180 alumnes catalans enlairen nanosatèl·lits des de l’aeroport de Lleida-Alguaire

La quarta edició de la final catalana del concurs CanSat assoleix un rècord de participació amb 98 equips d’arreu del territori

Categories:

RedaccióACN

Els alumnes han dissenyat, construït i enlairat els satèl·lits, i també s'hauran d'encarregar d'analitzar les dades captades
Els alumnes han dissenyat, construït i enlairat els satèl·lits, i també s'hauran d'encarregar d'analitzar les dades captades | Alba Mor (ACN)

Uns 180 alumnes d'ESO, batxillerat i FP d'arreu de Catalunya han enlairat petits satèl·lits aquest dissabte des de l’aeroport de Lleida-Alguaire en la quarta edició de la final catalana de CanSat, el concurs organitzat per l’Agència Espacial Europea per fomentar vocacions STEAM entre el jovent. Els estudiants han estat els encarregats de dissenyar i construir els seus propis satèl·lits, els quals s’han instal·lat en coets i avions construïts per l’associació Cosmic Research de l’ESEIAAT.

El repte que assumeixen els estudiants que participen simula una missió real, en la qual no només han d’assegurar que l’enlairament sigui satisfactori, sinó també que el satèl·lit torni a terra sa i estalvi amb informació científica com la temperatura de l'aire o la pressió atmosfèrica. Posteriorment, aquestes dades han de ser analitzades per l’equip, que n’ha d’extreure una sèrie de conclusions que es presentaran aquest dimecres 24 d’abril davant d’un jurat. D’entre els 30 equips, només un serà escollit per representar Catalunya en la fase final estatal a mitjans del mes de maig a Múrcia. Al seu torn, d’aquest segon repte en sortirà el representant estatal a la final europea, que se celebrarà al mes de juny a Noordwijk (Països Baixos).

La primera edició del certamen que es va celebrar a Catalunya va comptar amb la participació de 14 equips i 60 estudiants i, any rere any, la xifra s'ha elevat fins a l'actual quarta edició, on s'ha fet rècord d'inscripcions amb prop d'un centenar de grups. També ha augmentat la qualitat dels projectes, segons ha apuntat el sotsdirector de l'ESEIAAT, David González: “Les missions són més complexes i els satèl·lits tenen millors acabats”.