Director del Màster Universitari de Disseny i Programació de Videojocs de la UOC
‘Blockchain’ fa nosa a la plataforma Steam
"Els NFT ofereixen exclusivitat als productes amb ajuda del hype de les paraules blockchain o criptomonedes"
Ara no fa massa que la plataforma digital de videojocsSteam va anunciar que vetava la distribució de qualsevol joc basat en blockchain o NFTs. Sobre els detalls exactes de què és blockchain o els NFT, el meu company Víctor Garcia ja ho va explicar la mar de bé per aquí, fa un temps. Però el cas és que, aquesta nova tecnologia també ha aterrat, i ja fa temps, als videojocs. I aquí també hi mou diners. Si bé cal dir que aquesta mena de jocs no gosen de la millor de les reputacions precisament (però per gustos els colors), i Steam té certa tendència a eliminar jocs amb temàtiques problemàtiques quan vol, el motiu té poc a veure amb aspecte ètic, i molt més en la nosa que fa a una part del seu model econòmic, que curiosament no és només el de vendre jocs.
Des de fa anys que dins d'aquesta plataforma hi ha un mercat molt important de compravenda d'elements cosmètics digitals, especialment lligats a recompenses a l'atzar (lootboxes o gacha, Steam va ser dels precursors). Qui ara se sorprengui pel tema dels NFT és que no ha prestat molta atenció, ja fa temps que es paguen bastants diners per alguns objectes virtuals. Si ara mateix dono una ullada, veig un bon grapat d'objectes a la venda al mercat de Steam, tots ells purament cosmètics, per uns 1.500 euros cadascun. Aquesta tecnologia només ha disparat la tendència, oferint unicitat/exclusivitat als productes (que no és poca cosa, això sí!), amb una ajudeta del hype actual de les paraules blockchain o criptomoneda. I Steam obté uns bons beneficis quedant-se amb una comissió per cada transacció, que controla totalment.
"Els NFT han disparat la tendència oferint unicitat/exclusivitat als productes amb una ajudeta del ‘hype’ de les paraules ‘blockchain’ o criptomoneda"
L'aspecte clau respecte d'altres jocs o plataformes amb recompenses a l'atzar és aquest, que els usuaris poden comprar i vendre (i especular) i, per tant, obtenir un benefici econòmic. Això no és poca cosa, ja que el benefici econòmic tangible i directe és el que per molts legisladors diferencia un joc d'apostes en tota regla que ha de seguir una regulació estricta, com un casino o una escurabutxaques, d'un simple joc normal. Steam ja s'ha vist amb problemes per aquest fet alguna vegada, i li ha anat de ben poc, però un tecnicisme li ha permès salvar-se.
Els diners que obtens amb aquestes transaccions són únicament en format de crèdits captius a la plataforma (enumerats en euros, això sí), que no pots treure. Una altra cosa és com la gent que especula amb els objectes al final sigui capaç de blanquejar-los, que ho fan. Però ells es poden rentar les mans de tot això, ja que ni la plataforma ni en els seus termes de servei ho permeten directament. Ja és el que faci la gent fora. Per tant, respiren tranquils.
Però amb els jocs basats en criptomonedes, això no és així. El benefici es genera directament a la xarxa de la criptomoneda (o en la venda dels NFTs a plataformes com OpenSea) i, per tant, Steam queda fora de la transacció (déjà-vu d'Apple, oi?). Pitjor encara, el benefici econòmic sovint és directe i tangible, no captiu en crèdits, i darrerament està a l'ull de l'huracà el debat de fins on cal regular les criptomonedes. Per tant, els fa una mica de por que algú es torni a mirar què s'està fent a la plataforma de Steam en aquests temes de comerç de béns digitals i es repensin alguna cosa. Tot i que sovint pensem que Internet és com el vell oest sense control, aquesta empresa ja ha tingut que passar pel sedàs en algunes normatives, tot i les seves reticències. Per exemple, fer omplir als usuaris que porten a terme moltes transaccions uns formularis d’hisenda, o oferir reintegraments si tornes un joc digital (sí, es pot fer això).
"Els fa una mica de por que algú es torni a mirar què s'està fent a la plataforma de Steam en aquests temes de comerç de béns digitals i es repensin alguna cosa"
I com no podia ser d’una altra manera, sempre que s’organitza algun sainet on el nom d’Steam surti, ja s’ha llençat de cap a dir la seva el senyor Tim Sweeney, responsable de la competidora Epic Store, i bocamoll oficial a les xarxes socials en tot el que sigui carregar contra ells (o Apple). Li ha faltat temps per dir que estarà encantat de tenir en exclusiva aquests jocs a la seva botiga, ja que són el futur de la innovació. Trenta segons després, sortia a la llum una piulada on no fa gaire ell mateix deia que no volia saber res d’això perquè està tot ple d’estafadors. Ja passen aquestes coses de “per la boca mor el peix” a Twitter. I és que ha de ser ben trist guanyar bilions amb Fortnite, i tot i així viure constantment amargat pel que fan els teus competidors.
Ara, el que està clar és que aquests jocs no tancaran pas la barraca. Si Steam no els vol, ja trobaran un lloc. Estaran a l'Epic Store o a on faci falta; i ja hi ha grans companyies com UbiSoft, Electronic Arts o Square Enix (no podien ser unes altres) que ja han dit als seus jugadors que s’han d’anar fent a la idea i que deixin de remugar, mentre es freguen les manes i posen els ulls amb el símbol de l’euro. O això es creuen, perquè UbiSoft n’ha posat a la venda 3000, i de moment en porta venuts 18 en total.