4 videojocs per llepar-se els dits!
L’oci electrònic recorre a la cuina com a divertiment, però també com a vehicle per descobrir noves cultures i narrar històries personals
Categories:
Si ens hi parem a pensar, la cuina és una activitat que no s’allunya tant del que trobem en molts videojocs: tenim un objectiu final al qual hi hem d’arribar superant una sèrie d’obstacles que requereixen diferents habilitats, com la tècnica, la memòria, la delicadesa o la paciència, i el resultat final dependrà del nostre rendiment durant el procés. Hi ha gent que ho percep com un tràmit, com un requisit necessari per dur-se quelcom al pap; però d’altres gaudeixen del camí, són capaços de valorar el sostrat cultural de la gastronomia i alguns, fins i tot, de teixir-ne històries personals. Si sou del segon grup i, a més, gaudiu amb un comandament entre les mans, els títols que trobareu a continuació us donaran el millor dels dos mons.
Adriatic Pizza
La pizza és probablement un dels plats que més s’han internacionalitzat sense perdre la seva marcada identitat cultural. De jocs sobre fer pizzes n’hi ha un munt, però l’obra de Samson Auroux crida especialment l’atenció des del minut u gràcies al seu aspecte visual. Amb una reconeguda inspiració en el film de Studio Ghibli Porco Rosso, Adriatic Pizza ens posa en la pell d’un jove que, després de tornar de la guerra, pren el relleu a la seva mare en la pizzeria a domicili que regenta. Així doncs, ens tocarà fer de pizzaiolos i preparar les nostres pròpies pizzes, des de la preparació de la massa fins al seu forneig. A més, com que vivim en una zona dividida per petites illes, no tindrem altre més remei que repartir-les amb la nostra avioneta al més pur estil del porc aviador més famós del món de l’animació.
Plataformes: PC (Steam, Itch.io).
Hungry Hearts Dinner
Els simuladors de negocis, especialment els culinaris, acostumen a ser jocs de gestió d’estrès, en els quals cal extremar-se a l’hora de planificar l’elaboració i l’entrega dels productes per maximitzar la satisfacció dels clients i, de retruc, els nostres beneficis. Però Hungry Hearts Diner no és així. L’obra dels japonesos 2D Fantasista, publicada per GAGEX, ens posa en el paper d’una àvia que, després que el seu marit emmalaltís, ha hagut d’assumir ella sola la gestió de la petita taverna que tenen. Allà hi prepara plats simples pels seus clients, amb els quals de tant en tant es para a parlar. El joc no ens imposa límits temporals ni objectius financers, sinó que ens convida a prendre’ns-ho amb calma. La satisfacció dels nostres visitants no es mesura en funció de la nostra rapidesa, sinó de servir-los els plats que més els agraden i de mantenir converses amb ells. Així coneixerem les seves històries: la de l’avi que troba a faltar la seva filla després que es casés, la del misteriós monjo budista que ens dona consells, la de la noia adolescent que sembla deprimida... I també la de la nostra protagonista.
Platformes: Android, iOS.
Overcooked!
Sortim momentàniament de les històries dolces i profundes per mirar als ulls al caos real que suposen les cuines professionals. Quan el temps se’t tira a sobre i tens una llista de plats a preparar que supera la desena, l’estrès truca a la porta, però si, a més a més, treballem en una cuina dividida entre dos camions en marxa o a dins d’un volcà, la cosa es complica encara més. D’això va precisament Overcooked!, una sèrie de dos videojocs creats per l’estudi britànic Ghost Town Games i publicats per Team 17 que ens conviden a abraçar el caos culinari. En ambdós títols haurem d’anar superant nivells d’allò més diferenciats, en què haurem de preparar un mínim de plats sota cronòmetre mentre superem els obstacles que ens suposa el terreny o les condicions del nostre entorn. Tot i que es poden jugar en solitari, la saga brilla en cooperatiu, modalitat en què haurem de coordinar-nos, a base de crits i esbroncades, amb els nostres companys per assolir els objectius. Tots dos jocs es troben disponibles en la majoria de les plataformes del mercat, tant de manera separada com amb el lot All You Can Eat!, que incorpora la possibilitat de fer partides en línia.
Plataformes: PC (Steam, Epic Games Store), PlayStation, Xbox (inclòs a GamePass), Nintendo Switch.
Venba
La gastronomia és una de les potes més singulars de la cultura de cada regió, i moltes vegades és la via que tenim per transmetre coneixements de generació a generació. A Venba, el videojoc que han llançat aquest mateix 2023 els canadencs Visai Studio, coneixerem la cuina tàmil, regió ètnica del sud de l'Índia, a través de les receptes que la Venba, la nostra protagonista, prepara. Ella i en Paavalan són una parella que s’ha mudat al Canadà per trobar millors oportunitats laborals, però que no són capaços d’encaixar del tot. Amb el naixement del seu fill Kevan, la mare intentarà inculcar-li la cultura i la llengua materna a través de la cuina, temorosa que, per voler encaixar amb el seu entorn, renegui d’elles. Amb menys de dues hores de durada, el videojoc és capaç de fer-nos reflexionar sobre el xoc entre cultures i els dilemes que afronten les famílies immigrants, tot mentre aprenem diverses receptes que aconseguiran despertar-nos l’interès per la cultura tàmil i, per descomptat, la gana.
Plataformes: PC (Steam), PlayStation, Xbox (inclòs a GamePass), Nintendo Switch.