La UdG i Dexcom creen la primera càtedra especialitzada en l’aplicació de la IA en diabetis
El projecte liderat pel Dr. Josep Vehí millorarà l’accessibilitat de les eines tecnològiques per a pacients i professionals sanitaris en la detecció, monitoratge i gestió de la malaltia
Categories:
La Universitat de Girona (UdG) i l’empresa especialitzada en sensors de glucosa en temps real Dexcom han presentat aquest dilluns la primera càtedra universitària especialitzada en l’aplicació de la intel·ligència artificial en la diabetis. El projecte vol millorar l’accessibilitat de les eines tecnològiques perquè siguin més comprensibles per als professionals sanitaris i la població general, amb la voluntat que els pacients de diabetis de tipus 1 i 2 puguin gestionar la malaltia autònomament de manera molt més senzilla i còmode.
L’objectiu principal de la càtedra serà la recerca i desenvolupament de noves eines amb una clara aplicació a la pràctica clínica i en el dia a dia dels pacients de diabetis. Els impulsors confien que les solucions basades en intel·ligència artificial poden facilitar la detecció en temps real de diferents escenaris de control glucèmic o la personalització de models que anticipin hipoglucèmies i altres episodis adversos. Una altra tecnologia que s’investigarà, molt lligada a la IA, és la visió per computació, la qual pot ajudar en la detecció primerenca de la malaltia i en el seu monitoratge.
La càtedra comptarà amb un pressupost d’1,2 milions d’euros fins al desembre de 2026 i està emmarcada dins de l’Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial (ENIA) del govern espanyol. L’equip està format per professionals de Dexcom i investigadors de quatre grups de recerca de la UdG, coordinats pel doctor en Enginyeria Industrial Josep Vehí, qui fa anys que investiga sobre l’aplicació de tecnologies a la diabetis i és un dels líders del desenvolupament del pàncrees artificial.