Tarragona estrena el sistema d’avisos a telèfons mòbils per emergències

En el primer simulacre s’han enviat alertes sonores a 65.000 persones de Tarragona, Reus, Salou, Vila-seca i la Canonja

Categories:

ACN

El sistema ha funcionat correctament, però s'ha registrat un decalatge d'uns dos minuts entre telèfons
El sistema ha funcionat correctament, però s'ha registrat un decalatge d'uns dos minuts entre telèfons | Eloi Tost (ACN)

La ciutadania del Camp de Tarragona ha estrenat aquest dimecres el nou sistema d’avisos a telèfons mòbils en un simulacre de risc químic, en què un total de 65.000 persones de Tarragona, Reus, Salou, Vila-seca i la Canonja han estat cridades a confinar-se. En l'exercici, que ha simulat una fuita de clor en una empresa del polígon químic sud de Tarragona, hi han participat una cinquantena de tècnics i voluntaris de Protecció Civil.

A les sis de la tarda ha començat una reunió a l'edifici del 112 del consell assessor del Plaseqta (Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya/Tarragona). A dos quarts de set en punt, des de la sala de control del CECAT, una operària ha informat els diferents cossos policials dels municipis implicats que es farien sonar les sirenes de risc químic. Tots han respost afirmativament i aleshores s'han fet sonar les 20 alarmes. Tal com han apuntat, totes ho han fet correctament.

Ha estat llavors quan els telèfons mòbils han començat a vibrar i a fer soroll, ja que la gran majoria dels presents ha rebut l'alerta esperada. Generalment, el sistema ha funcionat correctament, si bé hi ha hagut un decalatge d'un parell de minuts entre uns telèfons i uns altres. Una de les raons esgrimides han estat les diferències de sistema operatiu dels mòbils i de companyia telefònica. Quinze minuts després, des del CECAT s'ha repetit l'operació, però per advertir del final del simulacre i que es faria sonar el senyal corresponent.

Paral·lelament, a la reunió del consell assessor els alcaldes anaven rebent informació de com s'estava desenvolupant el simulacre, tant per informadors propis que tenien repartits per diferents punts de les seves localitats com per part dels tècnics i voluntaris de Protecció Civil. Des del primer moment s'ha fet una valoració positiva i els batlles han compartit informació. Els tècnics d'Interior també han començat a aportar dades dels resultats de les primeres enquestes ciutadanes, que confirmaven la participació de la població i de l'àmplia recepció de les alertes de mòbil.