L’Institut Terrassa guanya la segona edició catalana del concurs de petits satèl·lits CanSat

L’esdeveniment organitzat per ESEIAAT-UPC aplega un centenar d’estudiants provinents de 16 instituts de tot el Principat

Categories:

Redacció

L'equip Hermes de l'Institut Terrassa viatjarà a Granada per disputar la final estatal del concurs CanSat
L'equip Hermes de l'Institut Terrassa viatjarà a Granada per disputar la final estatal del concurs CanSat | @eseiaat_upc (Twitter)

L’equip Hermes de l’Institut Terrassa s’ha proclamat guanyador de la segona final catalana de CanSat, el concurs europeu de disseny i construcció de petits satèl·lits per a estudiants d’ESO, batxillerat i FP. L’esdeveniment, organitzat per l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT-UPC), es va celebrar el passat 7 de maig a l’aeròdrom d’Igualada-Òdena. La trobada va aplegar un centenar de joves provinents de 16 instituts d’arreu de Catalunya, que van fer enlairar les seves creacions seguint les indicacions de l’Oficina Europea per a l’Educació en l’Espai (ESERO) de l’Agència Espacial Europea (ESA).

Després d’una setmana de deliberació, el jurat ha atorgat el primer premi al minisatàl.li de l’Equip Hermes, que participarà en la final espanyola que se celebrarà el pròxim 26 de maig a Granada. El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya finançarà el viatge dels estudiants amb un ajut de 1.000 euros. La segona posició del concurs l’ha aconseguida l’equip CansatCat2 de l’Institut Oriol Martorell de Barcelona, mentre que el bronze se l’ha endut l’equip PontSuertSat de l’Institut Pont de Suert.

La segona edició del concurs CanSat ha experimentat un interès molt més elevat per part dels instituts catalans: si a l’esdeveniment de l’any passat van participar-hi nou escoles, enguany s’hi van apuntar un total de 50 equips, dels quals se’n van seleccionar 18 per enlairar els seus petits satèl·lits des de l’aeròdrom d’Igualada-Òdena. “La competició és un repte tant tecnològic com científic. De fet, no només es tracta de llançar el satèl·lit i que torni a terra sa i estalvi. Els CanSats construïts pels estudiants han de ser capaços de prendre mesures, com ara la temperatura de l’aire o la pressió atmosfèrica, i transmetre aquestes dades per telemetria”, explica el sotsdirector de l’ESEIAAT-UPC, David González.