42 Barcelona, l’escola gratuïta per als futurs professionals TIC
La Generalitat, l’Ajuntament i la Fundació Telefònica s’alien per crear un espai de formació per dotar el sector TIC de treballadors qualificats en àrees disruptives
Categories:
El clam d’empreses del sector TIC per generar nous espais de formació de futurs professionalsTIC té resposta. O, almenys, una resposta: 42 Barcelona. La capital catalana obrirà al llarg del segon semestre del 2021 una nova escola per dotar el sector de treballadors qualificats en noves capacitats tecnològiques, com la ciberseguretat, les dades massives, la intel·ligència artificial, la internet de les coses o el blockchain.
El centre preveu formar 600 estudiants, tot i que ja compta amb 26.000 inscrits a través del web d’arreu d’Espanya, Europa i Llatinoamèrica, segons ha apuntat en roda de premsa la directora general de la Fundació Telefònica, Carmen Morenés, qui ha afegit que el “model disruptiu” que proposa l’escola com el principal atractiu del projecte. “És un mètode revolucionari basat en l’aprenentatge entre parells, sense horaris ni itineraris establerts, sinó amb 21 nivells perquè cadascú avanci de manera personalitzada”, ha detallat, i ha afegit que des del nivell 7 preveuen compatibilitzar el programa amb pràctiques en empreses en funció de l’itinerari escollit per cada estudiant.
Una formació única
El fet de treballar amb nivells que cada estudiant escull permet acabar l’itinerari amb una formació única. En paraules de Morenés, no se surt amb un títol, “sinó amb una formació personalitzada i demostrable de com i quins nivells s’han superat”. L’objectiu principal és que els futurs professionals aprenguin a “aplicar qualsevol eina tecnològica i llenguatge de programació”, ha subratllat, “i a treballar en equip, perquè a la vida real els reptes se solucionen en equips amb persones amb diferents perfils que treballen per una mateixa fita”.
Els alumnes escolliran el seu itinerari per tenir una formació personalitzada i amb un aprenentatge entre parells
En aquest sentit, la directora de la Fundació Telefònica ha destacat que el rol del docent és simplement “d’acompanyat i de direcció de la metodologia i els continguts posant l’alumne al centre, que tria el seu itinerari”. A més a més, ha volgut posar en relleu que la proposta d’avaluacions entre parells és un dels elements més valorats pels participants: “S’aprèn molt avaluant els altres”.
El contingut dels cursos estaran permanentment actualitzats per adaptar-se a les necessitats reals del mercat i seguirà el mateix model que 42 Madrid, amb bons resultats de la seva posada en marxa. El 50% dels inscrits en les formacions d’aquest espai no tenien coneixements tecnològics previs i situen la mitjana d’edat en els 28 anys, unes dades que esperen que es repeteixin en el cas de l’escola catalana. La Fundació Telefònica preveu replicar el model a Màlaga, Biscaia i Alacant, seguint els passos d’una vintena de països d’arreu del món que han aplicat la proposta del campus de programació 42 que inspira aquesta escola.
42 Barcelona vol incrementar la presència de la dona en l’entorn tecnològic
Fins al moment, la ràtio d’inserció laboral dels estudiants d’aquest projecte educatiu està en el 100%, tal com a afirmat Morenés. A més a més, volen que sigui un impuls per a la presència de la dona en l’entorn TIC. “A 42 Madrid vam veure que inicialment hi havia un 15% de participació femenina, com a les universitats, però hem avançat i ara està en el 30%. Esperem que Barcelona també pugui incorporar la dona”, ha afegit.
La “fàbrica” de professionals qualificats
L’escola 42 Barcelona neix de l’aliança entre la Fundació Telefònica, l’Ajuntament de la ciutat i el Departament d’Economia i Empresa, amb una aportació d’1,2 milions d’euros per part de la Generalitat, segons ha anunciat el govern català. L’objectiu principal, com ha explicat el tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, és convertir-la en “la fàbrica de nous llocs de treball qualificats, i amb condicions d’estabilitat i bons salaris” de cara a la recuperació econòmica un cop acabi la crisi sanitària de la covid-19. Una idea que ha compartit el conseller d’Economia i Empresa, Ramon Tremosa, qui ha destacat que ens trobem enmig d’una “autèntica revolució digital que transformarà i multiplicarà tots els sectors d'activitat”. En aquest sentit, ha destacat que la formació no és exempta de canvis i que la docència virtual ha demostrat tenir “molts avantatges”.
El nou projecte es troba també alineat amb l’estratègia per reforçar la imatge de Barcelona com a capital digital. “La competència és dura, però no ens fa por i estem en bona posició per entrar en la cursa d’atraure talent i generar inversió en l’àmbit de la tecnologia”, ha defensat Collboni.