Investigadors catalans desenvolupen un sistema mòbil per diagnosticar retinopaties

L’aparell utilitza es basa en intel·ligència artificial i està pensat per fer-se servir en centres d’Atenció Primària

Categories:

ACN

El sistema està desenvolupat per investigadors de la URV i de l'IISPV
El sistema està desenvolupat per investigadors de la URV i de l'IISPV | @IISPereVirgili (Twitter)

Un grup de recerca de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han desenvolupat un sistema mòbil basat en la intel·ligència artificial (IA) per detectar i diagnosticar com més aviat millor la retinopatia diabètica. Es tracta d'una afecció ocular en pacients amb diabetis de tipus 2 que constitueix la primera causa de baixa visió al món occidental, entre la població d'entre els 50 als 70 anys, i que és una de les causes de ceguesa al tercer món.

En l’actualitat, el sistema nacional de salut contempla una revisió anual del fons de l'ull per a cada pacient amb diabetis, que es duu a terme als hospitals amb un retinògraf. Tanmateix, no tothom pot desplaçar-se fàcilment a aquests centres (un 5% de la població viu en zones rurals a Catalunya). "Quan el pacient acut a l'especialista moltes vegades ja és massa tard", ha alertat el responsable del Grup de Recerca en Oftalmologia de l'IISPV i professor titular a la URV, Pere Romero. És per això que l’equip ha desenvolupat un sistema mòbil que es pugui desplaçar fàcilment i fer-se servir als centres d’Atenció Primària.

Amb el nou aparell, serà el mateix metge de capçalera qui els faci la fotografia necessària per a aquesta revisió i, mitjançant un sistema de lectura automàtica, l’eina determinarà si el pacient pateix o no la retinopatia. Així, en cas afirmatiu, es podrà introduir les dades del pacient a un sistema basat en la intel·ligència artificial i es podrà saber quan l'usuari s'ha de fer la pròxima revisió.

‘Deep learning’ per identificar retinopaties

La base d'aquest sistema de computació és el deep learning, una tècnica que pren milers d'imatges del fons de l'ull de pacients i les etiqueta en funció del grau d'evolució de la retinopatia diabètica. D'aquesta manera, el programari analitza totes aquestes imatges amb l'ajuda de la intel·ligència artificial, aprèn d'aquests casos i els classifica en funció dels patrons que identifica "perquè quan arribin noves imatges es pugui realitzar un diagnòstic partint d'aquest entrenament. Com més ampli és aquest entrenament, més fiable és el sistema", ha subratllat el catedràtic del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, Domènec Puig.

Fins ara les imatges s'han obtingut mitjançant un retinògraf i, ara, el repte d'aquests investigadors és reentrenar i adaptar el sistema perquè sigui sensible a les imatges obtingudes a través d'aquest nou dispositiu mòbil. Aquest avenç tecnològic mostra el potencial de la medicina personalitzada, també coneguda com a medicina de precisió. Avui dia, aquest projecte es comercialitza a França i a Espanya i la idea és exportar-lo també a Amèrica del Sud.