; i un 50,8%, tenir opció d'economia circular. Però malgrat això, el 63,9% dels consumidors no pagaria més per un producte en línia respectuós amb el medi ambient, i dels que van afirmar que ho farien (36,1%), un 24,2% en pagaria un 10% més del seu valor, un 10,4% estaria disposat a pagar del 10% al 30% més, i només un 1% entre el 30% i el 50% més.
  • Noves experiències de compra: el vídeo, a més de les fotos, ajuden a millorar la conversió. Creixerà la incorporació del vídeo a les fitxes de producte, però també noves experiències de compra a través de xatbots i xats en directe, a més del Live Shopping, on les marques poden presentar en directe les seves novetats i vendre els seus productes. Combinar el comerç transaccional amb l'entreteniment online farà que millori l'experiència de compra online, per la qual cosa veurem noves formes de comprar en línia.
"Combinar el comerç transaccional amb l'entreteniment en ínia farà que millori l'experiència de compra ‘online’, per la qual cosa veurem noves formes de comprar"
  • Creixement dels models de subscripció: si bé no som un país amb tradició de models de subscripció, ens hem anat acostumant amb el creixement de models de subscripció a plataformes de continguts com Spotify o Netflix entre d'altres. Els models de subscripció a productes de consum recurrent a la llar ja som massius a molts altres mercats i serà una tendència creixent també a casa nostra i, sens dubte, una de les armes de moltes marques. Empreses com Estrella de Galicia ja ho estan aplicant a la seva botiga online.
  • Nous reptes per captar clients: el CAC (Cost d'Adquisició de Client) continua i continuarà creixent, pel fet que cada vegada hi ha més competència, i que els canals tradicionals de captació de clients com Google, Facebook o Instagram estan saturats. Per altra banda, de de l'IOS 14 Apple ha obert una guerra per la defensa de la privacitat i evitar el perfilat dels clients, que ha tingut com a conseqüència una caiguda molt forta en l'eficiència.

I no hem d'oblidar-nos que el comerç electrònic és encara més gran en el B2B (Business to Business) i que la pandèmia ha restringit molt la visita comercial. Les empreses que han invertit en B2B estan passant millor la pandèmia, han captat més clients, els han fidelitzat més, han donat eines als seus equips comercials per continuar treballant, i han millorat despeses operatives aconseguint eficiència en la gestió de comandes, traçabilitat, gestió d'incidències i devolucions, etc. El B2B ja va representar el 82% del comerç electrònic en els principals mercats, i continuarà creixent també.

Font: UNCTAD

Sens dubte, tenim un 2022 apassionant pel davant que arrenca amb molts dubtes (pandèmia, increment de costos, problemes d'abastiment, etc.), però que consolidarà encara més el comerç electrònic com un canal imprescindible per a totes les empreses de qualsevol sector i de qualsevol posició en la cadena de valor.