Alumnes catalans enlairen satèl·lits en una competició de l’Agència Espacial Europea

Els joves han dissenyat i llançat petits satèl·lits amb l’objectiu de despertar la seva vocació científica i tecnològica.

Categories:

Redacció

130 alumnes de Catalunya enlairen petits satèl·lits des d'Alguaire en el concurs de l'Agència Espacial Europea Cansat
130 alumnes de Catalunya enlairen petits satèl·lits des d'Alguaire en el concurs de l'Agència Espacial Europea Cansat | Ignasi Gómez (ACN)

Un total de 130 alumnes d'ESO, batxillerat i FP han participat en la final catalana del concurs CanSat, una competició organitzada per l'Agència Espacial Europea que busca fomentar la ciència i la tecnologia entre els més joves. Els estudiants han dissenyat i construït 20 petits satèl·lits, de la mida d'una llauna de refresc, que s'han enlairat des de l'aeroport d'Alguaire (Lleida).

El concurs ha rebut inicialment 70 projectes, dels quals 22 equips han superat la fase preliminar i han participat en la jornada d'enlairament. Els alumnes han treballat durant tot el curs en el disseny dels satèl·lits, que s'han llançat gràcies a un conjunt de coets dissenyats per estudiants de l'associació Cosmic Research de l'ESEIAAT.

Entre els equips finalistes destaca l'Escola Pia d'Igualada, que ha basat el seu CanSat en un projecte espacial rus d'exploració del planeta Venus, equipant el satèl·lit amb una càmera experimental per recopilar dades com ara l'alçada assolida i la humitat de l'aire. Així mateix, l'Institut Ramon Coll i Rodés de Lloret de Mar ha introduït un microorganisme al seu CanSat per estudiar com respon a l'enlairament.

Els 18 equips finalistes hauran de presentar les conclusions dels seus projectes davant d'un jurat el dia 3 de maig a l'ESEIAAT de Terrassa, on es triarà l'equip guanyador, que representarà Catalunya en la fase estatal del concurs CanSat. La final tindrà lloc del 19 al 21 de maig a Granada. L'any passat, un equip català de l'Institut de Terrassa va arribar a la final europea celebrada a Bolònia (Itàlia).