La ‘blockchain’ en el món agroalimentari: una clau per assegurar la traçabilitat
Llet Nostra i l’INCAVI apliquen la cadena de blocs per controlar de manera fiable i transparent els processos productius de làctics i vins
Categories:
Llet Nostra i l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) estan emprant tecnologia blockchain per oferir, entre altres, la traçabilitat dels seus productes. Són dos dels principals exemples locals de l’aplicació de la cadena de blocs en el sector agroalimentari, la temàtica que ha protagonitzat el BxCat Alimentació, una jornada organitzada pel Centre Blockchain de Catalunya (CBCat) i el CETT-UB al Recinte Firal el Sucre de Vic per visibilitzar les oportunitats d’aquesta tècnica dins de la indústria.
El director general de Llet Nostra, Gabriel de Mariscal, ha assenyalat que més enllà d'establir un sistema “confiable” que demostri la traçabilitat, la tecnologia blockchain també s'incorporarà a altres àmbits. De fet, la seva idea és “intensificar” la digitalització a tots nivells, una tasca per la qual la cadena de blocs actuarà els servirà de “paraigües” per implementar altres de tecnologies. I és que, segons el responsable del CBCat, Albert d’Anta, ens trobem en una etapa en què ja no cal “parlar tant de tecnologia, perquè ja està molt desenvolupada, sinó pensar més en els seus usos”.
Amb tot, la principal característica que continua fent destacar la cadena de blocs per davant d’altres tècniques és “capa de confiança que no tenen altres tecnologies”, ha subratllat d’Anta. Una visió amb què coincideix la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, per a qui la blockchain proporciona “transparència, traçabilitat i seguretat en la cadena de valor del vi”. En el seu cas, la implementació de la tecnologia els ha permès assegurar “la democratització del sistema, el reforç de la garantia d'origen i la reducció de les càrregues administratives associades a l'auditoria anual”, un avantatge especialment valorat pels cellers.
Ara, el projecte que tenen al cap a l’INCAVI consisteix en la creació d ‘una plataforma que unifiqui tots els agents que intervenen a la cadena de valor de la producció vitivinícola. Això inclou des de la producció del raïm per part dels viticultors fins a les auditories d'origen i qualitat realitzades per entitats certificadores acreditades, passant pels cellers elaboradors de vi i per les denominacions d'origen, i finalment, per l'autoritat competent, exercida a Catalunya per l'INCAVI. Aquesta plataforma permetrà generar un entorn de confiança que possibilita interconnectar les accions dutes a terme per cada actor i facilitar, a través de l'automatització i la interconnexió de processos, la comunicació entre ells i la comprovació posterior per part dels auditors.