Estudiants catalans dissenyen i construeixen petits satèl·lits per la competició europea CanSat

És la primera vegada que Catalunya participa en aquest concurs que organitza l’Agència Espacial Europea

ACN

El llançament dels satèl·lits del conscurs CanSat s'han llançat des del Drone Center BCN de Moià
El llançament dels satèl·lits del conscurs CanSat s'han llançat des del Drone Center BCN de Moià | ACN

Més de 60 estudiants catalans d'ESO, batxillerat i formació professional han llançat aquest dissabte petits satèl·lits dissenyats per ells mateixos en el marc de la competició CanSat, celebrada cada any per l’Oficina Europea per a l’Educació en l’Espai (ESERO) de l’Agència Espacial Europea (ESA). Aquest és el primer any en què hi participa Catalunya, que ha organitzat el certamen a través del Departament de Polítiques Digitals en col·laboració amb la UPC-ESEIAAT. El concurs és una iniciativa de l'eix de Talent i Societat de l'Estratègia NewSpace de la Generalitat, amb l'objectiu de generar vocacions entre els joves sobre l'espai, la tecnologia i les disciplines STEM.

Els alumnes han hagut de dissenyar, construir i llançar els petits satèl·lits. La competició és "un repte tan tecnològic i científic", segons David González, sotsdirector de l'ESEIAAT i coordinador de #CanSatCat, ja que no només es tracta que els satèl·lits siguin viables sinó que també han de servir per prendre mesures, com ara la temperatura de l'aire o la pressió atmosfèrica, i transmetre aquestes dades per telemetria. Un cop llançats els satèl·lits, el 9 i 10 d'abril els nou equips participants hauran de presentar davant d'un jurat l'informe final amb l'anàlisi dels resultats obtinguts. L'equip guanyador representarà a Catalunya en la prova estatal de CanSat, que competirà a Granada al juliol.

La competició s'emmarca en l'estratègia NewSpace, a través de la qual s'ha fet el llançament de l’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit de la Generalitat. Es calcula que el desenvolupament d'aquesta nova economia d'alt valor afegit generarà 1.200 nous llocs de treball en els pròxims quatre anys i 280 MEUR de facturació. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha assistit al llançament, que s'ha fet al Drone Center BCN de Moià.