El Govern publica una guia sobre l’ús saludable de les tecnologies digitals en la infantesa
El document ha estat coordinat pel Pacte Nacional de Salut Mental i està dirigit a adolescents, famílies i formadors
Categories:
Els departaments de Salut, Drets Socials i Educació del Govern de la Generalitat han elaborat conjuntament un guia amb plans d’acció i consells per assegurar un bon ús de les tecnologies digitals entre infants i adolescents. El document, ja disponible en línia, ha estat coordinat pel Pacte Nacional de Salut Mental i vol ser un “referent” per als professionals educatius que treballen amb menors d’edat.
D’acord amb la guia, els més petits se senten atrets per la velocitat i els colors de les pantalles, malgrat que el fet de quedar-se hipnotitzat davant seu no vol dir que n’estigui aprenent, ja que els seus cervells encara no poden processar la informació correctament. Els autors recomanen que els menors de tres anys no tinguin cap exposició a pantalles; que entre els infants de quatre a sis anys no se superi la mitja hora diària i que sigui sempre acompanyada, i que entre els set i els 12 anys es vagi incrementant, de manera progressiva i supervisada, però sense superar mai l’hora diària.
En l’àmbit de l’adolescència, el document reconeix l’important paper que juga la identitat digital per als joves i la rellevància d’entendre els conceptes de privacitat i intimitat, així com els efectes que té l’ús d’aquestes tecnologies en els adolescents, com el paper de la multitasca. També assenyala que existeixen diferències d’ús d’aquests dispositius en funció del gènere i del context sociocultural, i recomana no donar-los un telèfon mòbil fins que passin els 12 anys; concretament, a partir del primer trimestre de 1r d’ESO.
En termes més globals, la iniciativa de la Generalitat identifica quatre grans categories de riscos vinculats amb les tecnologies digitals: la identitat i les relacions, l’ús excessiu, l’addicció i els continguts que es consumeixen. En el primer cas, el document identifica els diversos episodis nocius que es poden experimentar a les xarxes, com el ciberassetjament, el robatori d’identitat o la sextorsió. També assenyala quines són les tendències i els signes d’alerta que fan sospitar sobre un possible comportament addictiu perquè els formadors i tutors en siguin conscients, així com la tipologia de continguts que poden ser perillosos per la integritat física i mental dels menors d’edat.
Acompanyament i rutina
No tot són alertes, sinó que la guia també contempla els efectes positius d’introduir les tecnologies en el dia a dia dels infants. Així, s’apunta que l’acompanyament digital pot ser una bona oportunitat per crear un espai de relació en què els pares puguin transmetre valors i aprenentatges als seus fills. Tanmateix, deixa clar que és cabdal marcar des del primer moment els límits temporals, espacials i contextuals de l’ús de telèfons, tauletes, televisions i consoles a casa, i recomana remarcar-ho a través de rutines. Un altre dels consells que ofereix és evitar la presència de violència en els entorns digitals, per la qual cosa recomanar consultar el codi PEGI en el cas dels jocs tecnològics.