Sòcia a Young IT Girls i enginyera de Telecomunicacions

Ho estem fent bé?

"La comunicació entre mitjans i població no esdevé fluïda i es perden els missatges i la informació rellevant"

Les Young IT Girls (YITG) confiem fermament que la nostra tasca té un impacte en la societat. Per a qui encara no ens conegui, som una entitat sense ànim de lucre que, mitjançant activitats en centres educatius i en altres espais, promovem la figura de la dona en el sector TIC i  encoratgem les nenes a formar part del món STEM. Som conscients que aquest impacte no podrà ser percebut de forma immediata. Al cap i a la fi, en general tractem amb infants i l'impacte que puguem causar en elles es veurà reflectit quan siguin més grans. Així i tot, no deixem de creure-hi.

Al mateix temps que nosaltres, hi ha moltes altres entitats que lluiten també per tenir un món més feminista. Com és ben sabut, el mes de març és l'època en què més impacte i ressò es transmet aquest missatge gràcies a la commemoració del Dia Internacional de la Dona. Nosaltres entenem que caldria que el missatge impactés en les persones cada dia, i no només uns dies concrets a l'any. No obstant això, aquesta no és la temàtica que ocupa l'article d'avui. La reflexió que volem compartir és la següent: Ho estem fent bé? Estem comunicant el missatge feminista de forma correcta? És eficaç la comunicació que tenim les entitats que lluitem per aquesta causa amb la resta de la població? És un punt que cal analitzar, ja que és important pel moviment que el nostre missatge arribi a la resta de la població de forma correcta.

“No hi ha una bona relació entre mitjans i població, la comunicació no esdevé fluida i, a més a més, s'acaben perdent missatges i altra informació rellevant”

Per aquest motiu hem tingut la sort de poder contactar amb Júlia Vidal Ruiz, doctoranda de la Universitat Rovira Virgili (URV) que va fer el seu Treball de Final de Màster (TFM) amb relació a aquest tema: els marcs interpretatius de la premsa del 8M. Abans, però, cal entendre la teoria de marcs interpretatius. Aquesta dictamina que qualsevol situació es viu i és interpretada per una gran quantitat de persones, fet que desemboca en una infinitat de perspectives diferents. Aquest fet fa que la informació en si acabi sent subjectiva encara que no sigui de forma intencionada.

Amb la Júlia Vidal vam poder gaudir d'una meravellosa conversa. Vaig poder tractar diferents temes que ella havia treballat en més profunditat. Vidal va examinar una mostra de premsa estatal generalista i una altra de premsa local del territori de Tarragona sobre la informació relacionada amb el moviment feminista dels dies 8 i 9 de març de 2020. Va observar que, a l'hora de publicar aquest tipus d'informació, es van crear diversos marcs interpretatius per definir el 8M. És a dir, la informació del Dia de la Dona es va relatar des de punts de vista molt diversos, la qual cosa podia desenvolupar-se en una distorsió del missatge.

“Sabent el poc espai que ocupen els col·lectius feministes en l'escala de la societat, és important cuidar els actors que intervenen en aquesta transmissió”

Per una banda, vam parlar sobre l'efectivitat de la comunicació entre entitats feministes i mitjans de comunicació. Conscients que els mass media són els que acaben transmetent el missatge, cal ser conscient de la importància del seu paper. Justament, una part de l'estudi de TFM de la Júlia va analitzar l'efectivitat d'aquesta comunicació i de les conclusions que se'n deriven, es pot concloure que la relació entre col·lectius i mitjans no era tan sana com hauria de ser desitjable. L'estudi de Vidal determina que com que no hi ha una bona relació entre mitjans i població, la comunicació no esdevé fluida i, a més a més, s'acaben perdent missatges i altra informació rellevant.

Després de constatar la rellevància del desenvolupament del missatge que es transmet des dels mitjans de comunicació cap a la població, ens preguntem què podem fer entitats com les YITG per reivindicar el que volem transmetre i que sigui difós de forma eficaç. Vidal ens va fer reflexionar i ens va indicar que sabent el poc espai que ocupen els col·lectius feministes en l'escala de la societat, és important cuidar els actors que intervenen en aquesta transmissió. Vidal entén per actors tant mitjans i persones, com espais on es divulguin els comunicats feministes. És evident, doncs, que cal tenir cura de la relació per tal que el missatge arribi a la població tal com es desitja.

“Cal continuar treballant perquè aquesta comunicació sigui efectiva i perquè el moviment feminista continuï agafant força a casa passa”

En definitiva, podem concloure que un moviment social com el feminisme requereix grans esforços a l'hora de difondre el missatge, ja que la comunicació i difusió en si són complexes. Cal continuar treballant perquè aquesta comunicació sigui efectiva i perquè el moviment feminista continuï agafant força a casa passa. És per aquest motiu que estudiar i analitzar la millora de la relació entre mitjans, les entitats polítiques i les associacions pot permetre obtenir conclusions sobre com millorar els vincles entre els diversos factors que intervenen en el fet comunicatiu. És fonamental, doncs, partir d'aquesta premissa per divulgar el nostre missatge.

Etiquetes