Un 85% dels ciutadans reben l’alerta de Protecció Civil en els simulacres fets a l’àrea de Barcelona

El Govern ha habilitat una enquesta anònima per avaluar el rendiment en funció del territori, el sistema operatiu i altres variables

Categories:

ACN

Les alertes no han arribat als telèfons mòbils que es trobaven sense cobertura, en mode avió o apagats
Les alertes no han arribat als telèfons mòbils que es trobaven sense cobertura, en mode avió o apagats | Albert Segura (ACN)

Un 85% dels ciutadans han rebut l'alerta de Protecció Civil en els quatre simulacres fets a l'àrea de Barcelona aquest dijous. A les 10 del matí l'avís s'ha enviat a la població del Vallès Oriental, Maresme, Sant Adrià del Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet; a les 11, a la ciutat de Barcelona; a les 12, al Vallès Occidental i, finalment, a les 13 a l’Hospitalet i el Baix Llobregat. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha valorat el simulacre com un “èxit” i ha assegurat que el sistema ha funcionat com s'esperava.

L’objectiu de l’enviament massiu de missatges ha estat testejar el sistema d'alertes i familiaritzar la població en cas d'una emergència. El text enviat ha estat el següent: “Prova d’alerta de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. No truquis al 112, és una prova. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te”. Segons dades d’Interior, l'alerta l'han rebut entorn de cinc milions de ciutadans, comptant que ho rep tothom qui es troba a la zona del simulacre, tant la població resident com els turistes o les persones que només estan al lloc per motius laborals.

En els dos primers simulacres, l'avís ha arribat a entre un 85% i un 90% de la població. “És una xifra brutal en relació amb el que teníem fins ara”, ha assegurat Elena. De fet, Interior ha afirmat que totes les operadores de telèfon mòbil que donen servei a l'àrea han informat que han emès el missatge correctament. En aquest sentit, durant els dos primers assajos, el 112 ha rebut unes 500 trucades preguntant per l'alerta. En el simulacre de Girona, que es va realitzar el passat mes d'abril i on la població que havia de rebre era molta menys, es van rebre també 500 trucades.

Enquesta per avaluar l’impacte

Sobre el percentatge de persones que no han rebut l'avís, Elena ha indicat que el motiu més probable és que aquestes no tinguin el dispositiu mòbil actualitzat o que no tinguin activades les notificacions del sistema d'alertes de Protecció Civil. Les alertes no arriben si els telèfons mòbils es troben sense cobertura, en mode avió o apagats. Per avaluar el sistema d'alertes, el govern ha habilitat una enquesta anònima perquè els ciutadans informin si han rebut el missatge o no, en quin idioma i de quina companyia són, entre altres preguntes.

Amb aquest simulacre, l'executiu completa la implantació de l'eina a telèfons intel·ligents de tot Catalunya. Fins ara, s'han dut a terme quatre proves: el 28 de febrer a l'Alt Pirineu i Aran i a Lleida; el 12 d'abril a les Terres de l'Ebre, Tarragona i el Penedès, i el 27 d'abril a Girona i la Catalunya Central. La quarta va ser el 13 de juny, dia en què es va repetir el simulacre a les vegueries de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès, ja que a la primera prova menys de la meitat de la població prevista va rebre l'avís.