Chery i Ebro fabricaran vehicles elèctrics a l’antiga planta de Nissan

Les empreses xinesa i catalana arriben a un acord per tirar endavant una aliança gairebé tres anys després del tancament de la planta

Categories:

RedaccióACN

La planta de Nissan es va posar en marxa el 1979 i va estar en funcionament fins a finals de 2021
La planta de Nissan es va posar en marxa el 1979 i va estar en funcionament fins a finals de 2021 | ACN

Gairebé tres anys després del tancament de la fàbrica de Nissan a la Zona Franca de Barcelona, la companyia xinesa Chery i Ebro, la marca de mobilitat elèctrica del grup català EV Motors, han arribat a un acord per fabricar-hi cotxes elèctrics de sengles companyies. El pacte s’ha fet públic aquest dimarts després de mesos de negociacions i se signarà oficialment aquest divendres, amb la previsió que els primers automòbils comencin a assemblar-se a finals de 2024.

La previsió dels operadors és que es fabriquin dues línies de cotxes. Per una banda, la marca Omoda de Chery, que inclou el model de gasolina Omoda 5 i la variant elèctrica Omoda E5. Per l’altra, els nous vehicles elèctrics de la marca Ebro, que actualment fabrica camionetes elèctriques i té previst ampliar la producció amb furgonetes elèctriques. Malgrat que encara no s’han donat xifres oficials, l’estimació és que Chery manufacturi uns 50.000 vehicles anuals a la planta de la Zona Franca. D’entrada, l’acord permetrà reincorporar uns 600 extreballadors de Nissan que es van quedar sense feina després del tancament de la planta, i un cop la fàbrica es trobi en ple funcionament, la xifra assolirà els 1.000 professionals.

L’acord arriba després que, a principis de març, s’anunciessin canvis en l'estructura del Hub Tech Factory, l'empresa que està reindustrialitzant l'antiga Nissan conjuntament amb Silence. EV Motors va assumir el 100% de les accions després d'adquirir el 40% que tenia l'empresa QEV amb un pagament de 12 milions d'euros supeditat a l'èxit del projecte. De moment, el traspàs s’ha efectuat per un total simbòlic d'1 euro. Si bé QEV ha venut les accions, continuarà vinculat al projecte com a fabricant per contracte. D’altra banda, el fabricant de motos elèctriques Silence continuarà gestionant una petita part de la parcel·la de la Zona Franca, on dona feina a 100 treballadors, malgrat que recentment ha presentat un ERTO per un problema d'estoc.

La decepció de Great Wall Motors

La reindustrialització de Nissan és un procés que fa tres anys que s'arrossega, des que el maig del 2020 la companyia japonesa va anunciar que tancaria les tres fàbriques que tenia a Catalunya. Després de 95 dies de vagues i protestes, sindicats i companyia van arribar a un acord pel tancament l'agost del 2020 que situava el final definitiu de la producció a finals del 2021.

En paral·lel, les institucions, l'empresa i els sindicats van formar una mesa per atreure projectes per donar feina a més de 1.300 treballadors acomiadats que van optar per reindustrialitzar-se. El procés va estar ple d'entrebancs i retards. Moltes propostes van passar per la mesa, entre les quals la dels xinesos Great Wall Motors, que eren els favorits per instal·lar-se. El no de la multinacional asiàtica va ser “el moment més dur” pels integrants de la reindustrialització, segons han explicat després.

El fracàs de les negociacions amb la xinesa, que era el projecte preferit, van suposar un revés en les negociacions, on es van avaluar fins a 17 projectes. A partir d'aquell moment, es va proposar com a candidat preferit el Hub. La mateixa Chery es va interessar per entrar al procés l'octubre del 2022, poc després que s'acabés el termini per a presentar-se al concurs públic iniciat per trobar un substitut. El que és el segon fabricant més important de la Xina va sondejar la possibilitat d'establir-se a Catalunya el 2019, en una iniciativa que no va prosperar.

Finalment, el concurs públic va finalitzar dos anys i mig després de la constitució de la mesa: el febrer del 2023, moment en el qual el hub va ser anomenat oficialment el successor de Nissan. Tot i que qui produeix els vehicles serà el hub, els terrenys van ser adjudicats formalment a la multinacional australiana Goodman, que gestionarà els terrenys i es quedarà amb una part de la parcel·la per a fer-hi activitat logística.

40 anys d'història

L'adeu de Nissan es va anunciar oficialment el maig del 2020. Després de mesos de vagues, es va constituir una mesa formada per la Generalitat, el govern espanyol, els sindicats i la mateixa Nissan per pilotar el procés de reindustrialització de les tres fàbriques, la de Zona Franca, la de Montcada i Reixac i la de Sant Andreu de la Barca, que finalment va acabar caient del procés. Els treballadors han hagut d'esperar més de dos anys, durant els quals s'han anat esgotant les prestacions d'atur, a tornar a l'antiga fàbrica de Nissan, que tenia relació amb Catalunya des del 1979.