L’IEEC elabora el primer mapa de contaminació lumínica de Catalunya mitjançant sensors i supercomputació

A partir d’un model matemàtic avançat, se simula la propagació de la llum artificial mitjançant les característiques de la llum durant la nit i la composició de l’atmosfera

Categories:

Redacció

A Catalunya hi ha més d'1,56 milions de punts de llum i les zones més contaminades es concentren en el litoral català, zones industrials i grans ciutats
A Catalunya hi ha més d'1,56 milions de punts de llum i les zones més contaminades es concentren en el litoral català, zones industrials i grans ciutats | Alp Ancel (Unsplash)

Membres de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) han elaborat el primer mapa global de contaminació lumínica de Catalunya amb recursos i dades del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya i amb el suport de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB). Desenvolupat a partir d’un model matemàtic avançat, simula la propagació de la llum artificial mitjançant les característiques físiques de la llum artificial durant la nit i la composició de l’atmosfera.

El model, que suposa un pas endavant en l’avaluació i la gestió d’aquest tipus de contaminació ambiental que afecta a la biodiversitat, a la qualitat del cel i al descans de les persones; ha usat la predicció científica d’alta precisió. I és que per calcular la brillantor del cel al zenit en més de 32.000 punts del país s’han emprat tres supercomputadors sumant més de 600.000 hores de càlcul.

A més, aquesta informació es complementa amb dades obtingudes en temps real per la Xarxa d’Observació de la Contaminació Lumínica (XOCL), que està integrada per diversos sensors instal·lats de manera fixa i repartits arreu del territori. Aquests registren la brillantor del cel, recullen dades cada pocs minuts i les envien automàticament a un sistema de gestió centralitzat.

El mapa, ja disponible en línia, permet tenir una visió especial més acurada sobre la situació actual pel que fa a la contaminació lumínica. Això pot ajudar a avaluar com podria evolucionar la qualitat del cel nocturn en funció de canvis en l’enllumenat públic, nous desenvolupaments urbanístics o l’aplicació de determinades polítiques de protecció dels ecosistemes nocturns.

En total, hi ha més d'1,56 milions de punts de llum a Catalunya i els resultats mostren que les zones més contaminades es concentren al litoral català, grans ciutats i zones industrials; i també a alguns nuclis rurals amb forta activitat turística. En el sentit contrari, a l’interior del Pirineu i Prepirineu es manté un cel nocturn de qualitat excel·lent, amb una contaminació lumínica molt reduïda.