Els 12 anys, l’edat mínima recomanada pel primer mòbil

Entre els tres i sis anys s’aconsella que els infants no passin més d’una hora al dia davant de les pantalles

Redacció

El xumet digital pot tenir afectacions en el desenvolupament cerebral, físic i emocional dels infants menors de sis anys
El xumet digital pot tenir afectacions en el desenvolupament cerebral, físic i emocional dels infants menors de sis anys | Kelly Sikkema (Unsplash)

Són moltes les famílies que tenen dilemes sobre quin és el millor moment per donar un mòbil intel·ligent als més petits. Segons un estudi de la companyia espanyola de consum SPC, es conclou que a partir dels 12 anys ja poden tenir el seu propi dispositiu amb connexió a internet. També assenyala que és important conèixer conceptes com la privacitat, intimitat i seguretat a la xarxa i es considera que les normes i els límits haurien de ser consensuats en tot moment amb els adults al càrrec.

L’informe assegura que és bona idea que el primer contacte dels petits amb els aparells tecnològics es doni amb dos anys, amb supervisió i a través de les tauletes. A més, apunta que entre els tres i sis anys no s’haurien d’utilitzar les pantalles més d’una hora al dia i, entre els sis i els nou, es pot anar ampliant progressivament aquest termini. A partir d’aquesta edat, si disposen d’un telèfon mòbil, només hauria de poder fer trucades i no tenir accés a la xarxa.

SPC especifica que és imprescindible que els infants coneguin opcions de lleure allunyades dels mòbils. De la mateixa manera, s’aconsella que han de saber els possibles riscos i la importància de reconèixer una font d’informació fiable. També s’esmenta el ciberassetjament i la difamació, i les diferents maneres de combatre’l, com dos aspectes que cal treballar tant a casa com als centres escolars.

Els efectes del xumet digital

Des de l’Associació Catalana de Llars d’Infants, a partir d’un estudi, s’alerta que la sobreexposició a les pantalles en els infants menors de sis anys generen efectes perjudicials com retards en l’aprenentatge del llenguatge, complicacions per menjar, aïllament social o dificultat per mantenir vincles relacionals. Aquest xumet digital, com es coneix el fet d’utilitzar mòbils i tauletes per aconseguir que els més petits estiguin quiets i callats, pot tenir afectacions també en el desenvolupament cerebral o físic.

Més enllà dels possibles riscos ja mencionats, poden presentar problemes neuromusculars, risc al sobrepès i obesitat i trastorns visuals. Per altra banda, pot alterar el son, així com la simptomatologia depressiva i ansietat en edats més avançades. Per tots aquests motius, les escoles bressol fan una crida a la conscienciació de les famílies i demanen la limitació de les pantalles, tant com es pugui, abans dels sis anys.