Videojocs que et faran venir ganes de sortir a fer fotografies
Recomanem 5 títols on els mons virtuals són l’escenari perfecte per enquadrar i enfocar criatures i paisatges que no trobarem en la nostra realitat
Categories:
Trobar una escena que ens transmet alguna cosa, enquadrar els seus elements, enfocar allò que volem destacar, mantenir el pols, esperar al moment propici, i… clic! Sigui per entreteniment o per expressió artística, la fotografia és un camp que ens permet veure el món amb uns altres ulls. I no parlem només del món real, sinó també dels virtuals. Els modes foto ens han impulsat a prendre instantànies mentre juguem, i fins i tot han sorgit persones que s’hi dediquen de manera professional, però més enllà d’això, hi ha una sèrie de videojocs que han convertit la fotografia en la seva raó de ser. Repassem uns quants títols que ens conviden a experimentar els seus universos i històries a través del visor òptic.
New Pokémon Snap
En els 27 anys d’història que té la saga, Pokémon és una franquícia que s’ha centrat especialment en la captura i els combats. Amb tot, només tres anys després del llançament dels jocs originals ja va veure la llum a Nintendo 64 Pokémon Snap, un enyorat videojoc de HAL Laboratory en què, muntats en un carretó, havíem de fer fotografies dels pokémon que habitaven els diversos escenaris que ens feien recórrer. Els subscriptors de l’Online de Nintendo Switch el poden tornar a jugar a la consola híbrida, però qui prefereixi una experiència més renovada pot optar per New Pokémon Snap. Desenvolupat per Bandai Namco i publicat el 2021, el títol ens repta a fotografiar els més de 200 pokémon que hi ha en les múltiples zones del joc. Com si anéssim a un safari, anirem muntats en un vehicle que es mou sol, i haurem de ser ràpids i reaccionar a temps per captar tots els monstres en les posicions i interaccions que ens demanen. A més, cada fase té diversos nivells i versions diürnes i nocturnes, de manera que tindrem tota mena de variacions per aconseguir les fotografies que desitgem.
Plataformes: Nintendo Switch.
TOEM
Venint de Pokémon, l’inici de TOEM recorda força a qualsevol aventura de Game Freak: som un infant que parteix de casa per iniciar un gran viatge. La diferència és que, en comptes de recol·lectar criatures i guanyar medalles, el nostre objectiu serà ajudar els diferents habitants de cada població que visitem. Per fer-ho, la nostra càmera serà fonamental, ja que en la majoria d’ocasions ens demanaran fotografies concretes sobre animals, vegetació, edificis o persones concretes. A mesura que anem fent favors, ens aniran posant segells en una cartera que tenim, i quan superem un nombre mínim, podrem passar a la següent zona. A més, a mesura que anem ajudant la gent, ens aniran fent regals que expandeixen les possibilitats de les nostres instantànies: un trípode per fer-nos selfies, una botzina per fer reaccionar altres elements o la possibilitat de posar marcs i filtres a les nostres creacions són només algunes de les opcions que anirem desbloquejant. Amb un to distès i humorístic, TOEM és un videojoc apte per a totes les edats que ens dibuixarà més d’un somriure als llavis.
Plataformes: PC (Steam, Epic Games Store), PlayStation 5, Xbox (GamePass), Nintendo Switch.
Alba: A Wildlife Adventure
L’estiu és el moment perfecte per endinsar-se en la proposta d’Alba: A Wildlife Adventure, un videojoc desenvolupat per l’estudi londinenc Ustwo Games i dirigit pel valencià David Fernández Huerta que és la millor representació que el mitjà ha donat de la costa mediterrània de la península Ibèrica. Pinar de Mar, l’illa fictícia en què succeeix la història, està plena d’elements comuns que associem a l’estiu, com les gandules, les guinguetes i els para-sols. Allà hi viuen els avis de l’Alba, la nostra protagonista, i és on estiueja cada any amb la seva amiga Inés. En la seva darrera arribada, es troba un dofí varat a la costa, moment que motiva les dues noies a crear una associació per preservar el medi ambient i evitar la construcció d’un macrohotel en el lloc on hi ha la reserva natural del poble. Per fer-ho, l’Alba haurà de fer fotografies de la fauna que habita Pinar de Mar amb el seu telèfon mòbil i anar registrant-los en la guia d’animals, cosa que ens servirà per restaurar l’ecosistema i atraure nous visitants com a alternativa al turisme de masses que vol captar l’alcalde. La consciència ecològica no es queda només en el seu missatge, i és que per cada descàrrega, l’equip ha plantat un arbre en col·laboració amb Ecologi, un moviment amb què ja han superat el milió d’unitats.
Plataformes: iOS (Apple Arcade), PC (Steam, Epic Games Store), PlayStation, Nintendo Switch, Xbox.
Dordogne
Tot i que la fotografia no hi té el mateix pes que a Alba, Dordogne és una obra amb el mateix flaire estival i nostàlgic que ens provoca ganes de disparar el flaix. L’obra d’Un Je Ne Sais Quoi i Umanimation, que s’ha guanyat el títol de ser el primer videojoc disponible en occità, ens explica la història de la Mimi, una noia que viatja fins a la casa de la seva àvia a la Dordonya, després de la seva mort, per intentar recuperar el passat que ha oblidat. Quan entra en contacte amb els objectes d’aquella llar comença a recordar petits fragments de l’estiu que hi va passar quan tenia 12 anys, que nosaltres reviurem a tall d’aventura narrativa. Un dels punts diferencials del joc, a més a més de la impactant estètica ambientada en aquarel·les, és la càmera que l’àvia ens regalarà, una espècie de Polaroid amb què farem fotografies que després enganxarem en el nostre diari acompanyades d’adhesius i poemes.
Plataformes: PC (Steam), PlayStation, Xbox (GamePass), Nintendo Switch.
Dear Future
La darrera recomanació de l’article és també el videojoc més experimental de tots. A Dear Future ens trobem en una ciutat en ruïnes generada de manera procedural, que podrem explorar des de les vuit del matí fins a les vuit del vespre, moment en què se’ns expulsarà del joc. Durant aquest temps, podrem totes les fotografies que vulguem amb una càmera màgica que ens han llegat, que té el poder de visualitzar coses que no es veuen a simple vista i crear noves estructures, com ponts. El joc, gratuït, es defineix com una experiència multijugadora asíncrona, i això és així perquè durant la nostra sessió no interactuarem directament amb altres jugadors, però sí que podrem veure els missatges que han deixat. No només això, sinó que quan s’acabi el nostre temps, el títol ens farà escollir una de totes les fotografies que hàgim pres, que serà l’única que es conservarà. Aquestes fotografies es recullen automàticament a Transmissions from The Foundation, un compte nascut a Twitter i migrat a Cohost que publica les instantànies preses per tots els jugadors. La intenció no és altra que crear una obra artística conjunta que pugui plasmar l’essència de la ciutat en ruïnes i, en algun moment, desvelar els secrets que oculta la seva devastació.
Plataformes: PC (Steam, itch.io).