El ‘reskilling’ pot salvar la falta de professionals TIC
Les empreses han de trobar l’equilibri entre el talent júnior i els treballadors amb experiència que han reorientat la seva carrera cap a la tecnologia
Categories:
Només a la demarcació de Barcelona, l’ecosistema TIC suma més de 77.000 professionals. D’aquests, un 31% provenen de fora, especialment de Madrid, Londres o Buenos Aires. Tal com apunta el Digital Talent Overview 2020 presentat per la Barcelona Digital Talent (BDT), Catalunya no genera prou professionals qualificats per al creixement que està experimentant el sector. Per això les empreses clamen per un augment de les places universitàries per a futurs treballadors, però també per l’impuls d’una altra modalitat formativa: el reskilling o reorientació professional.
“Tot això va començar com una cosa B2C. Era gent que tenia la necessitat de reciclar-se per trobar feina, perquè en el seu sector no en trobaven, però cada cop és més B2B perquè són les empreses que venen a buscar-ho”, ha explicat sobre el sistema el director general d’Iron Hack, Adrià Baques, en el debat de presentació de l’estudi de la BDT. “El reskilling dona la possibilitat d’agafar posicions obsoletes i portar-les a altres departaments amb necessitats més elevades”, afegeix.
Baques: “El reskilling dona la possibilitat d’agafar posicions obsoletes i portar-les a altres departaments amb necessitats més elevades”
Qui també ho té molt clar és la Chief Innovation and Knowledge Officer de Suez, Carolina Balseiro. La seva experiència li ha ensenyat que, de la mateixa manera que la tecnologia destrueix llocs de treball, en crea de nous: “Tenim experts en negocis, en operacions, en el món del client... tenen coneixement en certes disciplines i necessitem que tinguin també eines digitals per obrir noves oportunitats. Es tracta de tenir experts amb sensibilitat per la tecnologia”. I és que ambdós experts concorden a dir que cal talent jove, però també més sènior. “Ens falten perfils júnior i perfils amb més experiència”, ha afirmat Baques, “hem de balancejar-ho i no focalitzar-ho en una sola pota”.
Talent a curt termini
Les universitats i centres docents saben que es troben en el punt de mira. Han de doblar esforços per aportar els recursos necessaris a les noves generacions que han de nodrir el mercat de treballadors. El procés, però, és lent. En aquest sentit, el director general d’Iron Hack assegura que els programes de reorientació professional permeten pensar en cobrir a curt termini la falta de talent: “Treu talent a una velocitat molt alta, però hi ha poca gent que faci el pas. Tothom és reciclable i tothom pot aportar valor afegit al seu currículum fent el pas a la tecnologia”.
Balseiro: "Necessitem una col·laboració pública i privada si volem posicionar Barcelona i el seu talent"
El sector privat està disposat a invertir en formació per als treballadors, tot i que reclama més suport per part de l’administració pública. “Les empreses hem de posar recursos per crear els actius necessaris per a la transformació digital i el talent, però necessitem una col·laboració pública i privada si volem posicionar Barcelona i el seu talent”, ha defensat Balseiro. Un exemple, ha proposat Baques, és dedicar una partida a promocionar i impulsar les formacions a les empreses o en escoles privades que ajuden professionals en actiu a reciclar-se com ha fet França.
Atraure talent de fora
La manca de talent podria tenir una conseqüència negativa: el retrocés de la creació d’una Barcelona com a hub tecnològic d’Europa. “Si no tens professionals preparats, faràs que empreses que volien venir, no vinguin perquè veu que hi ha molta competència i poc talent”, ha alertat Baques, “si no hi ha més talent, no es podrà seguir creixent i serà una trava per escalar”.
El director de l’escola de programes formatius de tecnologia ha reconegut que Londres o Amsterdam s’han posicionat per davant de Barcelona pel que fa als sous, per això demana que s’implementi una Tech Visa que agilitzi l’arribada de professionals de fora per aportar el talent que actualment falta per evitar que la capital catalana es quedi enrere la cursa com a ciutat puntera.
Malgrat que la situació pugui semblar pessimista, el director de Negoci Digital a Zurich, Stefano de Liguoro, ha afegit que Catalunya compta amb una bona xarxa d’universitats. “Són bons centres i també tenim empreses grans disposades a crear hubs. Ara falta que inversió, pública i privada, i fer que això vagi lligat amb la mentalitat de crear per construir el futur”, ha assegurat. La seva aposta consisteix a fomentar l’emprenedoria per tenir professionals disposats a tirar endavant projectes i nodrir l’ecosistema TIC amb més empreses, “i no a sortir de la universitat per treballar a LinkedIn o Facebook”, ha apuntat.