El CSIC i ICATMAR llancen a Roses boies equipades amb GPS i sensors per analitzar diversos paràmetres de l’aigua

Els flotadors són capaços de recollir informació com la fondària, la salinitat o la temperatura del mar

Categories:

ACN

Amb les dades que s’obtinguin, es vol millorar la predicció d’estocs pesquers, la seguretat marítima i preveure els efectes del canvi climàtic
Amb les dades que s’obtinguin, es vol millorar la predicció d’estocs pesquers, la seguretat marítima i preveure els efectes del canvi climàtic | Maria Garcia (ACN)

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i el Departament d’Agricultura a través de l’Institut Català per a la Recerca de la Governança del Mar (ICATMAR) han posat a prova diverses boies intel·ligents a la deriva que permeten analitzar i mesurar la temperatura del mar i els corrents del Mediterrani. El llançament de les primeres boies s’ha fet a Roses, però la previsió és que s’estengui per la resta del litoral en els pròxims dos anys i amb l’objectiu de crear una xarxa integrada de monitoratge ambiental i físic del medi marí.

El dispositiu, que flota en la superfície i es desplaça amb els corrents marins, està equipat d’un sistema de GPS i amb sensors per mesurar la temperatura, la salinitat, la fondària i altres paràmetres. Ara per ara, s’han desplegat un total de quatre flotadors i quatre boies. Després entrarà en joc un aparell anomenat Argo, que elaborarà els perfils verticals de manera autònoma de la temperatura, la salinitat i la pressió, fins a 2.000 metres de profunditat.

Les boies instal·lades transmeten dades via satèl·lit i poden tenir una vida de fins a tres o quatre anys de durada i tota la informació recollida servirà per millorar la predicció dels estocs pesquers, analitzar la seguretat marítima com els vessaments de contaminants i preveure els efectes del canvi climàtic. Alhora, ajudaran a verificar i millorar els models de predicció d’oceanografia operacional.

Etiquetes